Hugo von Kathen

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hugo von Kathen
General Kathen.jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 27. kolovoza 1855.
Mjesto rođenja Freienwalde, Pruska
Datum smrti 2. travnja 1932.
Mjesto smrti Wiesbaden, Njemačka
Nacionalnost Flag of the German Empire.svg Nijemac
Puno ime Hugo Karl Gottlieb von Kathen
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1873.-1919.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Druga bitka kod Ypresa
Ofenziva Gorlice-Tarnow
Operacija Albion
Vojska Flag of the German Empire.svg Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 8. armija
Odlikovanja Pour le Mérite

Hugo Karl Gottlieb von Kathen (Freienwalde, 27. kolovoza 1855. - Wiesbaden, 2. travnja 1932.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao XXIII. pričuvnim korpusom i 8. armijom na Zapadnom i Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Hugo von Kathen rođen je 27. kolovoza 1855. godine u Freienwaldeu (danas Chociwel u Poljskoj) u pruskoj vojničkoj obitelji od oca Karla von Kathen koji je bio zemljoposjednik i bojnik u pruskoj vojsci, te majke Agnes Schumann. Kathen je stupio u vojsku 1873. godine, te je služio u 2. gardijskom grenadirskom puku u Berlinu. Od 1882. godine pohađa Prusku vojnu akademiju, nakon čega služi kao pobočnik vojnog zapovjednika Berlina, te u pruskom ministarstvu rata. Čin pukovnika dostigao je 1902. godine, general bojnikom postaje 1907. godine, dok je 1910. godine promaknut u čin general poručnika kada dobiva i zapovjedništvo nad 9. pješačkom divizijom smještenom u Glogauu. Godine 1912. postaje vojnim guvernerom Mainza, dok je 1914. promaknut u čin generala pješaštva.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Početak Prvog svjetskog rata Kathen dočekuje kao vojni guverner Mainza. Međutim, ubrzo u rujnu 1914. dobiva zapovjedništvo nad 39. pješačkom divizijom koja je bila u sastavu 7. armije kojom je zapovijedao Josias von Heeringen. Zapovijedajući navedenom divizijom sudjeluje u Prvoj bitci na Marni.

U prosincu 1914. dobiva zapovjedništvo nad XXIII. pričuvnim korpusom zamijenivši oboljelog Georga von Kleista kojim korpusom je zapovijedao na Zapadnom i Istočnom bojištu sve do pred kraja rata. Zapovijedavši navedenim korpusom sudjeluje u Drugoj bitci kod Ypresa u kojoj po prvi puta na Zapadnom bojištu koristi bojne otrove. Za zapovijedanje u navedenoj bitci Kathen je 28. kolovoza 1916. odlikovan ordenom Pour le Mérite.

Nakon toga XXIII. pričuvni korpus je premješten na Istočno bojište, gdje sudjeluje u ofenzivi Gorlice-Tarnow. Godine 1917. Kathen kao zapovjednik korpusa sudjeluje u Operaciji Albion kojom su njemačke snage uz pomoć mornarice zauzele Rigu, te baltičke otoke Ösel i Dagö.

U srpnju 1918. Kathen na mjestu zapovjednika 8. armije zamjenjuje Günthera von Kirchbacha, te navedenom armijom zapovijeda do kraja rata.

Poslije rata[uredi VE | uredi]

Nakon završetka rata Kathen do veljače 1919. zapovijeda snagama smještenim u Litvi i Estoniji, te od veljače 1919. jedinicama smještenim u Latviji.

Hugo von Kathen preminuo je 2. travnja 1932. godine u 78. godini života u Wiesbadenu.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(engl.) Hugo von Kathen na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Hugo von Kathen na stranici Deutschland14-18.de