Arnold von Winckler

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Arnold von Winckler
Arnold von Winckler (1856-1945).jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 17. veljače 1856.
Mjesto rođenja Neisse, Pruska
Datum smrti 24. srpnja 1945.
Mjesto smrti Freienwalde na Odri, Njemačka
Nacionalnost Flag of the German Empire.svg Nijemac
Puno ime Arnold Feodor Alois Maria
Gustav von Winckler
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1870.-1919.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Prva bitka na Marni
Ofenziva Gorlice-Tarnow
Invazija na Srbiju
Proljetna ofenziva
Vojska Flag of the German Empire.svg Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 11. armija
Odlikovanja Pour le Mérite

Arnold Feodor Alois Maria Gustav von Winckler (Neisse, 17. veljače 1856. - Freienwalde na Odri, 24. srpnja 1945.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je s više korpusa, te 11. armijom na Zapadnom, Istočnom i Balkanskom bojištu.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Arnold von Winckler rođen je 17. veljače 1856. u Neissei (danas Nysa u Poljskoj). U prusku vojsku stupio je 1870. godine, te je 1874. godine dostigao čin poručnika. Tijekom vojne karijere služio je u više jedinica da bi u listopadu 1912. postao zapovjednikom 2. gardijske pješačke divizije smještene u Berlinu na čijem čelu je dočekao i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Na početku Prvog svjetskog rata 2. gardijska pješačka divizija bila je u sastavu njemačke 2. armije kojom je na Zapadnom bojištu zapovijedao Karl von Bülow. Zapovijedajući navedenom divizijom Winckler sudjeluje u Prvoj bitci na Marni. Nakon toga 2. gardijska pješačka divizija premještena je na Istočno bojište, gdje Winckler sudjeluje u ofenzivi Gorlice-Tarnow. U lipnju 1915. Winckler dobiva zapovjedništvo nad XLI. pričuvnim korpusom da bi tri mjeseca poslije, u rujnu 1915., postao zapovjednikom IV. pričuvnog korpusa kojim je sudjelovao u invaziji na Srbiju. Za zapovijedanje u navedenoj invaziji Winckler je 27. studenog 1915. odlikovan ordenom Pour le Mérite.

U kolovozu 1916. Winckler zamjenjuje Maxa von Gallwitza na mjestu zapovjednika 11. armije u čijem su sastavu, osim njemačkih, bile i bugarske divizije. Zapovijedajući navedenom armijom sudjeluje u suzbijanju savezničke ofenzive na Bitolu.

Nakon što je u ožujku 1917. unaprijeđen u generala pješaštva, Winckler u lipnju te iste godine postaje zapovjednikom I. korpusa koji se nalazio na Istočnom bojištu. Zapovijedajući navedenim korpusom sudjeluje u slamanju Kerenskijeve ofenzive i nakon toga gonjenju ruskih snaga. Nakon primirja na Istočnom bojištu, u veljači 1918. postaje zapovjednikom XXV. pričuvnog korpusa sa kojim sudjeluje na Zapadnom bojištu u Proljetnoj ofenzivi, te nakon toga u pokušaju da se zaustavi saveznička Ofenziva od 100 dana.

Poslije rata[uredi VE | uredi]

Nakon završetka rata Winckler se početkom 1919. godine umirovljuje. Preminuo je 24. srpnja 1945. godine u 90. godini života u Freienwaldeu na Odri .

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(eng.) Arnold von Winckler na stranici Prussianmachine.com
(rus.) Arnold von Winckler na stranici Hrono.info
(njem.) Arnold von Winckler na stranici Deutschland14-18.de