Friedrich Sixt von Arnim

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Friedrich Sixt von Arnim
Sixt von Armin (1851-1936).jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 27. studenog 1851.
Mjesto rođenja Wetzlar, Pruska
Datum smrti 30. rujna 1936.
Mjesto smrti Magdeburg, Njemačka
Nacionalnost Flag of Germany (1867–1919).svg Nijemac
Puno ime Friedrich Bertram Sixt
von Arnim
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1870.-1919.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Prva bitka na Marni
Bitka na Sommi
Proljetna ofenziva
Vojska Flag of Germany (1867–1919).svg Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 4. armija
Odlikovanja Pour le Mérite

Friedrich Bertram Sixt von Arnim (Wetzlar, 27. studenog 1851. - Magdeburg, 30. rujna 1936.) je njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je s IV. korpusom i 4. armijom na Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Friedrich Sixt von Arnim rođen je 27. studenog 1851. u Wetzlaru. U prusku vojsku je stupio neposredno pred početak Prusko-francuskog rata u kojem je teško ranjen za što je odlikovan Željeznim križem. Nakon završetka rata služi kao stožerni časnik u Glavnom stožeru, te u više vojnih jedinica. Čin pukovnika dostigao je 1900. godine, general bojnikom je postao 1903. godine, dok je 1906. godine promaknut u čin general poručnika. U srpnju 1908. postaje zapovjednikom 13. pješačke divizije smještene u Münsteru, da bi u ožujku 1911. godine dobio zapovjedništvo nad IV. korpusom smještenim u Magdeburgu zamijenivši na tom mjestu Paula von Hindenburga koji je otišao u mirovinu. Te iste godine promaknut je u generala pješaštva. Na čelu IV. korpusa dočekao je i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Na početku Prvog svjetskog rata IV. korpus nalazio se u sastavu njemačke 1. armije kojom je na Zapadnom bojištu zapovijedao Alexander von Kluck. Zapovijedajući navedenim korpusom Sixt von Arnim je sudjelovao u Graničnim bitkama i Prvoj bitci na Marni. Također, IV. korpus kojim je zapovijedao Sixt von Arnim sudjelovao je i u borbama oko Arrasa, La Basseea, te u Bitci na Sommi. Za zapovijedanje u navedenim bitkama Sixt von Arnim je 10. kolovoza 1916. odlikovan ordenom Pour le Mérite.

U veljači 1917. postaje zapovjednikom 4. armije zamijenivši na tom mjestu vojvodu Albrechta koji je pak postao zapovjednikom grupe armija nazvanim njegovim imenom. Zapovijedajući 4. armijom sudjeluje u Trećoj bitci kod Ypresa, te u Proljetnoj ofenzivi.

Poslije rata[uredi VE | uredi]

Nakon primirja Sixt von Arnim postaje zapovjednikom Grupe armija A, te se, nakon povratka i demobilizacije iste, početkom 1919. umirovljuje. Ostatak života provodi u Magdeburgu, te se često pojavljuje kao govornik o temama iz Prvog svjetskog rata. Sixt von Arnim proglašen je počasnim građaninom rodnog Wetzlara, te je njegovim imenom nazvana i jedna ulica. I njegov sin Hans-Heinrich Sixt von Arnim također je odabrao vojni poziv, te je bio istaknuti njemački zapovjednik tijekom Drugog svjetskog rata. Zarobljen je u Bitci za Staljingrad, te je umro u zarobljeništvu 1. travnja 1952. godine.

Friedrich Sixt von Arnim preminuo je 30. rujna 1936. godine u 86. godini života u Magdeburgu.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(engl.) Friedrich Sixt von Arnim na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Friedrich Sixt von Arnim na stranici Deutschland14-18.de