Gospodari svemira

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Animacijske skice Teele iz animirane serije "Gospodari svemira"

Gospodari svemira (eng. Masters of the Universe) je američka medijska franšiza koju je 1981. godine stvorila tvrtka Mattel. Franšiza je od svog nastanka proizvela niz različitih proizvoda, od šest serija igračka, četiri animirana televizijska serijala, brojne strip inačice i cjelovečernji film.

Originalne igračke, crtani filmovi i stripovi bili su tijekom 80-ih godina veoma popularni i na teritoriju nekadašnje SFRJ. Tjedni stripovi izlazili su u Politikinom Zabavniku, a tiskana su i specijalna izdanja Star Comicsa i drugih izdavača. Osobito je bila popularna animirana serija u produkciji Filmationa.

Mini stripovi He-man i Gospodari svemira[uredi | uredi kôd]

Originalne figurice "Gospodara svemira" prodavale su se uz dodatak mini stripova u kojima je davana priča koja uključuje lik uz koji je prodavana. Radnja prvih mini stripova u mnogočemu se razlikuje od kasnije temeljne priče. Prema prvotnoj priči, He-Man je bio barbarski ratnik koji je lutao Eternijom nakon Vellikog rata, dok je u kasnijim epizodama, njegov pravi identitet onaj princa Adama, sina kralja Randora i kraljice Marlene.

Televizijske adaptacije[uredi | uredi kôd]

Animirana serija (1983. – 1985.)[uredi | uredi kôd]

Crtana serija "He-Man i Gospodari svemira" (eng. He-Man and the Masters of the Universe) nastala je u produkciji Filmationa, a premijerno je prikazana 1983. godine. Serija se na našim prostorima pojavila 1989. u sinkronizaciji Televizije Zagreb. Prevoditelj M. Moskaljov.

Radnja crtanog serijala odvija se na planeti Eterniji na kojoj vladaju kralj Randor i njegova supruga, kraljica Marlena. U jednoj od epizoda otkriveno je da je Marlena zapravo zemaljska astronautkinja koja se srušila na planetu. Njihov sin je princ Adam, koji je prisiljen glumiti da je lijen, strašljiv i neodgovoran poput svog tigra ljubimca Cringera, kako bi sakrio svoj drugi identitet. Naime, mir na Eterniji je pod budnom zaštitom Čarobnice koja živi u zamku Siva Lubanja (Greyskull) i čuva tajne koje ne smiju pasti u ruke neprijateljima. Kako bi tajne zamka Siva Lubanja ostale neotkrivene, Čarobnica je povjerila Adamu Mač Moći, pomoću kojeg se može pretvoriti u He-Mana, najmoćnijeg čovjeka u cijelom svemiru.

Tajne zamka Siva Lubanja i kraljevskog trona Eternije na stalnoj su meti zlog čarobnjaka Skeletora koji, uz pomoć svoje bande, pokušava ovladati Eternijom. Međutim, He-Man i njegovi prijatelji ga stalno pobjeđuju i štite mir na Eterniji.

Sinkronizacija[uredi | uredi kôd]

Slijedi nepotpuna tablica epizoda koje su prikazane:

Naslov Izvorni naslov[1] Datum prikazivanja na TVZ primjedbe
Začarana kraljica Fantosa She-Demon of Phantos
Prokletstvo čarobnog kamena The Curse of the Spellstone
Vremenski prolaz The Time Corridor Narator izgovara u najavi bez j
Nepobijediva vojska Like Father, Like Daughter
Probuđeni kolos Colossor Awakes
Čarobnjak s Kamene planine Wizard of Stone Mountain
Orkov najdraži ujak Orko's Favorite Uncle
Dolina čuda Valley of Power
Neprilike u Arkadiji Trouble in Arcadia
Orko je izgubio moć Orko's Missing Magic
Grad ispod mora City Beneath the Sea
Rog zla Dree Elle's Return
Protuotrov The Remedy

He-Man i She-Ra: Tajna mača (1985.)[uredi | uredi kôd]

Po završetku animiranog serijala He-Man i Gospodari svemira, Filmation je 1985. godine snimio dugometražni animirani film, koji je planiran kao uvod u spin-off serijal o She-Ra, mladoj ratnici s fantastičnim moćima.

She-Ra: Princeza moći (1985. – 1987.)[uredi | uredi kôd]

Produkcijska kuća Filmation je 1985. godine počela emitirati animiranu televizijsku seriju She-Ra: Princeza moći, spin-off He-Mana i Gospodara svemira. Animirani serijal i s njim povezane akcijske figurice uključivale su ratnicu She-Ra, zapravo davno izgubljenu sestru blizankinju princa Adama, imenom princeza Adora, koja se našla na planeti Etheriji kojom vlada zli čarobnjak-kiborg Hordak. Serija se premijerno prikazivala od 1985. do 1987. godine.

Film Gospodari svemira (1987.)[uredi | uredi kôd]

Godine 1987. američki studio Cannon Films snimio je cjelovečernji znanstveno-fantastični film koji je u SAD-u premijerno prikazan 7. kolovoza 1987. godine. U filmu glume Dolph Lundgren (He-Man), Frank Langella (Skeletor), kao i Courteney Cox i Robert Duncan McNeill u sporednim ulogama.

U filmu, zli Skeletor je konačno pokorio Eterniju, zauzeo zamak Greyskull i zarobio Čarobnicu kako bi preuzeo njene moći. U pokušaju spašavanja Čarobnice, He-Man, Teela, Čovjek-u-oružju i Gwildor su slučajno uz pomoć Kozmičkog Ključa teleportirani na Zemlju. U želji da se domogne Kozmičkog Ključa, Skeletor šalje svoje ratnike na Zemlju da otmu Kozmički Ključ.[2]

Nove avanture He-Mana (1989. – 1992.)[uredi | uredi kôd]

Kako bi osvježili brand He-Mana, Mattel je u suradnji s DiC-om proizveo novu animiranu seriju uz koju je na tržište lansirana nova serija akcijskih igračaka.

Novi animirani serijal drastično se razlikovao od originala. Nova priča smješta He-Mana na udaljeni futuristički planet Primus, kamo je teleportiran s Eternije. U novom okruženju ponovno se sukobljava sa svojim arhetipskim protivnikom Skeletorom koji je došao na Denebriju. Izuzev njih dvojice, jedini lik iz originala koje se stalno pojavljuje u novom animiranom serijalu je Čarobnica koja pomaže He-Manu.

Ovaj serijal je bio prilično neuspješan, što je rezultiralo opadanjem broja prodanih figurica i gašenjem serije 1992. godine.

He-Man i Gospodari svemira (2002.)[uredi | uredi kôd]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. lipnja 2007. Pristupljeno 22. lipnja 2007. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. Almar Haflidason. 2003. Masters of the Universe DVD (1987). BBC News. Pristupljeno 15. prosinca 2010.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]