Fritz von Below

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Fritz von Below
Fritz von Below (1853-1918).jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 23. rujna 1853.
Mjesto rođenja Danzig, Pruska
Datum smrti 23. studenog 1918.
Mjesto smrti Weimar, Njemačko Carstvo
Nacionalnost Flag of the German Empire.svg Nijemac
Puno ime Fritz Theodor Carl von Below
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1873.-1918.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Druga bitka na Mazurskim jezerima
Bitka na Sommi
Nivelleova ofenziva
Vojska Flag of the German Empire.svg Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 2. armija
1. armija
9. armija
Odlikovanja Pour le Mérite

Fritz Theodor Carl von Below (Danzig, 23. rujna 1853.Weimar, 23. studenog 1918.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je s više njemačkih armija na Zapadnom i Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Fritz von Below rođen je 23. rujna 1853. godine u Danzigu (danas Gdansk u Poljskoj). Njegov otac Ferdinand von Below (1812.-1870.) također je bio general u pruskoj vojsci, te je kao zapovjednik 36. brigade poginuo u Prusko-francuskom ratu kod Pont a Moussona. Za Fritza von Belowa se često navodi da je brat Otta von Belowa drugog znamenitog njemačkog zapovjednika u Prvom svjetskom ratu, što je međutim netočno budući su isti bili samo rođaci. Fritz von Below je imao dva brata Ernsta i Nikolausa koji su također bili generali, te su kao i Fritz sudjelovali u Prvom svjetskom ratu.

Fritz von Below se pridružio pruskoj vojsci 1873. godine. Nakon završetka Pruske vojne akademije 1881. godine služio je kao časnik pri Glavnom stožeru i ministarstvu rata, te je počeo napredovati u vojnoj hijerarhiji. Čin pukovnika dostigao je 1901. godine, general bojnikom je postao 1905. godine, dok je 1908. godine promaknut u čin general poručnika kada je dobio i zapovjedništvo nad 1. gardijskom pješačkom divizijom smještenom u Berlinu. U rujnu 1912. promaknut je u čin generala pješaštva, a u listopadu te iste godine postaje zapovjednikom novoformiranog XXI. korpusa smještenog u Saarbrückenu na čijem čelu je dočekao i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Na početku Prvog svjetskog rata XXI. korpus kojim je zapovijedao Below bio je u sastavu njemačke 6. armije kojom je zapovijedao bavarski princ Rupprecht. Međutim, Below XXI. korpus je početkom 1915. prebačen na Istočno bojište, te je sudjelovao u Drugoj bitci na Mazurskim jezerima. Za zapovijedanje u navedenoj bitci Below je 14. ožujka 1915. odlikovan ordenom Pour le Mérite.

U travnju 1915. Below je dobio zapovjedništvo nad 2. armijom zamijenivši oboljelog feldmaršala Karla von Bülowa. Njemačka 2. armija na Zapadnom bojištu je držala frontu u duljini od 80-ak kilometara, te je prema njoj bila usmjerena glavnina savezničke ofenzive na Sommi. Belowa 2. armija je prvi dan ofenzive nanijela britanskim snagama teške gubitke. Međutim, na francuskom dijelu fronte francuske snage su uspjele potisnuti njemačke kod Peronnea, što je uzrokovalo da načelnik Glavnog stožera Erich von Falkenhayn smijeni Belowog načelnika stožera general bojnika Paul Grünerta, te ga zamijeni pukovnikom Fritzom von Lossbergom. Falkenhayn je i naredio da se svi izgubljeni položaji vrate što je uzrokovalo mnogobrojne njemačke protunapade na Sommi i velike gubitke na njemačkoj strani.

Sredinom srpnja 1916. godine Below postaje zapovjednikom ponovno formirane 1. armije koja je bila zadužena za sjeverni dio bojišta na Sommi. U travnju 1917. godine 1. armija je premještena u područje Reimsa između njemačke 3. i 7. armije gdje je sudjelovala u slamanju neuspješne Nivelleove ofenzive. U srpnju 1918. godine Below dobiva zapovjedništvo nad 9. armijom također smještenom na Zapadnom bojištu kojom je zapovijedao manje od mjesec dana.

Smrt[uredi VE | uredi]

U kolovozu 1918. godine Below je obolio od teške upale pluća, te je zbog zdravstvenog stanja razriješen zapovjedništva i stavljen na raspolaganje glavnom stožeru. Do kraja rata nadgledao je izradu novog priručnika za pješaštvo koji je trebao biti izrađen na temelju novih iskustava koja su stečena tijekom rata.

Fritz von Below preminuo je u Weimaru nekoliko dana nakon završetka rata 23. studenog 1918. godine. Pokopan je u Berlinu na groblju Invalidenfriedhof.

Grob Fritza von Belowa na berlinskom groblju Invalidenfriedhof

Literatura[uredi VE | uredi]

Ronald Pawly, Kaiser's Warlords: German Commanders of World War I, Osprey publishing, 2003., str. 30
Spencer Tucker, Priscilla Mary Roberts, The Encyclopedia of World War I, ABC-CLIO ltd, 2005., str. 198

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(eng.) Fritz von Below na stranici First World War.com
(eng.) Fritz von Below na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Fritz von Below na stranici Deutschland14-18.de