Cévennes

Koordinate: 44°9′N 3°15′E / 44.150°N 3.250°E / 44.150; 3.250
Izvor: Wikipedija
Mediteranski poljoprivredno-pastirski kulturni krajolik Caussesa i Cévennesa
Svjetska baštinaUNESCO
}}
Država Francuska
Godina uvrštenja2011. (35. zasjedanje)
VrstaKulturno dobro
Mjeriloiii, v
Ugroženost
PoveznicaUNESCO:1153
Koordinate44°9′N 3°15′E / 44.150°N 3.250°E / 44.150; 3.250
Cévennes na zemljovidu Francuske
Cévennes
Cévennes
Položaj Cévennesa u Središnjem masivu

Cévennes (galski: Cebenna, latinski: Cevenna, okcitanski i španjolski: Cevenas, njemački: Cevennen) je planinsko gorje u francuskom Središnjem masivu. Cévennes se rasprostire na više francuskih departmana: Gard, Lozère, Ardèche i Haute-Loire. Ime je dobio po narodu Kemenoncima (Κέμμενων, Cemmenon) koje spominje i Strabo u svom djelu, Geographica.

Najviša točka je planina Mont Lozère (1702 m), a unutar gorja se nalazi i Nacionalni park Cévennes. Odavde rijeke Loire i Allier teku ka Atlantiku, a Ardèche i njezine pritoke Chassezac i Cèze, prema rijeci Rhône; dok Vidourle, Hérault i Dourbie teku na jug prema Sredozemnom moru. Tu su i dva klanca, kratkih rijeka Jonte i Tarn.

Cévennes s visoravnima Caussesa čini planinski krajolik s dubokim dolinama od 302.319 hektara, koji predstavlja izvanredan primjer odnosa između poljoprivredno-pastirskih sustava i njihovih biofizičkih okruženja, osobito stočnih putova ili cesta za kola. Sela i značajna seoska gospodarstva od kamena u dubokim terasama Caussesa odražavaju prostorne organizacije velikih opatija iz 11. stoljeća. Mont Lozère, unutar područja, jedno je od posljednjih mjesta na kojima se još uvijek prakticira ljetno preseljenje stoke.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Cévennes