Porto (zaljev)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Scandola)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zaljev Porto: Uvale Piana, Zaljev Girolata i rezervat Scandola
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Zaljev Porto: Uvale Piana, Zaljev Girolata i rezervat Scandola
Flag of France.svg Francuska


Zaljev Porto na karti Francuska
Zaljev Porto
Zaljev Porto
Lokacija zaljeva Porto u Francuskoj
Godina uvrštenja: 1983. (7. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: vii, viii, x
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/258 UNESCO

Zaljev Porto nalazi se u sklopu Regionalnog parka Korzika (francuski: Parc Naturel Régional de Corse, korzikanski: Parcu di Corsica) na francuskom otoku Korzici, čine ga uvale Piana, Zaljev Girolata i Nacionalni rezervat Scandola.

Prostire se na oko 11.800 hektara i štiti mnoge endemske i ugrožene vrste biljaka i životinja. Dvije ugrožene vrste rogatih sisara obitavaju tu, muflon (Ovis aries musimon) i endemski korzikanski crveni jelen (Cervus elaphus corsicanus). Ukupno se tu nalaze 33 endemske vrste biljaka, a litice su dom mnogim morskim pticama, kao što je Bukoč, Veliki zovoj, Sivi sokol i Srebrnasti galeb. Gotovo je nepristupačan za posjetitelje, te se može obići samo brodom iz sela Galéria.

God. 1983., zaljev Porto upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao prirodni fenomen izvanredne ljepote, posebice porfiritskih stijena poluotoka Scandola s kršovitim raslinjem, bistrih voda s mnogo manjih uvala i nepristupačnih špilja u kojima obitava veliki broj raznolikih morskih živih vrsta.

42°19′30″N 8°37′43″E / 42.32500°N 8.62861°E / 42.32500; 8.62861

Nacionalni rezervat Scandola[uredi | uredi kôd]

Nacionalni rezervat Scandola (Réserve naturelle de Scandola) ima površinu od 19.19 km² (9.19 km² kopna i 10 km² obale), a nalazi se na zapadnoj obali Korzike između Rta Muchillina i rta Nera, uključujući zaljev Girolata. Rezervat ima dva dijela, uvalu Elpa Nera i poluotok Scandola, koji se odlikuju oštrim liticama s mnogim nepristupačnim uvalama, usjecima i jamama, kao što je Tuara. Osnovan je 1975. godine, a cijela njegova obala ima visoke crvene litice visine oko 900 metara, ali i pješćane plaže.

Uvale Piana[uredi | uredi kôd]

Uvale Piana (E Calanche di Piana, Calanques de Piana) su mnogi morski usjeci (calanca) općine Piana, između Ajaccioa i Calvija, u korzikanskom zaljevu Porto.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Porto (zaljev)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]