Maginja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Maginja
Maginje
Maginje
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Ericales
Porodica: Ericaceae
Potporodica: Arbutoideae
Rod: Arbutus
Vrsta: A. unedo
Dvojno ime
Arbutus unedo
L.
Sinonimi
Unedo edulis Hoffmanns.
Arbutus vulgaris Bubani
Maginja

Maginja (magunja, prvka[1], obična planika, jagodnjak, prpak, lat. Arbutus unedo), zimzeleni je grm ili malo stablo iz porodice Ericaceae. Potječe iz mediteranskog pojasa, a raste na sjeveru do zapadne Francuske i Irske. U Hrvatskoj je rasprostranjena od Istre do Prevlake, uključujući otoke. Može se uzgajati i u unutrašnjosti, kao smokva i lovor, na zaštićenom položaju. Zreli su plodovi jestivi, jer izazivaju probavne smetnje ne preporuča ih se jesti u većoj količini.

Grmovi maginje na Pelješcu

Kako je plod nalik jagodi, biljka se naziva i jagodnjak ili drvo jagoda. Plodovi sazrijevaju u studenom i prosincu, nikada istovremeno. Sasvim zreli plodovi su žarko crvene boje, poluzreli narančaste, a nedozreli zelene i žute boje.

Drvo je izuzetno kalorično za ogrjev.[2]

Uporaba u narodnoj medicini[uredi | uredi kôd]

U tradicionalnoj i narodnoj medicini, u obliku dekokta, upotrebljavaju se listovi , koji imaju sljedeća djelovanja: astringentno, diuretično, mokraćni je anti-septik, za reumatizam, tonik, a od nedavno se koriste i u terapiji hipertenzije i dijabetesa.

U lišću je visoka visoku koncentracija flavonol antioksidansa, osobito kvercitina , koji najbolje se ekstrahira dužim kuhanjem čaja.Listovi također imaju protuupalna svojstva.

Uporaba za jelo[uredi | uredi kôd]

Marmelada i džem od maginja su kvalitetne namirnice, neškodljive probavi i pune vitamina C.[3]

Proizvode se rakija, likeri, kotunjada - starinski bombon koji ima oznaku HOP, vino, kruh. Kora se rabi za čaj protiv smetnji urinarnih puteva te korijen protiv upalnih procesa i reumatskih smetnji. Lišće se nekad dosta rabilo za hranidbu stoke.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Grlić, Ljubiša, Enciklopedija samoniklog jestivog bilja, August Cesarec, Zagreb 1986.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]