Johannes von Eben

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Johannes von Eben
Johannes von Eben (1855-1924).jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 24. veljače 1855.
Mjesto rođenja Preußisch Mark, Pruska
Datum smrti 30. lipnja 1924.
Mjesto smrti Bauditten, Njemačka
Nacionalnost Flag of the German Empire.svg Nijemac
Puno ime Johannes Karl Louis
Richard von Eben
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1873.-1919.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka u Loreni
Prva bitka na Marni
Brusilovljeva ofenziva
Vojska Flag of the German Empire.svg Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 9. armija
Armijski odjel A
Odlikovanja Pour le Mérite

Johannes Karl Louis Richard von Eben (Preußisch Mark, 24. veljače 1855.Bauditten, 30. lipnja 1924.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je s više njemačkih korpusa, te 9. armijom i Armijskim odjelom A na Rumunjskom i Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Johannes von Eben rođen je 24. veljače 1855. godine u Preußisch Marku (danas Przezmark u Poljskoj). U vojsku je stupio 1873. godine, te je služio u 76. pješačkom puku smještenom u Hamburgu. Od 1873. godine pohađa Prusku vojnu akademiju, nakon čega je služio u stožeru 12. pješačke divizije. Od 1895. godine predaje kao instruktor na vojnoj akademiji, a od 1902. je načelnik stožera XVII. korpusa smještenog u Danzigu. Čin pukovnika dostigao je 1905. godine, general bojnikom je postao 1909. godine, dok je 1912. godine promaknut u čin general poručnika kada je dobio i zapovjedništvo nad 30. pješačkom divizijom smještenom u Strasbourgu koji se tada nalazio u okviru Njemačkog Carstva na čijem čelu je dočekao početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Na početku Prvog svjetskog rata 30. pješačka divizija kojom je zapovijedao Eben bila je u sastavu njemačke 7. armije kojom je zapovijedao general Josias von Heeringen, te je Eben u kolovozu 1914. godine sudjelovao u borbama u Loreni. Krajem kolovoza Eben je promaknut u generala pješaštva, te mu je dodijeljeno zapovjedništvo nad X. pričuvnim korpusom na čijem čelu je zamijenio ranjenog Günthera von Kirchbacha. Zapovijedajući X. pričuvnim korpusom koji je bio u sastavu 2. armije generala Karla von Bülowa sudjelovao je i u Prvoj bitci na Marni u kojoj je držao položaje na lijevom krilu 2. armije.

U lipnju 1915. Eben dobiva zapovjedništvo nad I. korpusom na Istočnom bojištu zamijenivši generala Roberta Koscha. Navedenim korpusom zapovijedao je sve do lipnja 1917. godine, te je s istim sudjelovao u borbama na sjevernom dijelu Istočnog bojišta gdje je njegov korpus sudjelovao u zauzimanju tvrđave Ostrolenka (kolovoz 1915.), te okupaciji Vilniusa i Daugavpilsa (rujan 1915.). Tijekom Brusilovljeve ofenzive u lipnju 1916. Eben je zajedno sa austrougarskom 2. armijom sudjelovao u suzbijanju ruskih snaga, te je spriječio da iste prodru dublje u Mađarsku. Za zapovijedanje tijekom Brusilovljeve ofenzive Eben je 7. listopada 1916. odlikovan ordenom Pour le Mérite.

U lipnju 1916. Eben od Ericha von Falkenhayna preuzima zapovjedništvo nad 9. armijom koja se tada nalazila na Rumunjskom bojištu. Nakon Bukureštanskog mira, Eben se sa 9. armijom vraća na Zapadno bojište gdje u lipnju 1918. od Bruna von Mudre preuzima zapovjedništvo nad Armijskim odjelom A koji je držao položaje u pokrajini Alsace.

Poslije rata[uredi VE | uredi]

Nakon primirja i završetka Prvog svjetskog rata Eben se u prosincu 1918. godine vraća na zapovjedništvo I. korpusa smještenog u Königsbergu kojim je zapovijedao do veljače 1919. godine kada je podnio ostavku.

Johannes von Eben preminuo je 30. lipnja 1924. godine u 69. godini u Baudittenu (danas Budwity u Poljskoj).

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(engl.) Johannes von Eben na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Johannes von Eben na stranici Deutschland14-18.de