Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija ili Makedonska pravoslavna crkva (MPC-OA, MPC; mak. Македонска православна црква – Охридска архиепископија ili Македонска православна црква), pravoslavna je crkva sa sjedištem u Makedoniji. Samostalnost (kao autonomna Crkva) od Srpske pravoslavne crkve dobila je 1959. godine,[1] poslije su se ti odnosi pogoršali pa je 1967. na Ohridu MPC proglasila svoju autokefalnost.[1]

Ustroj Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije[uredi VE | uredi]

Dijeceza Makedonske pravoslavne crkve se ne proteže samo na području makedonske države, već i u njenim crkvenim općinama izvan granica Makedonije.

Po točki 17 Obrazloženju o odluci za autokefalnost, Makedonska pravoslavna crkva kao administrativni dio jedne, svete, saborne i apostolske crkve, čuvat će Sveto pismo, Sveto predanje, apostolska Pravila i propise vaseljenskih i pomjesnih sabora i rukovodit će saglasno sa njima i Ustavom Makedonske pravoslavne crkve.

Odnosi s drugim pravoslavnim crkvama[uredi VE | uredi]

Srpska pravoslavna crkva smatra da MPC treba biti u kanonskom jedinstvu sa SPC, pa srpske vlasti i crkva kao legalnu u Makedoniji priznaju samo Pravoslavnu ohridsku arhiepiskopiju pod vodstvom episkopa Jovana (Vraniškovskog). Makedonska javnost, u velikom broju, smatra da je stav SPC izravno negiranje makedonske državnosti i samostalnosti. Isto tako, postoji mišljenje da je na ovakav stav SPC u odnosu na MPC veliki utjecaj izvršila Grčka pravoslavna crkva.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

  • [1] Službene web stranice Makedonske pravoslavne crkve
  • Katolici.org Pravoslavna liturgija u katoličkoj crkvi