Friedrich von Scholtz

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Friedrich von Scholtz
Friedrich von Scholtz (1851-1927).jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 24. ožujka 1851.
Mjesto rođenja Flensburg, Pruska
Datum smrti 30. travnja 1927.
Mjesto smrti Ballenstedt, Njemačka
Nacionalnost Flag of the German Empire.svg Nijemac
Puno ime Boje Friedrich Wilhelm
Nikolaus von Scholtz
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1870.-1919.
Čin General topništva
Ratovi Prusko-francuski rat
Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka kod Tannenberga
Prva bitka na Mazurskim jezerima
Verdunska bitka
Vojska Flag of the German Empire.svg Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 8. armija
Armijski odjel D
Odlikovanja Pour le Mérite

Boje Friedrich Wilhelm Nikolaus von Scholtz (Flensburg, 24. ožujka 1851. - Ballenstedt, 30. travnja 1927.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je XX. korpusom i 8. armijom na Istočnom, te kasnije Grupom armija Scholtz na Solunskom bojištu.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Friedrich von Scholtz rođen je 24. ožujka 1851. u Flensburgu. U prusku vojsku stupio je 1870. godine, te je sudjelovao u Prusko-francuskom ratu. Nakon završetka Pruske vojne akademije služio je kao stožerni časnik u Glavnom stožeru, te nakon toga kao načelnik stožera XVIII. korpusa. Scholtz je čin pukovnika dostigao je 1901. godine, general poručnikom je postao 1908. godine, dok je 1912. godine promaknut u čin generala topništva kada je dobio i zapovjedništvo nad XX. korpusom smještenim u Allensteinu na čijem je čelu dočekao i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Na početku Prvog svjetskog rata Scholtzov XX. korpus je bio u sastavu njemačke 8. armije kojom je zapovijedao Maximilian von Prittwitz, a koja je na Istočnom bojištu trebala spriječiti upad ruske vojske u Istočnu Prusku. Zapovijedajući navedenim korpusom Scholtz je sudjelovao u velikoj njemačkoj pobjedi u Bitci kod Tannenberga, kao i u Prvoj bitci na Mazurskim jezerima. Nakon toga XX. korpus ušao je u sastav novoformirane 9. armije, te je sudjelovao u Bitci kod Lodza.

U svibnju 1915. Scholtz dobiva zapovjedništvo nad 8. armijom naslijedivši na tom mjestu Otta von Belowa. Scholtz je 3. rujna 1915. odlikovan ordenom Pour le Mérite, da bi u listopadu 1915. dobio zapovjedništvo nad Armijskim odjelom D sa kojim je sudjelovao u Verdunskoj bitci. U siječnju 1917. postaje zapovjednikom ponovno formirane 8. armije zamijenivši ovaj puta Brunu von Mudru, da bi tri mjeseca poslije, u travnju 1917., postao zapovjednikom Grupe armije Scholtz kojom je zapovijedao sve do pred kraj rata.

Grupa armija Scholtz nalazila se na Solunskom bojištu, te sa sastojala od njemačke 11. armije, te bugarske 1. armije. Većinom su je sačinjavale bugarske trupe budući su se njemačke snage nakon zauzimanja Srbije polako izvlačile sa Balkana i prebacivale na druga bojišta. Iako su i većina stožernih časnika bili Bugari, Scholtz je uspio zadobiti njihovo povjerenje, te je među njima imao veliki ugled.

Scholtz nije uspio spriječiti proboj Solunskog fronta u rujnu 1918. godine. Napredovanje Antantinih snaga dolinom Vardara uzrokovalo je kapitulaciju Bugarske 29. rujna 1918. godine i rasformiranje Grupe armija Scholtz. Scholtz je nakon toga poslan u Rumunjsku kako bi tamo organizirao obranu.

Poslije rata[uredi VE | uredi]

Scholtz je nakon završetka rata u siječnju 1919. napustio vojnu službu. Preminuo je 30. travnja 1927. godine u Ballenstedtu u 76. godini života.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(engl.) Friedrich von Scholtz na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Friedrich von Scholtz na stranici Deutschland14-18.de