Istarski demokratski sabor

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s IDS)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg »IDS« preusmjerava ovamo. Za druga značenja, pogledajte IDS (razdvojba).
Istarski demokratski sabor
IDS logo.gif
Predsjednik Dalibor Paus
Glavni tajnik Saša Škrinjar
Potpredsjednici Valter Glavičić, Loris Peršurić, Marko Paliaga
Potpredsjednice Elena Puh Belci, Ariana Brajko Gall
Osnovana 1990.
Sjedište Pula
Država djelovanja Hrvatska
Podmladak Klub mladih IDS-a
Broj članova oko 8.000
Ideologija regionalizam
socijalni liberalizam
liberalizam
Politički položaj lijevi centar
Nacionalna skupina Restart koalicija
Skupina u Europskom parlamentu ALDE
Sabor
3 / 151
Europski parlament
1 / 12
Službene boje     
Službena stranica

Istarski demokratski sabor (IDS, talj. Dieta democratica istriana) je politička stranka regionalistička i socijalno-liberalnog opredjeljenja te dugo vremena najveća regionalistička stranka u Republici Hrvatskoj.[1] IDS je član Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE, bivši ELDR). IDS je utemeljen na Valentinovo 1990. godine, a prvi predsjednik i osnivač je Ivan Pauletta. Sadašnji predsjednik stranke je Dalibor Paus[2]. Osnovna programska deklaracija IDS-a zalaže se za demokratizaciju Hrvatske, autonomiju Istre i stvaranje transgranične euroregije Istre.

Povijest[uredi | uredi kôd]

IDS je osnovan u zoru hrvatske demokracije, a u prvoj proklamaciji stajalo je: 'IDS su osnovali autohtoni Istrijani kako bi vratili duh svojih predaka koji nikada nisu bili svoji na svome!'. Za logo stranke odabran je zeleni krug sa tri koze koje su predstavljale podjelu Istre na tri djela: hrvatski, talijanski i slovenski. Cilj IDS-a je, među ostalim, ta tri istarska djela ujediniti u euro-regiju Istru.

IDS nije sudjelovao na prvim parlamentarnim izborima 22. travnja 1990., proglasio te izbore nedemokratskim i članstvu je preporučio da glasuju za SKH-SDP. Tada se IDS se zalagao za "konstituiranje Jugoslavije kao demokratske i legitimne federacije".

Prvi predsjednik i osnivač stranke bio je Ivan Pauletta, no već 1991. mijenja ga Ivan Jakovčić koji na čelu stranke ostaje sve do 2014. godine kada na tu poziciju dolazi Boris Miletić. Godine 2021. predsjednik stranke postaje Dalibor Paus.

Lokalni izbori[uredi | uredi kôd]

Prvi veliki izbori na kojima se IDS pojavio bili su lokalni izbori 1993. kada je IDS u Istarskoj županiji dobio plebiscitarnih 74,2% glasova. Time je osvojio čak 35 vijećnićkih mandata u županijskoj skupštini od ukupno 40. Za župana je postavljen Luciano Delbianco. IDS je također natpolovični broj vijećnika dobio u nekim jedinicama lokalne samouprave u Primorsko-goranskoj županiji (Opatija, Lovran, Matulji).

U IDS-u dolazi do raskola te Delbianco istupa iz stranke i osniva svoju stranku Istarski demokratski forum. Unatoč tome, na lokalnim izborima 1997. IDS je ponovno bio uvjerljiv i dobio 46,4% glasova te s time 26 mjesta u županijskoj skupštini. Župan je postao Stevo Žufić.

Na lokalnim izborima 2001. u Istri IDS dobiva 51,8% glasova što mu donosi 28 vijećnika u županijskoj skupštini. Župan postaje Ivan Jakovčić.

Na lokalnim izborima 2005., IDS dobiva u istarskoj županiji 40,7% glasova i 20 vijećnika u skupštini. Prvi put nema većinu, no koalira sa SDP-om. Župan ostaje Ivan Jakovčić.

Na lokalnim izborima 2009. IDS izlazi u koaliciji sa HNS-om. Koalicija dobiva 44,7% glasova što IDS-u donosi 20 vijećnićkih mjesta u županijskoj skupštini. Ivan Jakovčić osvaja treći uzastopni mandat župana, ovoga puta kao neposredno izabrani župan. U drugome krugu dobio je 59,62% glasova.

Na lokalnim izborima 2013. ponovno koaliraju sa HNS-om i Zelenima, osvajaju 43,9% glasova te ukupno 24 mjesta u županijskoj skupštini, dok IDS-ov kandidat Valter Flego sa 55,04% glasova u drugome krugu postaje istarski župan pobijedivši Damira Kajina.

Na lokalnim izborima 2017. IDS u Istarskoj županiji koalira sa HNS-om, HSLS-om, Zelenima i ISU-om. Dobivaju 56,78% glasova i apsolutnu većinu u županijskoj skupštini. IDS-ov kandidat Valter Flego premoćno je osvojio drugi mandat župana dobivši 65,61% glasova u prvome krugu. IDS je pobijedio u devet od 10 gradova u Istarskoj županiji te ponovno osvojio nekoliko vijećničkih mjesta u gradovima i općinama susjedne Primorsko-goranske županije.

Veliki pad broja glasova IDS je doživio na lokalnim izborima 2021. Na razini Istarske županije koalira sa ISU-om i Zelenima. Dobivaju 42,68% glasova i većinu u županijskoj skupštini. Međutim, IDS je izgubio mjesto gradonačelnika u četiri od devet gradova (Pula, Pazin, Vodnjan, Buzet), te je tako pobijedio u pet od 10 gradova u Istarskoj županiji. IDS-ov kandidat Boris Miletić postao je župan osvojivši 50,05% glasova u drugome krugu, te je pobijedio sa samo 40 glasova prednosti.

Parlamentarni izbori[uredi | uredi kôd]

1992. godine na izborima za Zastupnički dom Sabora IDS dobiva 4 saborska zastupnika, Dina Debeljuha, Ivana Heraka, Ivana Jakovčića i Elija Martinčića. Godine 1995. prijevremeno je raspušten zastupnički dom i održani su treći hrvatski parlamentarni izbori. Vladajuća stranka HDZ na čelu sa predsjednikom Franjom Tuđmanom nastojala se okoristiti nacionalnom euforijom nakon Operacije Oluje i tako učvrstiti mandat koji je trebao trajati do 1996. godine. Brojnim izmjenama u izbornom zakonu koji je donesen prije raspuštanja zastupničkog doma nastojao se poboljšati rezultat vladajuće stranke. U takvim uvjetima IDS je koalirao sa HNS-om, HSS-om, HKDU-om i S-BHS-om na republičkoj razini. Ova je lista dobila ukupno 14,17% glasova (u Istri 60,6%) i bila druga lista po snazi.

Na četvrtim parlamentarnim izborima 3. siječnja 2000. godine koalicija IDS, HNS, HSS, LS, ASH osvaja 15,6% (u Istri 51,3%) glasova birača te sa pobjedničkim SDP-om i HSLS-om uspostavlja vladu koalicije šest stranaka sa Ivicom Račanom (SDP) kao premijerom, koja će se još zvati i "trećesiječanjskom vlašću". Vlada Ivice Račana tako je započela reintegraciju Hrvatske u međunarodnu zajednicu. Ivan Jakovčić je postao ministar eurointegracija. Ipak, nakon koalicijskih neslaganja, IDS 2001. izlazi iz vlade, iako i dalje podupire Račanovu vladu.

Nakon parlamentarnih izbora 2003. godine nova vladajuća stranka je HDZ kojima se priklonila i koalicija stranaka HSLS, DC. IDS i SDP poboljšali su odnose te koalirali u VIII. izbornoj jedinici i dobili 51,3% glasova što je IDS-u omogućilo dobivanje četiri saborska zastupnika, kao i dotad.

Na parlamentarne izbore 2007. godine IDS prvi put izlazi samostalno. Dobiva 16,18% glasova u VIII. izbornoj jedinici i tri saborska zastupnika.

Na parlamentarne izbore 2011. godine IDS izlazi u koaliciji sa SDP-om, HNS-om i HSU-om. U VIII. izbornoj jedinici dobivaju 11 saborska zastupnika, od čega IDS-u pripada tri. Ova koalicija formirala je vladu, te je IDS-u pripalo mjesto ministra turizma. Za ministra je imenovan Veljko Ostojić, a tijekom mandata podnio je ostavku, te ga nasljeđuje Darko Lorencin.

Damir Kajin je 3. siječnja 2013. objavio kandidaturu za istarskog župana, mimo stranačke procedure te je istog dana izbrisan iz stranke. Time je prestao biti potpredsjednik IDS-a, a stranka je izgubila jedan saborski mandat.

Na parlamentarne izbore 2015. godine IDS izlazi u koaliciji sa PGS-om i Listom za Rijeku. U VIII. izbornoj jedinici dobivaju 19,77% glasova i 3 saborska zastupnika te su svi pripali IDS-u.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima 2016. godine IDS ponovno predvodi koaliciju sa PGS-om i Listom za Rijeku. Ponovno dobivaju tri saborska zastupnika uz 22,79% glasova u VIII. izbornoj jedinici. Sva tri zastupnika dobio je IDS.

I na parlamentarnim izborima 2020. godine IDS je dobio tri saborska zastupnika, a na izbore je izašao u "Restart" koaliciji koju je predvodio SDP. Ta je koalicija dobila 44,43% glasova u VIII. izbornoj jedinici i 8 zastupnika.

Predsjednički izbori[uredi | uredi kôd]

Na predsjedničkim izborima 2009. IDS prvi puta izlazi sa vlastitim kandidatom – Damirom Kajinom. On je u prvome krugu dobio 3,87% glasova, dok je u Istri bio kandidat s najviše osvojenih glasova (35,41%). U drugome krugu IDS je dao podršku Ivi Josipoviću, kandidatu SDP-a.

Izbori za Europski parlament[uredi | uredi kôd]

IDS je na izbore za Europski parlament 2014. godine izašao u koaliciji sa SDP-om, HNS-om, HSU-om i SDSS-om, a kandidat IDS-a bio je Ivan Jakovčić. Lista je dobila četiri zastupnička mjesta, Jakovčić nije izravno izabran, no postao je zastupnik kao zamjenik europskom povjereniku Nevenu Mimici (nespojivost dužnosti).

Na izborima za Europski parlament 2019. godine, IDS je nastupao kao dio Amsterdamske koalicije.[3] Za koaliciju glasalo je 5,19% birača, čime su osvojili jedan mandat.[4] S 38,03% preferencijalnih glasova, istarski župan i član IDS-a Valter Flego osvojio je taj mandat.[4]

IDS i u Sloveniji[uredi | uredi kôd]

IDS je pod imenom 'Istrski demokratski zbor' postojao i u slovenskom dijelu Istre do 2014. godine. Tako je u Kopru osvojio vijećnika 1994. te u Izoli 1998.

Čelnici kroz povijest[uredi | uredi kôd]

Vodstvo stranke[uredi | uredi kôd]

Istaknuti članovi stranke[uredi | uredi kôd]

 • Tulio Demetlika - istarski dožupan, bivši gradonačelnik Grada Labina i saborski zastupnik
 • Valter Flego - zastupnik u Europskom parlamentu, bivši istarski župan i gradonačelnik Grada Buzeta
 • Ivan Jakovčić - bivši predsjednik IDS-a, saborski zastupnik, ministar europskih integracija, istarski župan i zastupnik u Europskom parlamentu
 • Boris Miletić - bivši predsjednik IDS-a, istarski župan, bivši saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Pule
 • Emil Daus - saborski zastupnik i bivši načelnik Cerovlja
 • Dalibor Paus - predsjednik IDS-a i načelnik Barbana
 • Marin Lerotić - saborski zastupnik i bivši predsjednik Kluba mladih IDS-a

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. www.hidra.hr – stranke i programi
 2. Glas Istre: Dalibor Paus novi čelnik IDS-a
 3. Amsterdamska koalicija predstavila kandidate, NOSITELJ LISTE VALTER FLEGO: EU izbori bit će borba između dvije Hrvatske i dvije Europe. Glas Istre. 23. veljače 2019. Pristupljeno 30. svibnja 2019.
 4. a b Rezultati izbora članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske provedeni 26. svibnja 2019. godine (PDF). Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske. 27. svibnja 2019. Pristupljeno 30. svibnja 2019.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]