Razlika između inačica stranice »Darda«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisana 704 bajta ,  prije 9 godina
m
Uklonjena promjena suradnika 77.237.102.3, vraćeno na zadnju inačicu suradnika 89.172.17.207
m (Uklonjena promjena suradnika 77.237.102.3, vraćeno na zadnju inačicu suradnika 89.172.17.207)
<sub></sub>{{Općina |
ime = Darda|
grb= Dardacoatofarms.gif|
== Povijest ==
Selo Darda prvi se put spominje u doba [[Rimsko carstvo|Rimskog carstva]], pod imenom ''Tarda''. Nekoliko kilometara udaljena od ''Murse'' (danas [[Osijek]]) bila je na prolazu mnogim trgovcima koji su dolazili s prostora današnje Rusije, Srednje i Sjeverne Europe.
 
 
== Gospodarstvo ==
U Mecama, Industrijska zona ( između mjesta Mece i Bilje )nalazi se i sjedište poznate tvrtke "Belje" nekada znanog kao PIK "BELJE" koje je prije Domovinskog rata zapošljavalo oko 6 500 djelatnika. U istom je postojala cjelokupna zatvorena prizvodnja ( od ratarstva, uzgoja stoke pa sve do završnog proizvoda i Beljetrgovina rasprostranjenih u cijeloj Jugoslaviji, dok su pogoni bili raspoređeni u cijeloj Baranji ) i bio je to najveći i najjači kombinat u bivšoj SFRJ. Danas je u sastavu grupacije "Agrokor" i ostala je samo blijeda slika nekadašnjeg, u ratu uništenog, pokradenog i devastiranog diva.
 
== Poznate osobe ==
 
 
== Obrazovanje ==
Općina Darda ima samo jednu školu, s tim da je u općinu Darda uključeno više sela: Mece, Uglješ i Švajcarnica. U MecamaMeci postoji škola od 1. do 4. razreda, a učenici iz Uglješa idu u školu u obližnjem selu Jagodnjak. Djeca sa Švajcarnice idu u OŠ Darda. OŠ Darda ima mnoga natjecanja tijekom godine i vrlo je uspješna u svom radu. Ravnatelj je Janoš Boni. Prije [[Domovinski rat|Domovinskog rata]] Darda je imala i srednju školu u centru ( ulica Sv. Ivana Krstitelja - nasuprot u ratu uništene Katoličke crkve ). Djeca imaju pravo ići besplatno i na strane jezike, a to su njemački, mađarski i srpski jezik.
 
U Dardi djeluje i dječji vrtić "Radost", čiji je osnivač Općina Darda. Vrtić radi u četiri skupine i to jaslice "Ribice", mlađa "Leptirići", i dvije mješovite skupine "Pčelice" i "Ježići".U pedagoškoj godini 2009./2010. u vrtić je upisano 106 djece. Općina Darda odlučila se na povećanje kapaciteta vrtića dogradnjom postojećeg jer su trenutni kapaciteti premali. U vrtiću Radost provodi se kraći program učenja engleskog jezika za djecu starije dobne skupine, te njegovanja mađarskog jezika za djecu mađarske nacionalnosti.

Navigacijski izbornik