He-Man

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
He-Man
Lik serije: Gospodari svemira
He-Man
He-Man
Autor lika: Roger Sweet
Portretirao/la: Dolph Lundgren
Glas: John Erwin (He-Man i Gospodari svemira)
Doug Parker (princ Adam)/Garry Chalk (He-Man) (Nove avanture He-Mana)
Cam Clarke (He-Man i Gospodari svemira, 2002.)
Chris Wood (Gospodari svemira: Otkriće
Yuri Lowenthal (He-Man i Gospodari svemira, 2021.)
Informacije
Nadimak: najmoćniji čovjek u svemiru
branitelj Eternije
Aliasi: princ Adam
Vrsta: Eternijanac
Rod: muškarac
Titula: princ
Porodica: kralj Randor (otac)
kraljica Marlena (majka)
princeza Adora/She-Ra (sestra)

He-Man je fiktivni herojski lik iz Mattelove franšize Gospodari svemira. Izraz He-Man je zastarjela engleska riječ za snažnog muškarca. Lik je postao osobito popularan kao glavni crtani lik serijala He-Man i Gospodari svemira, koji je producirao studio Filmation. Premijerno prikazivanje crtanog serijala bilo je 1983. godine, a do 1985. godine snimljeno je 130 epizoda. U sklopu serije, He-Man i njegovi prijatelji brane njegovu zemlju Eterniju i dvorac Sivu lubanju (Grayskull) od neprijateljskih snaga koje predvodi negativac Skeletor. Uz više animiranih serijala (He-Man i Gospodari svemira 1983.-1985., Nove avanture He-Mana 1989.-1991., He-Man i Gospodari svemira 2002.-2003. te dva 2021. godine: Gospodari svemira:Otkriće i He-Man i Gospodari svemira), lik je korišten i u prodaji akcijskih figura te stripova, kao i cjelovečernjeg animiranog filma He-Man i She-Ra: Tajna mača i igranog filma Gospodari svemira (1987.) u kojem glavni lik tumači Dolph Lundgren. Lik He-Man, najmoćnijeg čovjeka na svijetu i čuvara tajne Dvorca Siva Lubanja stvorio je Roger Sweet.

Povijest lika[uredi | uredi kôd]

Prvotna verzija priče prikazivala je He-Mana kao barbarina na divljoj planeti Eterniji koji se sukobljava sa silama zla predvođenima demonom Skeletorom i njegovim pristalicama. Takav je koncept priče bio prezentiran u ranim mini stripovima. Kasnije je ta osnovna priča bila zamijenjena nešto kompleksijom koja se, uz neke manje izmjene i prilagodbe, zadržala do danas.

He-Manov stvarni identitet je princ Adam, sin vladara Eternije, kralja Randora i kraljice Marlene, porijeklom astronautkinje s planeta Zemlje. Adamu je vladarica dvorca Sive lubanje, Čarobnica, predala Mač Moći uz pomoć kojeg se može pretvoriti se u He-mana, čovjeka nadljudske snage. Adam se preobražava u He-Mana kada uzdigne svoj mač u zrak i uzvikne: "Sive lubanje silo! Ja imam moć!" Kada se princ Adam pretvori u He-Mana, njegov kućni ljubimac, mačak Straško (eng. Cringer), pretvara se u Borbenog tigra (Battle cat).

Adam je prijatelj lijepe i tvrdoglave Teele, kapetanice kraljevske straže i pastorke Adamova mentora Čovjeka-oružje (eng. Man-at-Arms). Tijekom serijala saznaje se da je Teela Čarobničina kći jedinica i buduća nasljednica Sive lubanje. Čarobnica ju je dala na usvajanje još kao bebu kada joj je preminuo otac. Teelen očuh, Čovjek-oružje (Duncan), je kraljevski izumitelj novih tehnologija i oružja te zaštitnik princa Adama i čuvar njegove tajne.

Dvorac Siva lubanja izvor je Adamovih, odnosno He-Manovih moći. He-Man s Čarobnicom komunicira telepatski, a ona mu pomaže u njegovim zadacima.

Adamov identitet nije poznat mnogima. Osim Čarobnice, samo njegov vjerni mačak, Duncan i mali čarobnjak, trol Orko znaju njegovu tajnu. U kasnijim serijalima, kako se priča širi na nove likove, Adamovu tajnu saznaju i She-Ra (Adora) i njeni vjerni prijatelji. Adora je Adamova sestra blizankinja i vođa je velike pobune protiv Hordaka, također na planetu Eterniji.

He-Manov glavni neprijatelj je Skeletor, zli čarobnjak plave kože s lubanjom umjesto glave. Vješt je s crnom magijom i svim vrstama borbe. Njegovo standardno oružje je Havoc Staff, lubanja ovna na vrhu dugačkog štapa, koja usmjerava njegovu magiju i pojačava njenu moć. Osim toga, ona omogućava Skeletoru pratiti događaje iz Eternije i drugih područja. Iako je njegovo porijeklo u crtanom serijalu nejasno, u stripovima je njegov pravi identitet princ Keldor, mlađi brat Adamova oca Randora, što bi značilo da je on zapravo Adamov stric. U filmu "He-Man i She-Ra: Tajna mača" saznaje se da je Skeletor bio Hordakov učenik. Skeletorova baza djelovanja je Zmijska planina, utvrda od poliranog crnog bazalta, omotana ogromnom kamenom zmijom. Ona se nalazi na Tamnoj hemisferi Eternije.

Originalni mini stripovi Gospodari svemira[uredi | uredi kôd]

U najranijoj verziji priče zastupljenoj u mini stripovima izdanima 1982. godine, He-Man je plemeniti barbar koji živi u zemlji magije i visoke tehnologije. Hrabar je ratnik koji se odvažio otići iz svog sela i putovati Eternijom tražeći avanture. Na putovanju upoznaje Božicu-Čarobnicu zelene boje kože kojoj pomaže u borbi protiv čudovišta, a ona mu zauzvrat predaje Mač moći kojim mu daje moć. Ukoliko bi uspio spojiti oba dijela mača, postao bi gospodar dvorca Siva Lubanja. Na pohodima pomažu mu Teela, Čovjek Oružje, Stratos i He-Manov tigar Borbeni mačak. Zajedno se bore protiv zlih sila koja predvodi zao demon Skeletor koji je upao na Eterniju iz druge dimenzije i odlučio pokoriti je.

U kasnijim mini stripovima, svijet He-Mana nije više barbarska pustoš, već feudalni svijet u kojem je on u službi starijeg kralja i kraljice Eternije. I dalje je vjeran zaštitnik Čarobnice i dvorca Siva Lubanja, a u kasnijim stripovima uvodi se njegov alter ego princ Adam.

Televizijska adaptacija lika[uredi | uredi kôd]

He-Man i Gospodari svemira (1983. - 1985.)[uredi | uredi kôd]

He-Man-i-Gospodari-svemira-logo.png

He-Man je u originalnoj Filmationovoj animiranoj seriji snimanoj 1983.-1985. godine zapravo princ Adam, prijestolonasljednik kraljevstva Eternije i sin kralja Randora i kraljice Marlene te živi u kraljevskoj palači grada Eternosa. Čarobnica iz dvorca Siva Lubanja predala mu je Mač moći uz pomoću kojeg se može pretvoriti u He-Mana, najmoćnijeg čovjeka na svijetu, a istovremeno može preobraziti i svog strašljivog zelenog tigra u hrabrog Borbenog mačka. Njegovu tajnu, osim Čarobnice i Cringera, znaju još samo Čovjek Oružje (Man-At-Arms) i Orko. He-Man i njegovi prijatelji bore se protiv mračnih sila zla koje predvodi zli gospodar Skeletor kojemu je cilj domoći se tajni dvorca Siva Lubanja i pomoći tih tajni ovladati Eternijom, a možda i cijelim svemirom.

He-Man i She-Ra: Tajna mača (1985.)[uredi | uredi kôd]

U dugometražnom animiranom filmu He-Man i She-Ra: Tajna mača otkriva se da je princ Adam imao sestru blizankinju, princezu Adoru koju je oteo čarobnjak-kiborg Hordak i odveo je u drugu dimenziju na planet Etheriju, kojom vlada uz pomoć Zle Horde. Hordak ju je odgojio te je postala kapetanica njegove garde. Nakon što je He-Man došao kroz portal na Etheriju otkrio je Adori njenu prošlost i predao joj Mač zaštite pomoću kojeg se preobrazila u moćnu ratnicu She-Ra i priključila pokretu otpora u borbi protiv Hordaka i Zle Horde.

He-Man i She-Ra: Božićno izdanje (1985.)[uredi | uredi kôd]

Gospodari svemira (1987.)[uredi | uredi kôd]

U igranom filmu Gospodari svemira He-Man (Dolph Lundgren nema obličje princa Adama, već je isključivo neustrašivi ratnik He-Man koji se bori protiv Skeletora (Frank Langella) koji je napokon uspio osvojiti dvorac Siva Lubanja i zarobiti Čarobnicu (Christina Pickles). U filmu pored donekle tipičnog oklopa na prsima nosi crveni plašt na leđima, a osim mačem služi se i vatrenim oružjem. Jedino se na samom završetku filma pojavljuje trenutak u kojem He-Man uzdiže mač visoko iznad sebe te zaziva moć dvorca Siva Lubanja koji se potom u bljesku pojavljuje iza njega.

Nove avanture He-Mana (1989. - 1992.)[uredi | uredi kôd]

Sljedeći animirani serijal donio je drugačiju grafiku i priču o He-Manu. Radnja priče preseljena je s Eternije na planet Primus kamo je He-Man pozvan kako bi ga obranio od Mutanata sa susjednog planeta Denebrije. U ovom serijalu He-Man ima drugačiji vizualni izgled. Ima plavu kosu skupljenu u rep, pojas prebačen preko ramena i prsiju te duge plave hlače. Njegova invokacija prilikom preobrazbe je također izmjenjena te umjesto zazivanja moći dvorca Siva Lubanja, zaziva moć Eternije. U serijalu se pojavljuje i njegov stari vodeći neprijatelj Skeletor kojji ga slijedi na planet Primus i priključuje se Mutantima te nastavlja vječni sukob protiv He-Mana. He-Manu u njegovoj borbi protiv Mutanata i Skeletora pomaže Čarobnica dvorca Siva Lubanja koja mu se obraća telepatski i pomaže.

He-Man i Gospodari svemira (2002. - 2003.)[uredi | uredi kôd]

Animirani TV serijal He-Man i Gospodari svemira (2002.-2003.) je svojevrsna posveta originalnom serijalu iz sredine 1980-ih. Priču i izgled likova vraća na njihove izvorišne osnove uz neke manje izmjene. Osobitost serijala je što daje pozadinsku priču za sve likove te doznajemo njihovu prošlosti i kako su postali likovi koje danas znamo. Također, odavanje počasti originalnom serijalu uočljivo je tijekom uvodne špice koja dijelom prati naraciju originalnog uvoda, ali i u drugim elementima.

Jedna od razlika u odnosu na originalni serijala je u tome što u ovome serijalu postoji fizička razlika između princa Adama, koji je usto tinejdžer i He-Mana koji je snažan odrastao muškarac te je doista teško, ako ne i nemoguće pretpostaviti da se radi o identičnoj osobi. He-Manov Mač moći je također doživio preobrazbu i u ovom serijalu izgleda kao tehnološki napredan i sofisticiran mač sastavljen od više pokretnih dijelova.

Gospodari svemira: Otkriće (2021.)[uredi | uredi kôd]

He-Man i Gospodari svemira (2021.)[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]