Maximilian von Prittwitz

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Maxmilian von Prittwitz
Maximilian-vp-1.jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 27. studenog 1848.
Mjesto rođenja Bernstadt, Pruska
Datum smrti 29. ožujka 1917.
Mjesto smrti Berlin, Njemačka
Nacionalnost Flag of the German Empire.svg Nijemac
Puno ime Maximilian Wilhelm Gustav
Moritz von Prittwitz
und Gaffron
Supruga Olga von Dewitz
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1866.-1914.
Čin General pukovnik
Ratovi Austrijsko-pruski rat
Prusko-francuski rat
Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka kod Gumbinnena
Vojska Flag of the German Empire.svg Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 8. armija

Maximilian Wilhelm Gustav Moritz von Prittwitz und Gaffron (Bernstadt, 27. studenog 1848.Berlin, 29. ožujka 1917.) je njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom prvog mjeseca Prvog svjetskog rata zapovijedao je 8. armijom.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Maxmilian von Prittwitz rođen je 27. studenog 1848. godine u Bernstadu (danas Bierutow u Poljskoj) u šleskoj aristokratskoj obitelji. Njegov otac Gustav von Prittwitz također je bio general u pruskoj vojsci, dok mu je majka bila Elizabeth von Klass. Prittwitz je stupio u vojsku 1866. godine, te je te iste godine sudjelovao u Austrijsko-pruskom ratu. S činom poručnika sudjelovao je i u Prusko-francuskom ratu u kojem je odlikovan Željeznim križem. Nakon završetka pruske vojne akademije 1876. godine služio je kao časnik pri Glavnom stožeru, te je polako napredovao u vojnoj hijerarhiji. Čin pukovnika dostigao je 1894. godine, general bojnikom je postao 1898. godine, dok je 1901. godine promaknut u čin general poručnika. Godine 1901. dobio je zapovjedništvo nad 8. pješačkom divizijom smještenom u Halle an der Saaleu, dok je 1906. godine promaknut u generala pješaštva te je postao zapovjednikom XVI. korpusa smještenog u Metzu koji je tada bio u sastavu Njemačkog Carstva. U travnju 1913. postaje glavnim inspektorom 1. vojnog područja sa sjedištem u Danzigu, a te je godine promaknut i u čin general pukovnika.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Na početku Prvog svjetskog rata Prittwitz postaje zapovjednikom 8. armije koja se jedina, za razliku od ostalih njemačkih armija, nalazila na Istočnom bojištu. Mnogi smatraju da je Prittwitz zapovjedništvo nad 8. armijom dobio, ne zbog svojih vojnih sposobnosti, već zbog svojih veza sa njemačkim dvorom. Povjerenje u njega kao zapovjednika nisu imali niti načelnik Glavnog stožera Helmuth von Moltke, niti ministar rata Erich von Falkenhayn.

Njemačka 8. armija se na početku rata sastojala od četiri korpusa i to I. korpusa kojim je zapovijedao general Hermann von Francois, XVII. korpusa kojim je zapovijedao general August von Mackensen, XX. korpusa kojim je zapovijedao general Friedrich von Scholtz, te I. pričuvnog korpusa kojim je zapovijedao general Otto von Below. Nasuprot 8. armiji stajale su ruska 1. armija pod zapovjedništvom generala Paula Rennenkampfa i ruska 2. armija pod zapovjedništvom Aleksandra Samsonova koje su u odnosu na njemačku 8. armiju bile brojčano nadmoćne, ali su imale problema sa opremom i opskrbom.

Prittwitzove naredbe bile su jasne. Njegova 8. armija trebala je zauzeti i držati položaje u Istočnoj Pruskoj, te ne poduzimati bilo kakve ofenzivne akcije, dok se ne ostvari pobjeda protiv Francuza na Zapadnom bojištu. Ako se ne bi mogao izdržati ruski pritisak Prittwitz je bio ovlašten da se povuče do rijeke Visle.

Zapovjednik I. korpusa Hermann von Francois je 17. kolovoza 1914. godine usprkos ruskoj brojčanoj nadmoći i protivno naređenjima napao Rennnenkampfovu 1. armiju, te joj u Bitci kod Stallupönena nanio gubitke od 5.000 mrtvih i ranjenih, te 3.000 zarobljenih. Ohrabren tim uspjehom Francois je uspio nagovoriti Prittwitza da protivno naredbama Glavnog stožera poduzme novi napad, dok se ruska 2. armija još nalazila na jugu. Prittwitz je 19. kolovoza 1914. naredio napad, ali su brojčano nadmoćne ruske snage podržane artiljerijom u Bitci kod Gumbinnena njemačkim snagama nanijele poraz, te ih prisilile na povlačenje. Usto i ruska 2. armija generala Samsonova je zaprijetila njemačkoj armiji s juga, te je postojala opasnost da 8. armija bude okružena.

Prittwitz je 20. kolovoza naredio povlačenje, te je istog dana izvijestio načelnika Glavnog stožera Helmutha von Moltkea da je situacija kritična i da će morati narediti povlačenje sve do rijeke Visle. Time bi bila napuštena cijela Istočna Pruska što je njemačkom Glavnom stožeru, u kojem je velik dio časnika bio upravo iz Istočne Pruske, bilo neprihvatljivo. Pukovnik Max Hoffmann, zamjenik načelnika stožera 8. armije, uspio je već sljedeći dan uvjeriti Prittwitza da povuče naredbu o povlačenju. Međutim, za sudbinu Prittwitza to je bilo prekasno. Moltke pod utjecajem Prittwitzove panike, bojavši se da bi zbog ruskog napredovanja mogao biti ugrožen i sam Berlin, trenutno je smijenio Prittwitza i njegovog načelnika stožera general poručnika grofa Georga von Walderseea. Prittwitza je na mjestu zapovjednika 8. armije zamijenio general pukovnik Paul von Hindenburg, dok je Walderseea na mjestu načelnika stožera 8. armije zamijenio general bojnik Erich Ludendorff koji se već tada istaknuo u borbama na Zapadnom bojištu.

Smrt[uredi VE | uredi]

Nakon što je smijenjen sa mjesta zapovjednika 8. armije Prittwitz je pokušao opravdati svoje postupanje koje je dovelo do poraza i njegovog smjenjivanja, ali u tom nije uspio. Iduće tri godine živio je u Berlinu.

Maxmilian von Prittwitz preminuo je u Berlinu od srčanog udara 29. ožujka 1917. godine, te je pokopan na berlinskom groblju Invalidenfriedhof. Od 1874. godine bio je oženjen Olgom von Dewitz kćerkom zemljoposjednika Kurta von Dewitza. Njihov jedini sin Erdmann von Prittwitz poginuo je tijekom Prvog svjetskog rata 23. svibnja 1918. godine.

Literatura[uredi VE | uredi]

Spencer Tucker, Priscilla Mary Roberts, The Encyclopedia of World War I, ABC-CLIO ltd, 2005., str. 1466-1467

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(eng.) Maximilian von Prittwitz na stranici First World War.com
(njem.) Maximilian von Prittwitz na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Maximilian von Prittwitz na stranici Deutschland14-18.de