Guggenheimov muzej u New Yorku

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pogled na Solomon R. Guggenheim muzej u New Yorku s 5. avenije.

Muzej Solomona R. Guggenheima, do 1952. godine poznat samo kao Guggenheim, je muzej moderne umjetnosti na Petoj aveniji u New Yorku (SAD), s pogledom na Central Park[1]. Zakladu Solomona R. Guggenheima i muzej apstraktne umjetnosti utemeljio je 1939. god. američki industrijalac i sakupljač umjetnina Solomon R. Guggenheim (Philadelphia, 2. veljače 1861.Port Washington, 3. rujna 1949.).

Muzej u New Yorku je bio prvi od mnogih „Guggenheim muzeja” (engleski: Guggenheim Museum) koje je ova obitelj osnovala širom svijeta. Ostali su: Zbirka Peggy Guggenheim u Veneciji (Italija), Njemački Guggenheim u Berlinu, Muzej Guggenheim u Bilbau (Španjolska), Muzej Guggenheim u Las Vegasu (SAD) i dr.

Guggenheim muzej tijekom izgradnje
Pogled u unutrašnjost Guggenheim muzeja u New Yorku

Arhitektura i povijest[uredi VE | uredi]

Staklena kupola iznad središnje dvorane muzeja

Cilindričnu spiralnu, armiranobetonsku građevinu u New Yorku projektirao je 1943. godine Frank Lloyd Wright. U toj jednoj od posljednjih u njegovoj seriji organičkih konstrukcija, Wright je spojio složeno prirodno obličje Grand Canyona s urođeničkom arhitekturom Navajo indijanaca, te je prema njegovim riječima zamišljen kao „hram duha”. Organizaciju zavojitih stubišta slijedi spiralno kretanje prema gore. Posjetitelje do vrha odvozi dizalo, a zatim se pješice spuštaju zavojitim stubištem i ujedno promatraju slike. Zgrada je naposljetku bila njegovo posljednje djelo jer je arhitekt preminuo šest mjeseci prije njezina otvorenja 21. rujna 1959. god., punih deset godina nakon smrti Solomona R. Guggenheima[2].

Zgrada je doživjela značajnu obnovu i proširenje od 1992.-93. (kada je izgrađen pripajajući toranj), te od 2005.-08. god.[3]

U muzeju se održavaju gostujuće izložbe i performansi od 1984. god., a zgrada je postala kulturna ikona grada koja se može vidjeti u mnogim časopisima, knjigama, stripovima, serijama i filmovima.

Kolekcija[uredi VE | uredi]

Muzej u New Yorku ima zbirku više od 2.500 djela suvremenih slikara i kipara, uključujući najveću zbirku djela Vasilija Kandinskog. Ostali znameniti umjetnici zastupljeni u kolekciji muzeja su:

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Google maps
  2. Art: Last Monument članak u časopisu Time, 2.studenog 1959. god. (engl.) Preuzeto 8. siječnja 2013.
  3. Robin Pogrebin, The Restorers' Art of the Invisible, The New York Times, 10. listopada 2007., str. E1.-5.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Guggenheimov muzej u New Yorku