Opatija Fontenay

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Opatija Fontenay
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Opatija Fontenay
Flag of France.svg Francuska


Opatija Fontenay na karti Francuska
Opatija Fontenay
Opatija Fontenay
Lokacija opatije Fontenay u Francuskoj
Godina uvrštenja: 1981. (5. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: iv
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/165 UNESCO

Opatija Fontenay je bivši cistercitski samostan u mjestu Marmagne u blizini Montbarda, u francuskom departmanu Côte-d'Or. Ovaj markantni burgundski samostan je osnovao sam Sveti Bernard 1118. godine. Svojom crkvom, klaustrom, refektorijem, spavaonicama, pekarom i kovačnicom, predstavlja jedinstven primjer ideala samodostatnosti koju su prakticirali rani cistercinski redovnici. Kao jedan od najstarijih i najočuvanijih cistercinskih samostana, dospio je na UNESCOv popis mjesta svjetske baštine u Europi 1981. godine.

47°38′27″N 4°23′23″E / 47.64083°N 4.38972°E / 47.64083; 4.38972

Povijest[uredi | uredi kôd]

Fontenay izvana

Opatiju je osnovao Sveti Bernard od Clairvauxa 1118. godine, samo nekoliko godina nakon što je napustio opatiju Cîteaux kako bi osnovao opatiju Clairvaux. Smještena u maloj šumovitoj dolini 60 km sjeverozapadno od Dijona, doživjela je snažan procvat u 12. i 13. stoljeću. Godine 1139. biskup Norwicha, Ebrard, prognan iz Engleske, našao je sklonište u opatiji Fontenay. Godine 1147. opatiju je posvetio papa Eugen III., da bi u 13. stoljeću bila pod zaštitom francuskih kraljeva (najprije Sveti LujLuja Svetog 1259. g.). U stogodišnjem ratu (vojska engleskog kralja Edvarda III. 1359. g.), ali i tridesetogodišnjem ratu, opatija je opljačkana. Nakon toga, opatija je počela ubrzano propadati, te su ju redovnici naposljetku sami srušili refektorij 1745. godine. Tijekom Francuske revolucije opatija je zatvorena i pretvorena u tvornicu papira, u vlasništvu obitelji Montgolfier sve do 1902. godine.

Opatiju je otkupio Édouard Aynard 1905. g. i potpuno je restaurirao. Osim srušenog refektorija, u originalnom romaničkom stilu obnovljeni su gotovo svi dijelovi negdašnje opatije: crkva, spavaonica, klaustar, soba za grijanje (caldarium), golubarnica i kula, dok su kasnije dodane opatijske spavaonice i bolnica. Danas se te građevine nalaze okružene modernim travnjacima i održavanim humcima.

Arhitektura[uredi | uredi kôd]

Crkva opatije Fontenay je građena od 1139. do 1147. godine kada ju je i posvetio papa Eugen III. Ona ima križni plan, s glavnim brodom dugim 66 i visokim 8 metara; s dva bočna broda i transeptom dugim 19 metara. Klaustar je 36 x 38 metara, dok su samostanske zgrade nadsvođene teškim kamenim lukovima. Velika spavaonica ima strop od kestenovih trupaca iz 15. stoljeća.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Opatija Fontenay