Razgovor sa suradnikom:Binx

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Budite ljubazni!

Stranice za razgovor nisu mjesto za javna optuživanja i vrijeđanja, bilo suradnika wikipedije, bilo drugih osoba. Doprinosi pojedinih sudionika rasprava u biti odražavaju njihovo vlastito mišljenje i kućni odgoj. Nedostojne rasprave štete i ugledu same Wikipedije.

Pazite na ljudski ton u ophođenju!

Vidi također: Wikibonton, Bez osobnih napada, Maltretiranje i Pretpostavite dobru namjeru

Ostavite mi novu poruku OVDJE


Dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?

Kako uređivati? Možete probati na stranici za vježbanje:

Drugi suradnici?

  • Wikipedija:Kafić - portal zajednice, ovdje slobodno postavite pitanje
  • IRC (chat): wikipedia-hr
  • ako želite nekom suradniku ostaviti poruku, učinite to na njegovoj stranici za razgovor .

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (~~~~) ili kliknuti na gumb na alatnoj traci.

Još jednom, dobro došli! --zhile 15:20, 1. studeni 2008. (CET)

Kopiranje[uredi kôd]

Zahvalni smo na vašemu doprinosu Wikipediji, no molimo vas da ubuduće ne preuzimate sadržaj s interneta zaštićen autorskim pravima (copyrightom). Ako imate dopuštenje za preuzimanje sadržaja, ljubazno vas molimo da ga uvrstite među postojeće dopusnice prije nego što počnete postavljati preuzeti sadržaj.

Sav zaštićeni sadržaj koji se postavi bez prethodno objavljene dozvole bit će obrisan bez dodatnog objašnjenja. Suradnik koji i nakon upozorenja nastavi postavljati zaštićene radove može biti blokiran. Hvala na razumijevanju.--D tom 09:36, 2. studeni 2008. (CET)

Charango[uredi kôd]

Desi se nehotice. --Zeljko (razgovor) 14:08, 2. studeni 2008. (CET)

stavio sam bris, pa neka se admini bave dalje brisanjem --Zeljko (razgovor) 16:35, 2. studeni 2008. (CET)

Poveznice u članku o Herculeu Poirotu[uredi kôd]

Avdanom, ako se potpuno isti nazivi spominju u članku koji su i u predlošku na dnu, onda je taj dio teksta višak. Taj članak ima više problema, prekratak je za toliku koncentraciju poveznica na malome prostoru, veliki predložak na dnu u kojem je većina djela koja su opisana i u članku, ali ne sva. Tako da bi zapravo najbolje rješenje za taj članak bilo - proširiti ga. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 21:56, 2. studeni 2008. (CET)

Dopusnica[uredi kôd]

Avdanom, možeš li mi molim te proslijediti upit za dopusnicu Hrvatskom narodnom kazalištu i njihov odgovor na moju e-mail adresu. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 03:23, 4. studeni 2008. (CET)

Izabrani članak[uredi kôd]

Pravila ne postoje da bi nas ograničavala, nego da spriječimo mogući nered koji bi mlađi i vragolasti suradnici mogli načiniti kad bi otvorili 10 suradničkih računa samo zato da bi glasovali za članke koje najviše vole. Glas ozbiljnog suradnika poništit će samo admin koji je ustao na lijevu nogu ako suradnik ima 48 ili 98 uređivanja :-) S druge strane, ozbiljan suradnik će mirno raditi na Wikipediji i neće mu biti previše bitno jel će njemu dragi članak biti izabrani ovaj tjedan ili za 2 mjeseca. SpeedyGonsales 19:55, 4. studeni 2008. (CET)

Predložak[uredi kôd]

Molim suradnika za objašnjenje zašto je stavio predložak wp+ na članak Belot? U samom članku naime nema previše poveznica, ali koje poveznice nedostaju? To me žarko zanima, jer ako nema nedostajućih poveznica, onda je predložak suvišan. Hvala unaprijed na odgovoru! SpeedyGonsales 21:33, 4. studeni 2008. (CET)

Ako negdje nema poveznica, to ne znači da nedostaju. Pokušaj sam staviti poveznice (koje su potrebne), jer kao što sam gore napisao, staviti predložak tamo gdje nema poveznica jer nisu nužne je suvišno. Savjetovao bi da se držiš pisanja, uređivanja i dopunjavanja članaka, a njihovu kategorizaciju putem predložaka ostaviš iskusnijim suradnicima (dok sam ne stekneš dovoljno iskustva i osjećaja za isto). Nije cilj da svaka druga riječ u nekom članku bude plava, cilj je da bitni pojmovi budu povezani, i ne više od 2-3 putu u jednom članku (ako je članak kratak, onda je mjera jedna poveznica po pojmu, u duljim člancima nije prekršaj ako se neki pojam poveže i dva ili tri puta, ali treba imati mjeru). SpeedyGonsales 22:16, 4. studeni 2008. (CET)

Surađivanje[uredi kôd]

Avdanom, slobodno nastavi surađivati na Wikipediji, početnicima je gotovo uvijek teško i trebaju neko vrijeme prilagodbe dok ne pronađu što im se sviđa. U pisanoj komunikaciji nedostaje ton i neke primjedbe mogu se protumačiti kao pritisak, koji to zapravo nije, već dobronamjerno upućivanje suradnika, no isto tako svaki od nas ima svoj stil pisanja ili tumačenja napisanoga. Kao i uvijek, rado ti stojimo na raspolaganju za svaku pomoć u wikipočecima. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 22:46, 4. studeni 2008. (CET)

Ako se suradnika ne upozori na pogrješku, mogao bi ju ponoviti. Mislim da u mojim riječima nije bilo oštrine, samo dobronamjernog savjeta. SpeedyGonsales 22:49, 4. studeni 2008. (CET)
Reakcija je bila burna, ali admini hr Wikipedije su preživjeli i gore :-) Administrator ne može spriječiti suradnika u radu, ali dužnost mu je upozoravati suradnike ako povećavaju entropiju Wikipedije, tj. ako umjesto poveznica tamo gdje nedostaju stavljaju predloške gdje treba i gdje ne treba. Kad to admini ne bi radili, uskoro bi imali kaos a ne enciklopediju :D Naravno, admini također i pohvaljuju suradnike za dobar rad, ali prvo treba tu pohvalu zaslužiti. Dakle, ne treba se uzbuđivati, jer upute novim suradnicima znaju pisati ne samo admini, nego čak i naši mladi suradnici koji su stekli izvjesno iskustvo na Wikipediji (imamo suradnike koji pohađaju osnovnu školu i koji bez pardona upozoravaju ostale što krivo rade). Wikipedija osim što je enciklopedija, je također i vrlo zabavan projekt i to ne treba nikad smetnuti s uma ;-) SpeedyGonsales 23:21, 4. studeni 2008. (CET)

dobrodošlice[uredi kôd]

Kad ostavljaš dobrodošlice koristi ispred subst. {{subst:dobrodošlica}}--Uskboy 15:43, 6. studeni 2008. (CET)

subst--Uskboy 17:15, 8. studeni 2008. (CET)

Re: Trnje[uredi kôd]

Meni se čini ispravnije onako kako je prije bilo. F.G. (razgovor) 15:49, 8. studeni 2008. (CET)

"Trnje tradicionalni je dio grada." Kakva je to sintaksa? Yodina? F.G. (razgovor) 16:08, 8. studeni 2008. (CET)
Prestani s ovakvim izmjenama. F.G. (razgovor) 16:42, 8. studeni 2008. (CET)
Bok, nemoj ako može, prebacivati članke prije sat vremena od zadnje izmjene, lijep pozdrav ;o) --Dalibor Bosits © 17:56, 8. studeni 2008. (CET)

Ne vandaliziram nego želim upisati što znači difuzija jer nema ničega napisanog u vezi s tom temom.Ispričavam se zbog "virnjak" ,to je bio moj mali.

U redu,možda se prijavim,ali ne izmjenjujem puno toga jer je moj mali trebao nešto za školu pa nije bilo na wikipedii, pa sam ja to dodao jer će još netko to koristiti.


Obično ne stavljamo reklame u Novosti. Pozdrav--Suradnik13 (razgovor) 10:10, 9. studeni 2008. (CET)

Avdanom, zahvaljujem ti se na nagradi koju si mi dao. Zamolila bih te da mi proslijediš na e-mail originalnu korespondenciju s HNK kako bih mogla potrebne podatke napisati među dopuštenja, ako imaš dodatna pitanja u vezi toga možeš mi ih uputiti e-mailom. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 21:43, 9. studeni 2008. (CET)

60 minuta[uredi kôd]

Avdanom, sada ću dodati dopusnicu među ostale za HNK u Zagrebu. Što se tiče nedavnih promjena imamo jedno "nepisano" pravilo koje bi glasilo da ne "ometamo" suradnike tijekom uređivanja članka u prvih 60 minuta od njegovog postavljanja/uređivanja, osim u slučaju očiglednih vandalizama/grafita. Preporuka je suradniku koji piše ostaviti neku od obavijesti (poziv na prijavu neprijavljenim suradnicima ili neko drugo upozorenje, savjet), jer se novi suradnik može uznemiriti, pa čak i otjerati iziritiran istovremenim uređivanjima. Nedavne promjene bolje je pregledavati s dna, iako suradnici koji ne vide crvene uskličnike poput patrolera i administratora, ni ne znaju što je već pregledano. Ponovno sam pobrisala grafit, tehnički problemi se uglavnom vrlo jednostavno rješavaju na Wikipediji. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 22:27, 9. studeni 2008. (CET)

Avdamone, samo jedan mali savjet: predložak {{bris}} se obično stavlja na početak grafita, ne na dno. :-)--Vatrena ptica (razgovor) 16:49, 15. studeni 2008. (CET)
Stranica je sada zaštićena. Na stranici za razgovor pokušaj objasniti svoje stavove vezane uz sadržaj članka. --Dalibor Bosits © 15:43, 16. studeni 2008. (CET)
Iznesi svoje stavove na stranici za razgovor o članku MG. Ja sam svoj unos obrazložio. Ukoliko to ne učiniš, smatraću da je u pitanju bilo vandalizovanje članka i zamoliti administratore da vrate članak na moju verziju i da mi dozvole dalje uređivanje teksta. M!cki talk 12:52, 17. studeni 2008. (CET)

Wikipediziranje[uredi kôd]

Zahvalio bih ti se na lijepom dočeku na wikipediji uz nekoliko pitanja ili zamolbi. Kako sam novi ovdje ne snalazim se baš najbolje i dosta griješim zatrpavajući "nedavne promjene". Ali zanima me npr. na vrh članka analitička psihologija piše da ga je potrebno "wikipedizirati" nisu mi baš u potpunosti jasni standardi wikipediziranja pa bih te zamolio možeš li mi eventualni ti wikipediziraš članak, tako da mi ubuduće bude jasniji taj standard. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Damir10.12 (razgovordoprinosi)

Jasna mi je enciklopedijska svrha wikipedije, ali nije mi cilj mi je da pišući o elementima analitičke psihologije predočim formalnosti iz Jungova života, već da koncizno, držeći se strogo Jungove literature, razložim osnovne sadržaje iz velikog opusa te nauke.
Ako sam način i svrha mog pisanja nije u standardu vikipedije, molio bih te da mi to odmah kažeš pa da na vrijeme odustanem.
Lijep pozdrav --Damir10.12 (razgovor) 12:42, 17. studeni 2008. (CET)


Poveznice kod Bézierove krivulje[uredi kôd]

Dragi kolega Vi ste ih kao uredili, ali to je loše; Adobe je tvrtka-kompanija a Adobe Flash je program, a moja namjera je bila staviti i Adobe Flash pod računalnu grafiku, i objasniti kako to radi Bézierova krivulja u tom programu. Ndalje pogledajte i sami ostalo je bezbroj bedastoća poput; numerička analiza|numeričke analize, računalna grafika|računalnoj grafici, de Casteljauvovog algoritma, numerički stabilnom]] itd. Ako želite stvarno pomoći, onda budite temeljitiji, ovako to izgleda bedasto.

--vitek (razgovor) 16:49, 17. studeni 2008. (CET)

Avdamone, trebaš pustiti onog IP-a koji očito radi na članku Lud, zbunjen, normalan. Upozorenje bi trebao napisati samo u slučaju kad bi IP vandalizirao. Administratori blokiraju samo kada netko namjerno krši pravila Wikipedije.--Vatrena ptica (razgovor) 19:08, 17. studeni 2008. (CET)
Zapravo, ti si u pravu. Zatrpava Nedavne.--Vatrena ptica (razgovor) 19:09, 17. studeni 2008. (CET)

Wikipediziranje u općenitost[uredi kôd]

Napisao si mi: "Članak Analitička psihologija je općenit i on bi trebao govoriti o općim obilježjima, a ne o zaključcima nekog znanstvenika. Predlažem da to i učiniš, ali bi bilo dobro kada bi članak Analitička psihologija napisao općenitije."

Međutim, teškoća je u tome što analitička psihologija nije neko općenito polje sa više pravaca, kao npr. biologija, radi se o teoriji koja ne spada u domenu "više znanstvenika" već u domenu samo jednog znanstvenka. Jung nije poznat po " radu na analitičkoj psihologiji", on ju je naime smislio i naučno elaborirao. Kada bi netko općenito htio prikazati pojam analitičke psihologije, morao bi se uhvatiti filozofskih fraza i tako zamjeniti jedan naučni pristup filozofskim pravcem. Što se često i radi, pa mnoge dovodi u zabludu da je Jung ponajprije bio filozof, što ne odgovara istini. Analitička psihologija ni po čemu nije općenita, ona se bavi toćno određenom građom, ima svoju dijalektiku i empiriju koju nije moguće općenito razložiti.

--Damir10.12 (razgovor) 10:32, 18. studeni 2008. (CET)


Ima li neka greška na samom članku ili je to radi Vukovara ? --Edgar Allan Poe (razgovor) 15:18, 18. studeni 2008. (CET)

Mrkonjić grad[uredi kôd]

Ne mogu, još uvijek se vodi rasprava, hvala na obavijesti o tvom dijelu rasprave s njim. Pozdrav ;o) --Dalibor Bosits © 11:27, 19. studeni 2008. (CET)

mileseva[uredi kôd]

zasto brisete ono sto sam prepravio, nije mileseva u vojvodini, nego u jugozapadnoj srbiji! — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 87.116.179.224 (razgovordoprinosi)

Počeo sam da uređujem stranicu Mrkonjić Grad. Molim te da provjeriš dio koji govori o posljednjem ratu, jer je to najosjetljivija tema. Pokušao sam da pomenem sva zlodjela za koja imam neki dokaz i stavio sam i reference. Ako bude nekih problema, napiši mi šta nije u redu da ne bismo opet došli u situaciju da revertujemo izmjene. Pokušao sam da budem neutralan, ali je to uvijek teško kada se radi o posljednjem ratu jer su rane još svježe. Takođe, ako imaš vremena ispravi na hrvatski jezik one riječi koje nisam dobro napisao, jer moj hrvatski nije baš najbolji. Pozdrav M!cki talk 10:48, 21. studeni 2008. (CET)

Hvala puno na pomoći oko prijevoda. Ako može jedno pitanje iz medicine, pošto je to moja primarna oblast interesovanja. Kako se na srpskom ili srpsko-hrvatskom kaže stijenka? Naišao sam nekoliko puta na taj izraz i ne mogu odgonetnuti šta je u pitanju. M!cki talk 18:04, 21. studeni 2008. (CET)
Naišao sam na tu riječ u nekim medicinskim udžbenicima jer kad spremam ispite koristim ponekad i literaturu objavljenu u Hrvatskoj. Uglavnom se dobro snalazim, ali ponekad naiđe neka riječ koju ne razumijem pa imam problem kad treba to da ispričam na srpskom. Pretpostavljam da je to „zid“ ili tako nešto. Rukovodim se time da je riječ izvedena od imenice stijena. Ali dobro, nije toliko bitno. Pitao sam to onako usput. M!cki talk 18:19, 21. studeni 2008. (CET)

Avdanom, možeš li navratiti na IRC? Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 18:26, 21. studeni 2008. (CET)

Predlošci, drugi nastavak[uredi kôd]

Pitam se pitam za svrhu predložaka na člancima u kategoriji Neodgovarajući sadržaj?

Ako je članak u toj kategoriji onda je samo po sebi jasno da ga treba srediti, stavljanje predložaka tebi troši vrijeme, podiže ti broj uređivanja (ako je to bitno), i zauzima mjesto u bazi podataka. Ako se već baviš člancima koji su u kategoriji Neodgovarajući sadržaj, onda im stavljaj poveznice, ne predloške, hvala unaprijed! SpeedyGonsales 01:55, 22. studeni 2008. (CET)

Naravno da ne. Ako je nešto u kategoriji neodgovarajući sadržaj, ili će to netko srediti, ili će biti brisano, stavljanje predložaka na te članke je gubljenje vremena, pametnije je gledati reklame na HTV1, 2, RTL i Novoj nego stavljati predloške na članke koji su u kategoriji neodgovarajući sadržaj. SpeedyGonsales 12:42, 22. studeni 2008. (CET)

Vandalizam[uredi kôd]

Avdamone, u slučaju prvog vandaliziranja, nemoj odmah staviti {{subst:NS-vandalizam2}}, već stavi {{subst:NS-vandalizam1}}, a tek u slučaju da suradnik ponovno, dakako, nakon upozorenja, vandalizira stavi {{subst:NS-vandalizam2}}.--Vatrena ptica (razgovor) 12:29, 22. studeni 2008. (CET)

Zašto ste pobrisali minimalno sređivanje članka, tj. uvođenje objektivnosti i brisanje Velikosrpske politike na wikipediji. To je čin za svaku osudu, izdaja domovine. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 78.3.122.21 (razgovordoprinosi)

Vidim da stavljate tko je napisao, a da se niste udostojali odgovoriti na moj upit. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 78.3.122.21 (razgovordoprinosi)

Ja sam očevidac, bio sam tamo, i znam što je bilo. prema tome, vratite istinu. Prethodni dio također nema izvore pa ga samo tako prihvačate, sramota.

Slažem se, idemo pobrisati cijeli članak, ne postoji niti jedan relevantan izvor na koji se vi pozivate, prilikom brisanja mog doprinosa. Naime svi navedeni izvori koji govore o ratu nisu potkrijepljeni dokazima, osim rekla-kazala (tipa Nacional). I stoga, ako želite brisati neprovjereno, onda nemojte biti selektivni, nego objektivni, ili pobrišite cijeli članak ili ne dirajte moje izmjene. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 78.3.122.21 (razgovordoprinosi)

ajd navrati na IRC--Suradnik13 (razgovor) 15:30, 23. studeni 2008. (CET)

Poziv na suradnju[uredi kôd]

Već sam se jednom prijavio, ali je članak koji sam napisao gotovo odmah obrisan, tako da sam nekako izgubio volju uređivati ovdje, a u međuvremenu sam zaboravio lozinku. Pozdrav. --91.143.221.79 22:29, 26. studeni 2008. (CET)

Brisanje[uredi kôd]

Sve što suradnici pišu na Wikipediji objavljuju pod GNU licencijom za slobodnu dokumentaciju, pa nešto jednom (korektno) napisano nije moguće obrisati, tj. administratori će vratiti sadržaj i prema potrebi zaštiti članak. Ne piše nigdje da se ne smije brisati, ali je istina da to nije pristojno niti korektno. SpeedyGonsales 13:29, 4. prosinac 2008. (CET)

Susret[uredi kôd]

Pretpostavljam da si vidio da se u subotu održava wikisusret, pa ako ćeš biti u Zagrebu i imati volje, slobodno navrati :) Pozdrav --Suradnik13 (razgovor) 18:29, 14. siječanj 2009. (CET)

Mala napomena u vezi ovoga. Kako bi glas bio valjan, suradnik koji je glasovao (uz druga pravila) treba imati suradničku stranicu na meti, s poveznicom na matičnu wikipediju. Više ovdje.--Saxum 20:50, 1. veljača 2009. (CET)

bok Avdanom. Mislim da moraš napisat nešto na svojoj stranici di si dao glas za Spidija na Wikimediji. Mislim da se neće priznat crveni potpisi. Mora biti plav kao kod drugih vidi kako su drugi napravili. --Zeljko (razgovor) 20:52, 1. veljača 2009. (CET)

Što si izbrisao glas. Sasmo stavi ovo što sam ti dao na svoju stranicu na meti gdje si glasovao

Dobro onda prijatelju. Nemoj se sekirat. Pozdrav. --Zeljko (razgovor) 23:03, 1. veljača 2009. (CET)

Toki(j)o[uredi kôd]

Pravopis Matice Hrvatske (str. 638) i pravopis Školske knjige (str. 40) kao jedini ispravan oblik navode "Tokio". Lijep pozdrav! --Mario Žamić (razgovor) 21:22, 23. veljača 2009. (CET)

Jel planiraš doprinosit pod imenom Binx ili Avdanom? :-)--Saxum 18:41, 2. travanj 2009. (CEST)
OK, samo pitam zbog glasovanja za izabrani članak. :-)--Saxum 18:45, 2. travanj 2009. (CEST)

Gospođa Branka još radi na članku, a mene je zamolila da pregledam pravopis kad bude gotova. Lijep pozdrav! --Mario Žamić (razgovor) 22:50, 11. travanj 2009. (CEST)

Nastojat ću. Wikipedija je puna članaka koji zahtijevaju pravopisnu i stilsku doradu, a o enklitikama da ne govorimo. Da se razumijemo, ja si ne utvaram (što bi rekao Ćiro) da sam neki autoritet na tom području. Ako ti se da, popravi malo Merkantilizam.--Mario Žamić (razgovor) 23:15, 11. travanj 2009. (CEST)
molim koristiti [[Datoteka: umjesto [[File: lijep pozdrav ;) --zhile i 14:02, 12. travanj 2009. (CEST)

zaglavlje[uredi kôd]

...i još jedna sitnica, članak u pravilu započinjemo npr. ovako: Emanuel Leutze (Schwäbisch Gmünd, 24. svibnja 1816.Washington, 18. kolovoza 1868.) američki je slikar... možeš pogledat i Wikipedija:Stil#Zaglavlje. pozdrav ;) --zhile i 16:09, 12. travanj 2009. (CEST)

Antiderivacija[uredi kôd]

A da onda napišeš člančić o tomen? Kubura (razgovor) 03:55, 15. travanj 2009. (CEST)

Riješeno Riješeno --Jure Grm, 16. dana mjeseca travnja, godine Gospodnje dvijetisućedevete u 20:07.

Možeš li stavljati kategorije prije objavljivanja članka!?--Uskboy 21:19, 16. travanj 2009. (CEST)
Tebi je lakše, ali nekima i ne baš ;). Samo ti i dalje radi!--Uskboy 21:22, 16. travanj 2009. (CEST)

Binx, možeš li ponekad navratiti na IRC, htjela bih popričati s tobom? Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 00:43, 23. travanj 2009. (CEST)

Cjepidlačenje[uredi kôd]

Binx, molim te nemoj više neprimjereno upozoravati suradnike na pravopis. U prvome redu mislim na Wikipedija:Kafić#Komentari ruganjem, nije im mjesto nigdje, a najmanje pod čestitkom, to što si dodao "osmjeh" uz taj komentar, nažalost ne znači mnogo, u prvom redu ističe se ponižavanje suradnika. Nažalost ne vidim ljubazan ton u tvojim primjedbama suradnicima, jednostavno pisana riječ djeluje daleko drukčije od izrečene i možda imaš najbolju namjeru, no komentari koje ostavljaš djeluju osorno. U kategoriji "Potrebna lektura" ima dovoljan broj članaka koje možeš urediti, a trenutačno nitko ne radi na njima, nikome nećeš "gaziti po nogama" tijekom uređivanja članka. Rijetko tko od nas poznaje pravopis i gramatiku savršeno, Wikipedija počiva na principu dobre volje, svatko se od nas trudi najbolje što može. Lijep pozdrav --Roberta F. 16:52, 25. travanj 2009. (CEST)

Binx, na vrhu tvoje stranice piše Pazite na ljudski ton u ophođenju!. Pošto primjećujem da se tog načela ne držiš (a primjetili su to već i drugi administratori), opominjem te. Next time neće biti samo opomena. SpeedyGonsales 18:05, 25. travanj 2009. (CEST)
Ispričavam se na neprimjerenoj usporedbi. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 15:43, 27. travanj 2009. (CEST)

Binx, evo dodala sam predložak na vrh članka. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 19:43, 29. travanj 2009. (CEST)

Binx, razgovarala sam s nekoliko kolega i dopunit ćemo pravilo o pravopisu na Wikipediji (danas/sutra), a onda ćemo uskladiti taj članak. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 22:36, 14. svibanj 2009. (CEST)

Literatura[uredi kôd]

Binx, pod literaturu ne dodajemo svu literaturu o nekoj temi koja postoji, već samo onu kojom smo se služili prilikom pisanja članka. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 17:03, 19. svibanj 2009. (CEST)

Molba[uredi kôd]

Na Wikipediji ima dosta članaka kojima je lektoriranje potreba nasušna, no nije uobičajeno mijenjati stil pisanja suradnika bez prijeke potrebe. Umetanje enklitika usred imena dozvoljena je, ali ne i nužna preinaka, pa dok nije zabranjeno učiniti tako, dvaput za redom to mijenjati nije u duhu Wikipedije. Molim da se ubuduće uzdržite od vraćanja stilskih promjena, jer u tome nema dobre namjere. Zahvaljujem na lektoriranju članka Stjepan Babić, te bih pripomenuo da je izraz "napokon je maturirao" došao iz usta osobe o kojoj članak govori :-) Hvala na razumijevanju. SpeedyGonsales 17:15, 19. svibanj 2009. (CEST)

Novosti[uredi kôd]

Binx, u novosti upisujemo samo teme iz Hrvatske ili teme vezane uz Hrvatsku. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 01:47, 26. lipanj 2009. (CEST)

Binx, razumijem i sama pratim te vijesti i zbivanja oko Jacksona, ali tako smo se davno dogovorili, a više o vijestima koje su prikladne za novosti pogledaj ovdje i slobodno dopuni kada se pojavi neka od tih. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 01:55, 26. lipanj 2009. (CEST)

Zahvala[uredi kôd]

 Zahvaljujem se na glasu za vraćanje statusa administratorice i birokratkinje. --Roberta F. 02:36, 28. lipnja 2009. (CEST)[odgovori]

Literatura[uredi kôd]

Binx, internetski su izvori praktični jer se mogu provjeriti iz "topline doma svoga", no svakako potičemo navođenje izvora, a vjerujem i da za "nevjerojatne" podatke postoji neki pisani papirnati trag. Što više članaka potkrijepimo kvalitetnim izvorima podižemo ukupnu kvalitetu ove Wikipedije. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 04:09, 2. srpnja 2009. (CEST)[odgovori]

Merkantilizam[uredi kôd]

Binx, slobodno preoblikuj članak Merkantilizam prema svojem tekstu sa stranice za razgovor. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 02:44, 9. kolovoza 2009. (CEST)[odgovori]

Jezikoslovci[uredi kôd]

Bok Binx!

Jezikoslovci su samo jedan od mogućih izvora za enciklopediju, oni se bave riječima, a enciklopedija pojmovima.

To što su se jezikoslovci odlučili umiješati u pitanje kako će se pisati naziv tvorevine koja nosi prepoznatljivu kraticu EU, to ide njima na dušu. Mi se ovdje držimo konsenzusa (jednodušja, suglasja), koje se ne postiže glasovanjem ({{za}} i {{protiv}}), već izvorima i razumom.

EU nije država, jer su države subjekti međunarodnoga prava. U UN stolice imaju samo države, a postoje i promatrači (koji nemaju pravo glasa, već mogu samo pribivati pojedinim raspravama).

Također, silno nabrajanje osobnih imena, onih pojedinaca koji sjede u "vijeću", to ti ne donosi bodove. Tako opskurno pitanje kao što je pitanje hoće li nešto biti pisano velikim ili malim početnim slovom, to ubuduće postavljaj na odgovarajuće mjesto, kao što je Wikipedija:Kafić/Jezična pitanja.

Tvoje pisanje o tomu što je negdje o EU napisala S. H., koja se može razumijeti u riječi, no pitanje je koliko je vična enciklopedijskomu radu, je li ikad razmišljala o enciklopedijskoj natuknici. Poznaje li principe rada Wikipedije na hrvatskomu jeziku. Što su za nju enciklopedika (enciklopedistika, enciklopedijska leksikografija)? To su sve ne odgovorena pitanja.

Wikicitati »Ipak, ne mogu dopustiti da o jeziku raspravljaju ljudi koji o njem ništa ne znaju.«
(Binx, 31. srpnja 2010., 19:29:01 (po srednjoeuropskomu vremenu))

Takve babićizme ostavi za neki lingvistički kružok u organizaciji Kluba SOL.

Dok ti vrstni jezikoslovci budu stavljali riječi poput beba i debi u svoje pravopise, do tad ih se ne može smatrati za mjerodavne. Čemu rade promidžbu tim riječima, čemu "crvendać" donosi i pridjev bebi? Kao da se ne bi napisalo beby, možeš misliti, umjesto su trebali napisati debi > prvonastup i bebi > dječji. Dobro BFM je stavio beba (lutka), ali će se i to zlouporabiti.

Također, mogu autori napisati kako je njihov rad usklađen s odlukama političkoga tijela, jednoga od vijeća u MZOŠ, Vijeća za normu hrvatskoga standardnoga jezika, a po čemu mi nedvojbeno znamo kako je s tim usuglašeno samo "vijeće", po čemu mi znamo kako su svi članovi stavili potpise ispod novoga BM pravopisa?

I kao zaključak, pravopisi koji nemaju odobrenje u vidu rješenja, koje je postignuto u upravnomu postupku, dakle takvi pravopisi nemaju svojstvo obveznosti, nisu obvezujući, nisu stupili na snagu, stekli pravnu moć, i nisu vrijedeći.

E, da, BFM je u pravopisu ostavio važeći, čemu?

Zašto je upravni postupak značajan? Zato što se svi imamo pravo umiješati, i poslati žalbu. Zato je važan.

S poštovanjem, -- Bugoslav (razgovor) 22:34, 31. srpnja 2010. (CEST)[odgovori]

Uvijek ima mjesta za mudre glave[uredi kôd]

Bok Binx!

Ne znam zašto bi se toliko mučili s Europskom unijom, kad ima preko 400.000 riječi oko kojih se može raspravljati. Barem sam taj broj negdje pročitao.

Također, ja nisam protivnik, već suradnik. Iako, bez obzira na tu činjenicu, ne mogu mirno slušati o tomu kako su naši suradnici ljudi koji o jeziku ništa ne znaju. Takvu osornost ne moram i ne ću odobravati.

Još bih vrlo dobro razumjeo, kad bi ti pisao o nekim pravopisnim dvojbama, ali uz izvore. Primjerice, u športskom novinarstvu ima puno tuđica. Meni, koji ne pratim događanja to izgleda ne razumljivo. Naši suradnici dok pišu članke često prijenose izravno iz novina. I eto zanimljivoga posla za svakoga kroatista i kroatologa, koji želi pomoći razvoju wikipedijskih normi.

Inače, suradnici kad pišu po razgovornim stranicama imaju pravo pisati svim mogućim oblicima koji u hrvatskomu jeziku opstoje, mogu pisati narječjima, govorima. Svaki čovjek sam može odabrati želi li svoj pravopis prilagoditi većem ili manjem broju ljudi, i uostalom moraju li svi razumijeti baš svaku riječ.

Nemam ništa protiv čovjeka koji je napisao Prijedlog za ukidanje hrvatskoga jezika, vrlo dobro razumijem što je s istim želio reći. Tamo ti piše o Krleži, kako nije dopuštao ispravljanje svojih djela u kojima je ponekad pisao ne ću, ali i neću. Likovi koje je u svojim djelima stvarao, imaju pravo na svoje osobnosti. Ličnost je ipak nešto drugo, zar ne?

Razumiju naši ljudi, idiolekti, vrlo dobro kako tvoriti riječi i kako dodati odgovarajući nastavak, to im dolazi prirodno, jer je to njihov prirodni jezik, njihovo okružje, kraj, područje, zavičaj, domovina.

Kao što sam rekao, niti jedan izvor nije savršen, treba ih uvijek više, i više. Tako ni BFM nije savršen i meni je to savršeno jasno, pogotovu riječ važeći.

Kako god bilo, vjerujem u tvoju dobronamjernost, te se nadam uspješnoj (i/ili uspješnijoj) suradnji.

Evo jednoga problema:

  • njem. Debütant <- fr. débutant
  • début
  • književni prvijenac
  • kazališna premijera
  • galicizmi arbitraža, aromaterapija, de luxe, debi, defile, dossier, eskadrila
  • Tako je i beba ušla u jezik, u svima mogućima oblicima, najčudniji od njih je pridjev bebi
  • politički debi
  • prvonastup (postoji i prvostupnik)
  • Takva se pidžinizacija jezika treba spriječiti, jer će liječiti biti puno teže.
  • ed sa debi (i dyebi) od ovoga vremena.
    • Mate Hraste, Božidar Finka, Milan Moguš: Hrvatski dijalektološki zbornik, sv. 1., god. 1956., str. 307.
  • prvotisak
  • debi u krčmi (za ovo ne znam odakle mi)
  • prvorod
  • prvota
  • uprvotar (u staro vrijeme) Lika
  • u prvotač (Bukovica, Dalmacija)
  • prvokoska (koza koja se prva okozi)
  • prvorotka, -kinja
  • prvorođen -ac

Evo, to je onako malo nabacano nekih riječi, sve u smislu kako je riječ debi suvišna u većini pogleda.

Naime to je pitanje vezano uz Eurosong, neki suradnici zahtijevaju debi, a pravi i jedini début je pred lokalnom nacionalnom televizijom, sve ostalo, to su prvi nastupi (prvi nastup) pred europskom publikom, ili na nekom drugom pjevačkom natjecanju, ili u kasnijoj međunarodnoj djelatnosti.

I za kraj, zaključak, ne može se zahtijevati na temelju nekakvih preporučenih knjiga, a s druge strane ima takvih knjiga iz kojih se može crpsti pravo blago riječi, za svaku prigodu, koje se mogu istražiti kroz vrijeme i pokazati što je bolje, ali istinski bolje uz izvore.

Kao što sam već rekao, nadam se uspješnoj suradnji, koliko god bila na trenutke veće ili manje brojnosti, učestalosti, kakvoće, te količinâ.

Unaprijed zahvaljujem na trudu koji ćeš uložiti u čitanje ovoga dopisa.

Hvala na razumijevanju.

Lijep pozdrav, i

S poštovanjem, -- Bugoslav (razgovor) 23:46, 3. kolovoza 2010. (CEST)[odgovori]

Lastane...[uredi kôd]

Sorry što si dobio krivu sliku o projektu. Za šest mjeseci vrata će ti opet biti otvorena za normalnu suradnju, pa "ko hoće nek izvoli". Objašnjenje za hlađenje ti ne moram davati zar ne? Pozdrav.--Saxum 21:40, 7. kolovoza 2010. (CEST)[odgovori]

Crveni karton[uredi kôd]

Blokiran si zbog grubog vrijeđanja. Možeš se ti ne slagati ili slagati, negodovati ili odobravati, ali ne na ovakav način. --Ex13 (razgovor) 21:41, 7. kolovoza 2010. (CEST)[odgovori]

Vijeće[uredi kôd]

Drug Jova nije gospodar hrvatskog jezika sve da je predsjednik svemira. Kishegyi (razgovor) 18:43, 24. lipnja 2012. (CEST)[odgovori]

Vijeće[uredi kôd]

Suspenzije vrše admini koji reagiraju ili kad sami vide potrebu za time ili im netko ukaže na to da je reakcija potrebna. Iz Vašeg pitanja nije mi jasno zašto je reakcija potrebna, molim Vas pišite jasnije. SpeedyGonsales 18:44, 24. lipnja 2012. (CEST)[odgovori]

Zaključao sam stranicu jer je sukob besmislen.
Dragan Primorac bio je ministar u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, pa ako uz njegovo ime piše šport to je opravdano. Željko Jovanović je ministar iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ali to ne mijenja nazive domena ministarstva, dakle znanost, obrazovanje i šport. Ako se uz ministre formuliraju rečenice tako da uz njihova imena stoje puni nazivi ministarstva onda uz jednoga može stajati stajati šport, uz drugoga sport. Ako uz imena ministara ne stoje puni nazivi ministarstava, onda se radi o jezičnoj netrpeljivosti suradnika koju nećemo tolerirati. Hrvatski jezik ne mijenja se odredbom ministara, nego sporo i postupno naravnim procesima i njegovim normiranjem putem pravopisa. Ovaj put zaključao sam stranicu, sljedeći put blokirati ću suradnike uključene u sukob koji izlazi iz jezične netrpeljivosti. SpeedyGonsales 19:04, 24. lipnja 2012. (CEST)[odgovori]
Žuti karton


Ovakve poruke haha Sad se zaštiti članak s pogrešnim nazivom Ministarstva, očigledno u skladu s administratorskom uređivačkom politikom. Koga još briga kako se uistinu Ministarstvo zove, uostalom? Wikipediju očito najmanje. ne toleriramo. Wikipedija je mjesto gdje se ne vode političke borbe, nego se jezični problemi rješavaju u skladu s jezičnom praksom. Vaš pristup na zaključanoj stranici i ova Vaša poruka su uvredljivi prema nastojanjima ove zajednice da se drži daleko od politikanstva. Nije problem administratora ako Vi ne razumijete razliku između imena ministarstva (kada se ministarstvo piše velikim slovom) i nabrajanja domena ministarstva. Vi pretpostavljate neznanje i lošu namjeru administratora, dok istovremeno sami pokazujete zamašnu razinu nerazumijevanja napisanoga teksta u članku Vijeće... Do sada ste blokirani jednom na 6 mjeseci, kako ne želim izricati godišnji ili trajan blok ovaj put žuti karton, ali molim Vas ubuduće nemojte pretpostavljati lošu namjeru administratora, niti se nemojte rugati naporima admina da wikipediju čuvaju od jeftine politike. Hvala na razumijevanju! SpeedyGonsales 19:47, 24. lipnja 2012. (CEST)[odgovori]

Trajni blok[uredi kôd]

Crveni karton.
Blokirani ste!