Man-E-Faces

Izvor: Wikipedija
Man-E-Faces
Lik serije: Gospodari svemira
Man-E-Faces u animiranoj seriji He-Man i Gospodari svemira, 2002.
Man-E-Faces u animiranoj seriji He-Man i Gospodari svemira, 2002.
Prvo pojavljivanje: "Kušnja Man-E-Facesa" (The Ordeal of Man-E-Faces, 1982.)
Autor lika: Gary Cohn
Glas: Lou Scheimer (He-Man i Gospodari svemira, 1983.)
Paul Dobson (He-Man i Gospodari svemira, 2002.)
Stephen Fry (Gospodari svemira: Otkriće, 2021.)
Informacije
Nadimak: Herojski ratnik... Robot... Čudovište
Aliasi: Perkaedo
Vrsta: Eternijanac
Rod: muškarac
Pripadnost: Herojski ratnici

Man-E-Faces, izmišljeni lik iz popularne Mattelove franšize Gospodari svemira. Bio je nekoć običan Eternijanac i ulični glumac i zabavljač, a kasnije je doživio preobražaj koji mu je ostavio tri različita lica koja može mijenjati po volji. Postao je glumac na kraljevskom dvoru Eternosa i član Herojskih ratnika.

Povijest lika[uredi | uredi kôd]

Bio je vrstan glumac imenom Perkaedo te je davao predstave na gradskim trgovima, a dobio je priliku i odraditi predstavu na kraljevskom dvoru pred kraljem Randorom, kraljicom Marlenom i princom Adamom. U jednom trenutku mu je Skeletor podvalio piće koje ga je pretvorilo u užasno čudovište koje je počelo napadati sve oko sebe. Čarobnica mu je pokušala pomoći tako što ga je preobrazila natrag u čovjeka, ali Skeletor ga je ponovno pretvorio u čudovište. U sukobu između Čarobnice i Skeletora oko Perkaeda, glumac se je stalno pretvarao u čudovište i natrag u čovjeka pa opet sve ispočetka, dok u jednom trenutku nije došlo do preopterećenja te je stvorena treća osobnost, ona robotska koja nije ni dobra ni zla. Poražen u svom naumu, Skeletor je pobjegao, a Perkaedu su ostale sve tri osobnosti koje je mogao mijenjati po volji. Od tog trenutka on postoje Man-E-Faces i zaklinje se na pomoć Herojskim ratnicima do trenutka kad se obračuna sa Skeletorom i skine svoje prokletstvo.

Originalni mini stripovi Gospodari svemira[uredi | uredi kôd]

Prvi put se pojavio u mini stripu "Kušnja Man-E-Facesa" (The Ordeal of Man-E-Faces, 1982.), autora Garyja Cohna. Tu se pojavljuje kao glumac Perkaedo kojeg otruje Skeletor i pretvori u čudovište. Intervencijom Čarobnice, Prekaedo se preobražava natrag u čovjeka, ali Skeletor ga konstantno vraća u obličje čudovište, a Čarobnica natrag u čovjeka. To izazove reakciju i Perkaedo stvara treću osobnost, onu robotsku te postaje poznat kao Man-E-Faces.

Televizijska adaptacija lika[uredi | uredi kôd]

He-Man i Gospodari svemira (1983. - 1985.)[uredi | uredi kôd]

U originalnoj Filmationovoj animiranoj seriji Man-E-Faces je jednostavno prikazan kao glumac koji koristi svoja tri obličja u svrhu glume, dok je cijela priča o prokletstvu odbačena kako bi se sadržaj prilagodio dječjem uzrastu. Prikazan je ispočetka kao zlikovac koji je plašio druge svojom pojavom, a bio je otpadnik od društva. Jednom prilikom uhvatio ga je Skeletor, a Beast Man je stavio pod kontrolu Man-E-Facesovu čudovišnu osobnost i natjerao ga da napadne dvorac Siva Lubanja. Međutim, He-Man je shvatio da Man-E-Faces nije zao, nego je pod čarolijom Beast Mana te ga je Čarobnica oslobodila zlog utjecaja. Oslobođen, pristao je uz Herojske ratnike i obračunao se sa Zlim ratnicima. Od toga trenutka postao je dvorjanik i glumac na kraljevskom dvoru, povremeno viđen u društvu s drugim dvorjanikom, malim čarobnjakom Orkom.

He-Man i Gospodari svemira (2002. - 2004.)[uredi | uredi kôd]

Gospodari svemira: Otkriće (2021. - ....)[uredi | uredi kôd]

Sposobnosti, oružje i moći[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]



Nedovršeni članak Man-E-Faces koji govori o Gospodarima svemira treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.