Max von Fabeck

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Max von Fabeck
Max von Fabeck.jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 6. svibnja 1854.
Mjesto rođenja Berlin, Pruska
Datum smrti 16. prosinca 1916.
Mjesto smrti Partenkirchen, Njemačka
Nacionalnost Flag of the German Empire.svg Nijemac
Puno ime Herrmann Gustav Karl
Max von Fabeck
Supruga Helena von Seldeneck
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1871.-1916.
Čin General pješaštva
Ratovi Prusko-francuski rat
Prvi svjetski rat
Važnije bitke Trka k moru
Prva bitka kod Ypresa
Vojska Flag of the German Empire.svg Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 11. armija
1. armija
12. armija
8. armija
Odlikovanja Pour le Mérite

Herrmann Gustav Karl Max von Fabeck (Berlin, 6. svibnja 1854.Partenkirchen, 16. prosinca 1916.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je s više njemačkih armija na Zapadnom i Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Max von Fabeck je sin Hermanna von Fabecka i Berthe von Fabeck rođene von dem Borne. Rođen je 6. svibnja 1854. godine u Berlinu pruskoj vojničkoj obitelji. Fabeck je stupio u prusku vojsku u listopadu 1871. godine u dobi od 17 godina, te je sudjelovao u Prusko-francuskom ratu. Godine 1906. dobio je zapovjedništvo nad 25. pješačkom divizijom smještenom u Karlsruheu, dok je 1910. godine postao zapovjednikom XV. korpusa smještenog u Strasbourgu koji je tada bio u sastavu Njemačkog Carstva. Čin pukovnika dostigao je 1898. godine, general bojnikom je postao 1901. godine, dok je 1906. godine promaknut u čin general poručnika. Generalom pješaštva postao je 1910. godine. Godine 1913. godine dobio je zapovjedništvo nad XIII. korpusom na čijem je čelu dočekao i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Na početku Prvog svjetskog rata XIII. korpus kojim je zapovijedao Fabeck bio je u sastavu njemačke 5. armije kojom je zapovijedao prestolonasljednik Vilim. Sa svojim korpusom sudjelovao je bitkama poznatim kao Trka k moru, te Prvoj bitci kod Ypresa. Za zapovijedanje u borbama u Flandriji odlikovan je i ordenom Pour le Mérite. U ožujku 1915. godine kratko je zapovijedao novoformiranom 11. armijom koja je ubrzo sa Zapadnog prebačena na Istočno bojište i s kojom se borio u Litvi. U travnju 1915. godine zamijenio je ranjenog Alexandera von Klucka kao zapovjednik 1. armije. U rujnu 1915. godine dobio je zapovjedništvo nad 12. armijom s kojom je upućen na Istočno bojište. Prije nego što se razbolio u listopadu 1916. godine nekoliko tjedana je bio zapovjednik 8. armije.

Smrt[uredi VE | uredi]

Max von Fabeck se u listopadu 1916. godine teško razbolio. Počinio je samoubojstvo 16. prosinca 1916. godine u Partenkirchenu. Od 1887. godine bio je oženjen s Helenom von Seldeneck s kojom je imao tri kćeri.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(engl.) Max von Fabeck na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Max von Fabeck na stranici Deutschland14-18.de