Johannes von Eben

Izvor: Wikipedija
Johannes von Eben
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 24. veljače 1855.
Mjesto rođenja Preussisch Mark, Pruska
Datum smrti 30. lipnja 1924.
Mjesto smrti Bauditten, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Johannes Karl Louis
Richard von Eben
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1873.1919.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Prva bitka na Marni
Brusilovljeva ofenziva
Bitka kod Marasestija
Druga bitka na Marni
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 9. armija
Armijski odjel A
Odlikovanja Pour le Mérite

Johannes Karl Louis Richard von Eben (Preussisch Mark, 24. veljače 1855.Bauditten, 30. lipnja 1924.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je s više njemačkih korpusa, te 9. armijom i Armijskim odjelom A na Rumunjskom i Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Johannes von Eben je rođen 24. veljače 1855. godine u Preussisch Marku (danas Przezmark u Poljskoj). Sin je Ferdinanda Ebena i Agnes Eben rođ. Nomod de Forideville. U prusku vojsku stupio je u travnju 1873. služeći u 76. pješačkoj pukovniji u Hamburgu. Od 1874. nalazi se na službi u streljačkoj bojnoj u Lübecku, dok od listopada 1878. pohađa šestomjesečni tečaj na vojnom vježbovnom institutu u Berlinu. U listopadu 1882. privremeno je otpušten iz vojne službe u koju se vratio listopadu 1883. ponovno služeći u 76. pješačkoj pukovniji. U travnju 1885. promaknut je u čin poručnika, dok od listopada 1886. pohađa Prusku vojnu akademiju. Po završetku iste, u lipnju 1889. vraća se na službu u 76. pješačku pukovniju. U ožujku 1890. unaprijeđen je u čin satnika, nakon čega od studenog 1892. služi u stožeru 12. pješačke divizije. Od prosinca 1894. nalazi se na službi u Glavnom stožeru, nakon čega je u rujnu 1895. promaknut u čin bojnika. U listopadu 1895. imenovan je na dužnost predavača u Pruskoj vojnoj akademiji koju dužnost obnaša idućih pet godina, do rujna 1900., kada je raspoređen na službu u 5. gardijsku pješačku pukovniju u Spandauu gdje zapovijeda bojnom.

U travnju 1902. postaje načelnikom stožera XVII. korpusa u Danzigu na kojoj dužnosti se nalazi do listopada 1903. kada je imenovan načelnikom odjela u Pruskom ministarstvu rata. U međuvremenu je, u travnju 1902., unaprijeđen u čin potpukovnika. U ožujku 1905. promaknut je u čin pukovnika, a te iste godine car Wilhelm dodjeljuje mu nasljedni plemićki naslov. U veljači 1907. postaje zapovjednikom 5. gardijske grenadirske pukovnije kojom zapovijeda do rujna 1908. kada je imenovan zapovjednikom 5. gardijske pješačke brigade sa sjedištem u Spandauu. U ožujku iduće, 1909. godine, unaprijeđen je u čin general bojnika, nakon čega u siječnju 1912. postaje zapovjednik 30. pješačke divizije smještene u Strasbourgu na čijem čelu dočekuje i početak Prvog svjetskog rata. U travnju 1912. promaknut je u čin general poručnika.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata 30. pješačka divizija kojom je zapovijedao Eben bila je u sastavu njemačke 7. armije kojom je zapovijedao general Josias von Heeringen, te je Eben u kolovozu 1914. godine sudjelovao u borbama u Loreni. Krajem kolovoza Eben je promaknut u generala pješaštva, te mu je dodijeljeno zapovjedništvo nad X. pričuvnim korpusom na čijem čelu je zamijenio ranjenog Günthera von Kirchbacha. Zapovijedajući X. pričuvnim korpusom koji je bio u sastavu 2. armije generala Karla von Bülowa sudjelovao je i u Prvoj bitci na Marni u kojoj je držao položaje na lijevom krilu 2. armije.

U lipnju 1915. Eben dobiva zapovjedništvo nad I. korpusom na Istočnom bojištu zamijenivši generala Roberta Koscha. Navedenim korpusom zapovijedao je sve do lipnja 1917. godine, te je s istim sudjelovao u borbama na sjevernom dijelu Istočnog bojišta gdje je njegov korpus sudjelovao u zauzimanju tvrđave Ostrolenka (kolovoz 1915.), te okupaciji Vilniusa i Daugavpilsa (rujan 1915.). Tijekom Brusilovljeve ofenzive u lipnju 1916. imenovan je zapovjednikom novoformirane Armijske grupe Eben, te zajedno s austrougarskom 2. armijom sudjeluje u zaustavljanju ruskih snaga i sprječavanju da iste prodru dublje u Mađarsku. Za zapovijedanje tijekom Brusilovljeve ofenzive 7. listopada 1916. odlikovan je ordenom Pour le Mérite.

Eben (na slici desno) s austrougarskim generalom Ernstom Kletterom snimljen 1917. u Pomorzanyju

U lipnju 1917. Eben od Ericha von Falkenhayna preuzima zapovjedništvo nad 9. armijom koja se tada nalazila na Rumunjskom bojištu. Zapovijedajući navedenom armijom u ljeto 1917. sudjeluje u Bitci kod Marastija i Bitci kod Marasestija. Nakon Bukureštanskog mira, Eben se s 9. armijom vraća na Zapadno bojište gdje sudjeluje u Drugoj bitci na Marni. U kolovozu 1918. od Bruna von Mudre preuzima zapovjedništvo nad Armijskim odjelom A kojim zapovijeda sve do kraja rata.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon primirja i završetka Prvog svjetskog rata Eben se u prosincu 1918. godine vraća na zapovjedništvo I. korpusa smještenog u Königsbergu kojim je zapovijeda do veljače 1919. kada podnosi ostavku.

Johannes von Eben preminuo je 30. lipnja 1924. godine u 69. godini života u Baudittenu (danas Budwity u Poljskoj).

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Johannes von Eben

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(engl.) Johannes von Eben na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Johannes von Eben na stranici Deutschland14-18.de