Eternija

Izvor: Wikipedija
Eternija
Zasnovana na: Gospodari svemira
Informacije
Vrsta lokacije: planet
Lokacije: Eternos
dvorac Siva Lubanja
Zmijska planina

Eternija je izmišljeni planet u franšizi Gospodari svemira na kojem žive glavni likovi poput He-Mana i Skeletora. Glavni grad planetarnog kraljevstva naziva se Eternos i njime vlada kralj Randor sa kraljicom Marlenom. U središtu grada nalazi se Kraljevska palača. Osim tog, na Eterniji postoje i druga kraljevstva koja naseljavaju druge vrste. Neki od pripadnika tih vrsta su Stratos, vladar ljudi ptica sa sjedištem u lebdećem gradu Avionu, koji se nalazi visoko u Mističnim planinama te Buzz-Off, čovjek pčela i kapetan Andrinosa.

Planet ima nekoliko morskih površina od kojih su najpoznatije Rakaško more, Kristalno more i More vječnosti. Na planeti se nalazi i tzv. Mračna hemisfera, područje pustoši i vulkana i vulkanske aktivnosti na kojem se nalazi drevna Zmijska planina, utočište zlog gospodara Skeletora i njegovih zlih ratnika. Na drugom mjestu nalazi se jednako drevni dvorac Siva Lubanja kojeg štiti Čarobnica i koji je cilj napada Skeletora koji se želi domoći tajne moći koja leži u tom dvorcu, a koja bi mu omogućila stjecanje vlasti nad čitavom Eternijom, a moguće i svemirom.

Zagonetno područje ispod površine naziva se Subternia i taj prostor je također naseljen mnogim čudovnatim bićima i vrstama. U nekoliko navrata Skeletor je pokušao napasti dvorac Sive Lubanje prodiranjem u njega ispod površine.

Sestrinski planet Eternije je Eterija koja se nalazi u drugoj dimenziji. Njime vlada zli kiborg-čarobnjak Hordak sa svojom Zlom Hordom, a suprotstavlja mu se Adamova sestra, princeza Adora, poznatija kao ratnica She-Ra.

Povijest Eternije[uredi | uredi kôd]

U pošlosti je Eternijom bijesnio Veliki rat koji je uništio veliki dio površine planeta, kao i mnoge njegove velike i napredne gradove. Poslije rata društvo se vratilo u mračno doba barbarstva i magije, ali dio visoke tehnologije je očuvan i koristi se u modernom dobu Eternije. U davna vremena Eternijom su vladali Drevni koji su porazili Ljude zmije pod vodstvom kralja Hissa i zarobili ih u drugoj dimneziji.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Eternia. Wiki Grayskull (engleski). Pristupljeno 24. listopada 2023.


Nedovršeni članak Eternija koji govori o Gospodarima svemira treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.