Dvorac Siva Lubanja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dvorac Siva Lubanja (ili Sive Lubanje) utvrda je na izmišljenom planetu Eterniji. Siva Lubanja je jedno od glavnih mjesta radnje u svijetu Gospodarâ svemira. Često je napadaju Skeletor, Hordak, i kralj Hiss, u nadi da će im tajne dvorca Siva Lubanja omogućiti osvajanje Eternije.

Filmationova serija[uredi | uredi kôd]

U prvoj animiranoj seriji saznajemo da u Sivoj Lubanji živi Čarobnica, koja čuva tajnu moć od svih onih što bi je zloupotrijebili. Mada je uglavnom prikazana izvana, Siva Lubanja ima nekoliko zanimljivih odaja: prijestolnicu, prostoriju za teleportaciju, laboratorij, sobu u kojoj Čarobnica proučava čarolije, kao i njezinu spavaću sobu. U epizodi Double Trouble, zli dvojnik He-Manovog prijatelja Koldara nailazi na prostoriju u kojoj se čuvaju tajne dvorca Siva Lubanja. Prostorija ima dvoja vrata, između kojih se nalazi Staratelj: iza jednih su tajne a iza drugih propast. Dvorac je okružen ponorom bez dna, koji služi i za obranu. Dok se princ Adam pretvara u He-Mana, ponorom teče moć Sive Lubanje, kao što vidimo u epizodi Into the Abyss, u kojoj Teela pada u ponor i prisustvuje ovom spektaklu. Ponor navodno vodi do središta Eternije.

Serija iz 2002.[uredi | uredi kôd]

Svrha i povijest dvorca, kao i njegovi raznorazni dijelovi, opisani su s više potankosti u seriji iz 2002. Nekada davno, mramorne zidine Sive Lubanje bile su bijele, a dvorac središte kraljevstva kojim je vladao kralj Siva Lubanja, Adamov predak. Jahao je ogromnog zelenog lava sa istim oklopom koji nosi Borbeni Mačak, nosio Mač moći i poginuo braneći svoje kraljevstvo i Eterniju od Hordaka. Na samrti, Siva Lubanja je prebacio svoju moć u Mač moći, iz kojeg je He-Man dobiva. Poslije smrti Sive Lubanje, dvorac je zapostavljen i s vremenom pada u zaborav. Samo nekoliko ljudi zna o njegovoj svrsi i tajnama. Najvažnija od njih je ogromna Kristalna odaja, u koju se ulazi kroz tajna vrata u podu jedne prostorije. U Kristalnoj odaji se čuva Sfera moći, koja sadrži ukupnu moć Predakâ. Prije nego što ga je Čarobnica predala princu Adamu, u toj odaji je bio pohranjen i Mač moći. U dvorcu također nalazimo prijestolnicu, veliku knjižnicu, sobu sa ogromnim, tajanstvenim zrcalom kojim je moguće posmatrati prošlost i sadašnjost, podzemni koloseum, tajnu odaju posvećenu kralju Sivoj Lubanji, prostor iza „očnih šupljina“ dvorca i brojne hodnike u kojima iluzije pometaju uljeze.

Igrani film[uredi | uredi kôd]

U igranom filmu iz 1987., Skeletorove sile su osvojile dvorac Siva Lubanja. Skeletor korača prema prijestolju, blizu kojeg je Čarobnica zarobljena u energetskom polju što polako prenosi njezinu moć na Skeletora. Dvorac je Skeletorova baza tokom filma. U Sivoj Lubanji se nalazi veliki kružni prolaz pod nazivom Veliko Oko Galaktike, koji se otvara samo kada je Eternijin mjesec u zenitu i koje daje božansku moć onome što stoji pred njim.