She-Ra: Princeza moći

Izvor: Wikipedija
She-Ra: Princeza moći
Logo serije
Naslov izvornika
She-Ra: Princess of Power
Formatanimacija, fantastika, pustolovni
AutorLawrence G. DiTillio, Bob Forward, Don heckman, J. Michael Straczynski
RedateljBill Reed
Lou Kachivas
Richard Trueblood
Ed Friedman
Tom Tataranowicz
GlazbaShuki Levy
Haim Saban
GlumciMelendy Britt
Linda Gary
George DiCenzo
Država podrijetla SAD
Jezikengleski
Broj epizoda93
Broj sezona2
Produkcija
ProducentFilmation
Izvršni producent(i)Lou Scheimer
Trajanje epizode22 min.
Prikazivanje
TV kućaUSA Network
Qubo Channel
Emitiranje9. rujna 1985. – 5. prosinca 1987.
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

"She-Ra" (engleski "She-Ra: Princess of Power") je američka animirana (anime) televizijska serija iz 1985. tvrtke Filmation. Omašak je crtane serije "Gospodari svemira" kako bi se privukla i ženska publika, kao protuteža spomenute serije koja je bila uglavnom popularna među muškom publikom. Kao i kod "Gospodara svemira", "She-Ra" se zasniva na igračkama poduzeća Mattel te je producirana uz financijsku potporu tog poduzeća radi promocije igračaka. Radnja se odvija oko She-Re, sestre blizankinje He-Mana, koja vodi pobunu protiv Hordaka i njegove Zle Horde na planetu Eteriji. Njen lik po prvi put se pojavio u cjelovečernjem animiranom filmu "He-Man i She-Ra: Tajna mača".

Serija ima 93 epizode, božićni TV specijal, a po njoj su izdane knjige, časopisi i igračke. Godine 2010. serija je objavljena na DVD-u u Americi.[1]

Radnja[uredi | uredi kôd]

Hordak je autokratski vladar Etherije i njegova horda drži planet pod željeznom šakom. Njegovi jedini nadređeni je tajnovito i tamno biće zvano Horde Prime, dok su svi ostali članovi horde pod njegovim apsolutnim zapovjedništvom, među njima i Mantenna, Leech, Grizzlor, Catra i drugi. Međutim, Adora, bivša pripadnica horde, je nova predvodnica pobune protiv Hordakove diktature.

Njen adut je to što se može transformirati u She-Ru uz pomoć čarobnog Mača zaštite, što joj daje posebne moći i snagu, a svojeg konja Spirita može transformirati u Swift-Winda, što mu omogućava letenje. Izuzev Swift-Winda, jedino Light Hope, Kowl i Madame Razz znaju za njenu tajnu. U njenoj skupini pobune nalaze se i Bow, Glimmer, Castaspella, Angella i drugi. U dvobojima između Hordaka i She-Re katkad se znaju umiješati i He-Man i Skeletor, koji svrate tu i tamo iz druge dimenzije, što još dodatno zna zakomplicirati dvoboj.

Glasovi[uredi | uredi kôd]

Recenzije[uredi | uredi kôd]

David Johnson je ovo zapisao prilikom recenzije serije na DVD-u[2]

» Sve u svemu, "She-Ra" i dalje stoji uspravno kao zabavna, energična fantastična animirana serija, puna snažnih ženskih protagonista i beskrajne parade bizarnih mjesta, likova i stvorenja. Serija je imala veći budžet od "He-Mana" te stoga profitira od manje reciklirane animacije i boljih produkcijskih vrijednosti. «

R.L. Shaffer je zapisao[3]:

» Iako serija ne može pratiti korak s današnjim animacijskim standardima, tu je još uvijek riječ o zabavnom proizvodu. Ima malo bolju animaciju od "He-Mana", a priče često prikazuju križanac između te dvije serije. Završni rezultat je serija koja će više biti zanimljiva mladim djevojkama, ali je i dalje skroz zanimljiva. «

Todd Douglass Jr. je zapisao sljedeće[4]:

» Isti argument, da je serija tek nešto malo više od marketinškog alata, može se primijeniti i na ovu seriju. Mnoge (i doista mislim mnoge) priče kroz 93 epizode dovode nove likove u središte radnje, bez obzira na to jesu li dobri ili loši. Jedina svrha bila je napraviti reklamu bez plaćanja promocije radi prodaje plastične igračke...Neprirodni dijalozi, ograničena animacija i djetinjaste priče se mogu pronaći svugdje po "She-Ri", ali da budem iskren, to je dio njenog šarma. «

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Katie McLaughlin. Listopad 2010. Female superhero 'She-Ra' marks 25th anniversary. CNN. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. studenoga 2010. Pristupljeno 11. listopada 2011.
  2. Johnson, David. 7. veljače 2007. DVD Verdict Review: She-Ra: Princess of Power: Volume 1. DVD Verdict. Inačica izvorne stranice arhivirana 13. listopada 2011. Pristupljeno 11. listopada 2011.
  3. Shaffer, R.L. 14. listopada 2010. She-Ra: Season One, Volume 1 DVD Review - An unworthy double-dip. IGN. Inačica izvorne stranice arhivirana 13. listopada 2011. Pristupljeno 11. listopada 2011.
  4. Douglass Jr., Todd. 8. studenoga 2006. She-Ra: Princess of Power - Season One, Volume 1: DVD Talk Review of the DVD Video. DVD Talk. Pristupljeno 11. listopada 2011.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]