Moss-Man

Izvor: Wikipedija
Moss-Man
Lik serije: Gospodari svemira
Moss Man u animiranoj seriji He-Man i Gospodari svemira, 2002.
Moss Man u animiranoj seriji He-Man i Gospodari svemira, 2002.
Prvo pojavljivanje: Here, there, Skeletor's everywhere (1984.)
Autor lika: Gerald Forton
Herbert Hazelton
Glas: Erik Gunden
(He-Man i Gospodari svemira)
John Payne
(He-Man i Gospodari svemira, 2002.)
Alan Oppenheimer
(Gospodari svemira: Otkriće)
Informacije
Nadimak: bog prirode
Vrsta: Eternijanac
Rod: muškarac
Porodica: (sestra)
Pripadnost: Herojski ratnici

Moss-Man, izmišljeni lik iz Mattelove franšize Gospodari svemira. Zeleno je božansko stvorenje koje živi u Vječnozelenoj šumi kao njen zaštitnik, brinući se ujedno o biljkama i životinjama. Njegovo tijelo je obraslo mahovinom, koja mu daje karakterističan miris i zelenu boju. Ima moć komunikacije s biljkama i životinjama, a može se i kamuflirati u prirodi. Član je Herojskih ratnika.

Povijest lika[uredi | uredi kôd]

Moss-Man je drevno božansko biće koje služi kao zaštitnik Vječnozelene šume i bdije nad njenim biljkama i životinjama. Živi u harmoniji s prirodom i protivi se svakoj zlouporabi i uništenju prirodne vegetacije. Na strani je dobra te je član Herojskih ratnika koje predvodi He-Man, najmoćniji čovjk u svemiru i zaštitnik Eternije.

Originalni mini stripovi Gospodari svemira[uredi | uredi kôd]

Prvi put se pojavio kao lik 1985. godine u mini stripu "Smrad zla" (The Stench of Evil) u kojem mu je prikazan kao zaštitnik mirisne i zdrave prirode. Glavni protivnik mu je Stinkor, smrdljivi mutirani tvor koji raspršuje neugodan smrad oko sebe. Kasnije mu je kao glavni protivnik pridodan Evil Seed.

Televizijska adaptacija lika[uredi | uredi kôd]

He-Man i Gospodari svemira (1983. - 1985.)[uredi | uredi kôd]

Budući da je proizvodnja akcijske igračke s likom Moss-Mana započela tek 1985. godine, kada se Filmationova originalna animirana serija bližila svom kraju, lik Moss-Mana se pojavljuje u svega dvije epizode. U prvoj se pojavljuje kao špijun koji ima sposobnost stopiti se s prirodnim okolišem, a u drugoj je prikazan sa sposobnostima pretvaranja ruku u lozu kako bi pomogao drugima. Osim toga, prikazana je i njegova sposobnost komuniciranja s biljkama.

He-Man i She-Ra: Božićno izdanje (1985.)[uredi | uredi kôd]

Moss-Man se pojavljuje u Božićnom izdanju samo u cameo ulozi, kao jedan od Herojskih ratnika u pozadini dvorane u kraljevskoj palači Eternosa gdje se priprema doček Božića.

He-Man i Gospodari svemira (2002. - 2003.)[uredi | uredi kôd]

Pojavljuje se i u animiranoj seriji u produkciji Mike Young Productionsa, gdje je prikazan kao jedno od najmoćnijih bića na Eterniji, možda čak moćniji od samog He-Mana. U jednoj od epizoda pomaže Orku u njegovom vrtu, a glavni protivnik u toj epizodu mu je Evil Seed, koji želi uz pomoć biljaka zagospodariti čitavom planetom.[1]

Gospodari svemira: Otkriće (2021. - ....)[uredi | uredi kôd]

U Netflixovoj animiranoj seriji, Moss-Man je pokušao zaštiti dvorac Siva Lubanja od Skeletora. Čak se preobrazio u divovsku priliku, ali Skeletor ga je porazio pomoću Štapa Uništenja te ga spalio. Poslije smrti je otišao u eternijski raj zvan Preternija gdje se stopio sa šumom i ostalom prirodom te se samo povremeno pojavljuje u humanoidnom obliku.[2]

Sposobnosti, oružje i moći[uredi | uredi kôd]

Može se pretvoriti u bilo koju biljku i kamuflirati se kako bi bio skriven neprijateljima. Može mijenjati i veličinu svog obličja i ujedno komunicirati s biljkama i ostalom vegetacijom.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]