Richard von Schubert

Izvor: Wikipedija
Richard von Schubert
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 19. travnja 1850.
Mjesto rođenja Posen, Pruska
Datum smrti 13. svibnja 1933.
Mjesto smrti Marburg, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Louis Theodor Richard
von Schubert
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1867.1917.
Čin General-pukovnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka kod Mulhousea
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 8. armija
7. armija
Odlikovanja Pour le Mérite

Louis Theodor Richard von Schubert (Posen, 19. travnja 1850.Marburg, 13. svibnja 1933.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 7. i 8. armijom na Istočnom i Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Richard von Schubert rođen je 19. travnja 1850. u Posenu (danas Poznanj u Poljskoj). Svoju vojnu karijeru započeo je 1867. godine, te je sudjelovao u Prusko-francuskom ratu u kojem je odlikovan Željeznim križem. Nakon služenja u Glavnom stožeru kao stožernog časnika i zapovijedanja s više artiljerijskih brigada, 1902. godine promaknut je u čin general poručnika, te dobiva zapovjedništvo nad 39. divizijom smještenom u Colmaru (tada u sastavu Njemačkog carstva). Godine 1906. postaje zapovjednikom tvrđave Ulm, da bi 1907. posao glavnim inspektorom topništva, te unaprijeđen u čin generala topništva.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Schubertu je dodijeljeno zapovjedništvo nad XIV. pričuvnim korpusom koji se nalazio na Zapadnom bojištu u sastavu 7. armije pod zapovjedništvom Josiasa von Heeringena. Ubrzo međutim, u rujnu 1914. godine, Schubert je premješten na Istočno bojište gdje dobiva zapovjedništvo nad 8. armijom zamijenivši na tom mjestu Paula von Hindenburga koji je pak postao zapovjednikom 9. armije. Schubert je navedenom armijom zapovijedao manje od mjesec dana jer se odmah sukobio s Hermannom von Francoisom zapovjednikom I. korpusa oko vođenja rata na Istočnom bojištu.

U listopadu 1914. vraća se ponovno na Zapadno bojište gdje dobiva zapovjedništvo nad XXVII. pričuvnim korpusom koji se nalazio u sastavu 4. armije kojom je zapovijedao vojvoda Albrecht. Sa XVII. pričuvnim korpusom Schubert zapovijeda sve do kolovoza 1916. godine kada postaje zapovjednikom 7. armije zamijenivši na tom mjestu Josiasa von Heeringena. Istodobno, 28. kolovoza 1916. odlikovan je ordenom Pour le Mérite za zapovijedanje u borbama na rijeci Aisne. U siječnju 1917. Schubert je promaknut u čin general pukovnika, da bi dva mjeseca kasnije u ožujku 1917. bio stavljen u pričuvu.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Schubert do kraja rata nije dobio novo zapovjedništvo. Nakon umirovljenja živio je do svoje smrti u Marburgu gdje je i preminuo 13. svibnja 1933. godine.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(engl.) Richard von Schubert na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Richard von Schubert na stranici Deutschland14-18.de