Zla Horda

Izvor: Wikipedija
Zla Horda iz franšize Gospodari svemira

Zla Horda (eng. Evil Horde) ili ponekad jednostavno Horda, izmišljena multigalaktička vojna organizacija koja vodi osvajanje brojnih svjetova uz pomoć svoje goleme vojne snage osnažene visokotehnološkim naoružanjem i čarobnim moćima. Vrhovnu galaktičku organizaciju Zle Horde predvodi tajanstveni Horde Prime, dok podružnicom Zle Horde na planetu Eteriji zapovijeda kiborg i zli čarobnjak Hordak, njegov brat.

Pripadnici Zle Horde teroriziraju stanovnike Eterije i porobljavaju ga, a Hordak nastoji prodrijeti i natrag na Eterniju kako bi osvojio dvorac Siva Lubanja i ostvario vlast nad cijelom Eternijom. U tome mu pomažu njegovi pomoćnici koje drži u strogoj podložnosti, poput Mantenne, Leecha, Grizzlora te robotskih vojnika Horde Troopera.

Mattelova linija igračka Zle Horde puštena je u prodaju 1985. godine kao dio franšize Gospodari svemira, no kako je tada animirani serijal He-Man i Gospodari svemira bio već pri svom kraju, Hordak i Zla Horda postali su glavni zlikovci u novoj animiranoj seriji She-Ra: Princeza moći (1985. – 1987.).[1] Unatoč tome, Hordak i Zla Horda pojavljuju se u brojnim mini stripovima i stripovima kao protivnici He-Mana i Herojskih ratnika. U animiranom serijalu s početka 2000-ih godina He-Man i Gospodari svemira (2002. – 2003.), Hordak se pojavljuje kao protivnik iz daleke prošlosti koji se sukobio s mitskim kraljem Grayskullom, a objašnjava se kao i u animiranomu dugometražnomu filmu He-Man i She-Ra: Tajna mača, kako je Skeletor nekoć također bio član Zle Horde i Hordakov učenik crne magije koji ga je naposljetku izdao i napustio te se vratio na Eterniju da je osvoji, dok je svoga učitelja Hordaka ostavio zarobljenog u drugoj dimenziji. U trećoj sezoni animirane serije u proizvodnji Mike Young Productionsa, Hordak je trebao biti glavni negativac, ali sezona je otkazana.

U animiranim serijalima She-Ra: Princeza moći (1985. – 1987.) i novoj adaptaciji She-Ra i princeze moći (2018. – 2020.), Hordak i Zla Horda su glavni zlikovci koji se bore protiv pobunjenika pod vodstvom princeze Adore, poznatije kao She-Ra, princeza moći.

Sjedište iz kojeg djeluje Zla Horda zove se Zona straha i to je jedno od najstrašnijih mjesta na čitavoj Eteriji.

Najpoznatiji članovi Zle Horde[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Evil Horde [Zla Horda]. Wiki Grayskull (engleski). Pristupljeno 8. listopada 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]