Razgovor sa suradnikom:CorpusDelicti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobrodošlica[uredi kôd]

WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio Wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

CorpusDelicti, dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom!
  • Slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić Signature icon.png ili Vector toolbar signature button.png na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:CorpusDelicti") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dualno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia

Još jednom, dobro došli! SpeedyGonsales 02:10, 14. rujna 2013. (CEST)

Čija je smrt?[uredi kôd]

CorpusDelicti, ne misliš li da je u izrazu do svoje smrti to svoje suvišno? --MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 09:02, 18. rujna 2013. (CEST)

Nisam razmišljao o tome. Kada si me upozorio, razmislio sam o tome i zaključio da si vjerojatno u pravu. Kažem vjerojatno a ne sigurno, jer sam pronašao toliko suprotnosti na tu temu, od novinskih članaka, po forumima na internetu pa čak i do nekih stranica na Wikipediji. U "Vijencu" Matice hrvatske našao sam članak o tome: "...Živjeti do svoje smrti

Podvrsta tautologije kojom se izriče posve očita istina naziva se lapalisada. Riječ je o tvrdnji koja se podrazumijeva, koja je toliko zalihosna da njezino izricanje izaziva smijeh. Npr:

– Moj muž stari s godinama.

– Najbolji način da se kaže istina je – ne lagati.

– Djeca su mlađa nego roditelji.

– Umro je u subotu, zadnji dan svoga života."

Moj odgovor: Wikipediju ne uređuju jezikoslovci, nego ljudi raznih profila. OK, to je suvišno i možda glupo. Tako sam pročitao u novimama. Ako je netočno, netko drugi će ispraviti.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je CorpusDelicti (razgovordoprinosi)

Nisam ni ja sebe prozvao jezikoslovcem, ali stvar je očita. Neće ni tebe ništa koštati ako to ispraviš Face-wink.svg. Inače, probaj odgovarati suradnicima na njihovim stranicama za razgovor, jer će samo u tom slučaju dobiti obavijest o tvom odgovoru. Ako baš želiš odgovarati ovdje, onda im ostavi poruku (naravno, na njihovim stranicama za razgovor) da si odgovorio ovdje. Hvala na razumijevanju.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 08:15, 19. rujna 2013. (CEST)
Čovik od riči, nema šta, svaka čast.Face-wink.svg--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 08:28, 20. rujna 2013. (CEST)
Još jedna molba: nemoj uklanjati poveznice, makar one bile crvene. One zapravo tjeraju wikipediju da raste.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 08:30, 20. rujna 2013. (CEST)

Sad nije smrt Face-grin.svg[uredi kôd]

253° nasljednik ili 253. nasljednik?Face-wink.svg--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 16:27, 22. rujna 2013. (CEST)

Hvala na savjetu, to znam za redne brojeve, ali sam ovo (što sam napisao) vidio na stranim stranicama Wikipedije. Sorry, još se učim. Ne znam gdje da Ti i odgovorim, pa pišem ovdje.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je CorpusDelicti (razgovordoprinosi)

Pa kad znaš, onda pišeš po naškiFace-wink.svg. Mi imamo svoj pravopis, a Talijani svoj. Inače, poželjno je pisati drugim suradnicima na njihovim stranicama za razgovor. Npr. meni možeš pisati ovdje. Zašto? Samo tako ću dobiti obavijest (onu narančastu traku u vrhu ekrana) da imam nove poruke, a ako pišeš ovdje, može mi promaći tvoj odgovor. Ako već želiš odgovarati ovdje (tj. na svojoj stranici za razgovor), onda drugom suradniku na njegovoj stranici za razgovor ostavi obavijest da si odgovorio ovdje. Za kraj: potpisuj se na stranicama za razgovor. Kako? Ovdje imaš kako se potpisati i kako oblikovati svoj potpis. Hvala na razumijevanju.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 21:05, 22. rujna 2013. (CEST)

Pape i godine[uredi kôd]

Dvije opaske:

  1. Nazivi konkretnih poglavara država i zemalja (Kralj, Predsjednik, Papa, ...) pišu se velikim početnim slovom kada se pišu bez osobnog imena.
  2. Godine su redni brojevi pa se zato zajedno s točkom stavljaju u poveznice, dakle [[2013.]], a ne [[2013]].

...samo naprijed! --Jure Grm, 22. dana mjeseca rujna, godine Gospodnje dvijetisućetrinaeste u 20:17. Znam za veliko slovo, pa ja sam te tekstove i napisao ranije (tada sam bio Carmelo), samo sam čitao o novom pravopisu pa su me zbunili rekavši da može i malim slovima.Hmm, Čini mi se da tu lud j... zbunjenog, kad je u pitanju naš pravopis. Hvala na savjetu. Dakle da vratim na staro?— Prethodni nepotpisani komentar napisao je CorpusDelicti (razgovordoprinosi)

Legende ispod slika[uredi kôd]

Corpus, nemoj mijenjati legende ispod slike kao ovdje [1]. Legenda treba pobliže označiti sliku, kao što je bilo u ovom slučaju prije. To da je papa taj i taj (po redu) nasljednik svetog Petra možeš spomenuti u članku, a ne ispod slike. Hvala na razumijevanju.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 09:16, 23. rujna 2013. (CEST)

Izvori[uredi kôd]

Corpus, možda ću ti postati dosadan, ali unosiš podatke koje moraš potkrijepiti izvorima. Ne znam odakle su ti podatci, ali ako su iz članaka drugih wikipedija, svakako prenosi izvore koji se navode u tim člancima. Članci moraju počivati na vjerodostojnim izvorima. Hvala na razumijevanju i doprinosima.Face-wink.svg--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 22:26, 23. rujna 2013. (CEST)

Samo sam rekao da u člancima navodiš literaturu iz koje si pisao članak, ništa drugo. Kako se navode izvori, imaš opisano ovdje.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 06:32, 24. rujna 2013. (CEST)

Wikipoveznice[uredi kôd]

Samo jedan naputak: unutarnje poveznice pišu se unutar duplih uglatih zagrada, ali vanjske poveznice se pišu unutar jednostrukih uglatih zagrada, vidi primjer. Pozdrav! --Jure Grm, 29. dana mjeseca rujna, godine Gospodnje dvijetisućetrinaeste u 12:57.

CorpusDelicti, ima li neki posebni razlog za uklanjanjem većeg broja wikipoveznica ovdje? (Molim te odgovor na mojoj stranici za razgovor, kako bi dobio obavijest da imam odgovor. Hvala!) --Jure Grm, 29. dana mjeseca rujna, godine Gospodnje dvijetisućetrinaeste u 15:16.

Možda ne treba stavljati previše poveznica, ali kad su već gore, ne treba ih niti brisati, ako nisu neispravno napisane, posebno ako su i "crvene", jer to "tjera suradnike da pišu nove članke. Samo naprijed, članci su odlični. Slobodno kreni i na "nepapinske" članke. :-) --Jure Grm, 29. dana mjeseca rujna, godine Gospodnje dvijetisućetrinaeste u 19:24.

Marija Kristina de Burbon, kraljica i regentica Španjolske[uredi kôd]

Gledajući druge tvoje članke, ovo mi djeluje kao nedovršeno, ili se varam?--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 10:27, 9. studenog 2013. (CET)

Kritiziram? Ako baš moram Face-grin.svg, ne vidim ti nikakve izvore u ta dva članka. Ne budi ti teško, stavljaj vjerodostojne izvore. Članak bez izvora se uvijek uzima s rezervom. Što se tiče započetih (a nedovršenih) članaka: stavi na početak članka {{radovi24}} tako da se zna da je u radu. Nemoj predložak držati u nedogled, nego ga gledaj dovršiti čim prije i ukloni predložak.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 11:04, 10. studenog 2013. (CET)

Prikaži[uredi kôd]

[2][3] Daj se skoncentriraj. Kubura (razgovor) 02:05, 14. prosinca 2013. (CET)

Podsjetnik[uredi kôd]

Samo ne zaboravi kategorizirati članke. Kubura (razgovor) 23:31, 23. veljače 2018. (CET)

Krivo ime - nema problema[uredi kôd]

[4] Nema problema, samo ti piši, lako se to riješi. Ako si napisao članak, a recimo pogriješio si u naslovu, samo preusmjeriš.
Recimo, snimio si pod nazivom "portgaki" umjesto "portugalski". Zato služi ono "premjesti". Wikipedija:Preusmjeravanje.
Inače, što ti je bilo pogrješno u naslovu? Kubura (razgovor) 17:57, 4. ožujka 2018. (CET)

Rišia san ti. Prijo, uživaj i samo naprid s uređivanjen! :) Kubura (razgovor) 18:35, 4. ožujka 2018. (CET)

Hvala, prijatelju! Moram još dobro proučiti pravila. Ne može se raditi kad te djeca stalno zovu. Ipak, ne kužim zašto se riječ „Stvori“ nije željela izbrisati. Probao sam napraviti novi članak, ali opet je pisala ta riječ. Pravila, pravila, pravila. -- Prethodni nepotpisani komentar napisao je CorpusDelicti ( razgovor doprinosi) 18:42, 4. ožujka 2018. (CET)

Benedikt XVI.[uredi kôd]

Nuvola apps important.svg Zbog čega je u ovoj izmjeni uklonjen dio teksta? Tim uklanjanjem uklonjeni su izvori, vanjske poveznice, predlošci - to predstavlja vandalizam!  • Bonč (razgovor) • Ja sam kao novinari: univerzalna neznalica. •  00:03, 6. kolovoza 2019. (CEST)