Prijeđi na sadržaj

Elizabeta II.: razlika između inačica

Dodana 4 bajta ,  prije 9 mjeseci
→‎Brak: Gramatički ispravak; "nacistim" -> "nacistima". →‎Vladavina: Gramatički ispravak; "vaneuropskih" -> "izvaneuropskih". →‎Politika, interesi i imovina: Gramatički ispravak "javosti" -> "javnosti".
m (RpA: WP:NI, WP:HRV)
(→‎Brak: Gramatički ispravak; "nacistim" -> "nacistima". →‎Vladavina: Gramatički ispravak; "vaneuropskih" -> "izvaneuropskih". →‎Politika, interesi i imovina: Gramatički ispravak "javosti" -> "javnosti".)
== Brak ==
Dana [[20. studenog]] [[1947.]] godine kraljevna Elizabeta se udala za [[Grčka|grčkog]] i [[Danska|danskog]] kraljevića [[Filip, vojvoda od Edinburgha|Filipa]], koji je nešto prije postao britanski građanin i princ, te vojvoda od Edinburgha. Njihov brak je bio kontroverzan: princ Filip je rođen kao [[pravoslavlje|pravoslavac]], a njegove sestre bile su udate za njemačke plemiće koji su bili povezani s [[nacizam|nacistimnacistima]]. Navodno su se i Elizabetina majka i baka protivile ovom vjenčanju. Nedugo nakon vjenčanja kraljevna Elizabeta i princ Filip su preselili na [[Malta|Maltu]], gdje je Filip služio u mornarici. Malta je ostala jedina zemlja pored Ujedinjenog Kraljevstva u kojoj je kraljica živjela, a živjela je tu od [[1949.]] do [[1951.]] godine.
 
Dana [[14. studenog]] [[1948.]] godine vojvoda i vojvotkinja od Edinburgha su dobili svoje prvo dijete, sina koji je, zahvaljujući intervenciji kralja Đure VI., bio poznat kao [[Charles, princ od Walesa|Karlo]] (''Charles'') od Edinburgha. Naime, kralj Đuro VI. je Elizabetinoj djeci posebnim kraljevskim patentom omogućio korištenje prinčevskih titula i oslovljavanja. Pošto je Elizabeta tada imala sina Charlesa i kćer [[Anne, kraljevska princeza|Anne]] (rođena [[15. kolovoza]] [[1950.]]) koji su u trenutku rođenja bili potomci monarha po ženskoj liniji, nisu automatski imali pravo na titule kraljevića i kraljevne.
Nedugo nakon krunidbe u [[Škotska|Škotskoj]] su se javila neslaganja po pitanju njenog vladarskog imena - ona je prva Elizabeta čije kraljevstvo uključuje škotski teritorij, pa su neki smatrali da treba biti nazivana Elizabetom I. Međutim, ubrzo je zaključeno da će ona i budući britanski vladari koristiti sljedeći najviši redni broj korišten od strane vladara bilo kojeg kraljevstva na prostoru današnjeg Ujedinjenog Kraljevstva.
 
Nedugo zatim kraljica i vojvoda od Edinburgha otišli su na šestomjesečni put oko svijeta, koji je trajao od [[1953.]] do [[1954.]] godine, postavši tako prvi monarh koji je okružio svijet. Na tom putovanju je također postala prvi monarh [[Australija|Australije]], [[Novi Zeland|Novog Zelanda]] i [[Fidži]]ja koji je za vrijeme svoje vladavine posjetio te zemlje. U listopadu [[1957.]] godine posjetila je [[Sjedinjene Američke Države]], odakle je nastavila prema Kanadi, gdje je postala prvi kanadski monarh koji je otvorio sjednicu parlamenta te države. Posjetivši veliki broj europskih i vaneuropskihizvaneuropskih zemalja, kraljica je najproputovaniji [[šef države]] u povijesti.
 
Dana [[21. prosinca]] [[2007.]] godine kraljica Elizabeta II. je postala najstariji vladajući britanski monarh, preuzevši tu poziciju od svoje praprabake, kraljice [[Viktorija, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva|Viktorije]].
=== Politika, interesi i imovina ===
 
Kako je kraljica Elizabeta II. [[ustavna monarhija|ustavni monarh]], ona svoje političko opredjeljenje čuva za sebe i njeni su pogledi u tom pravcu nepoznati javnosti. U oblačenju je konzervativna. Kao i njena majka, preferira šešire pastelnih boja koji joj omogućavaju da bude lako opažena u javostijavnosti. Kraljičini glavni interesi su konjske trke, fotografija, i [[psi]].
 
Magazin ''Forbes'' je procijenio vrijednost kraljičine imovine na 280.000.000 [[britanska funta|funti]], odnosno 500.000.000 [[američki dolar|američkih dolara]]. Palača je ovu brojku proglasila preuveličanom, iako u nju nije uključena kraljičina osobna kolekcija umjetničkih djela, koja sama vrijede barem 10 milijardi funti. U cifru nisu uključeni ni dva zamka čija vrijednost nikada nije procijenjena, niti primanja od lankasterskog vojvodstva.
Anonimni suradnik