Silbo Gomero

Izvor: Wikipedija
Zviždući jezik otoka La Gomera (Kanari), Silbo Gomero
UNESCO – Nematerijalna svjetska baština
Zviždući jezik otoka La Gomera (Kanari), Silbo Gomero
Španjolska
Regija: Europa i Sjeverna Amerika
Godina upisa: 2009. (IV. zasjedanje)
Ugroženost: -
Poveznica: UNESCO:00172

Silbo Gomero (španjolski za „Zviždanje Gomera”), poznato i kao samo el silbo („zvižduk”), je zviždući jezik kojim govore stanovnici kanarskog otoka La Gomera kako bi se sporazumjevali preko dubokih klanaca i uskih dolina (gullies) koji preovladavaju cijelim otokom.[1] Iako se prenosi samo majstorovim naukovanjem učenika, on je jedini zviždući jezik koji se u potpunosti razvio i koristi ga velika zajednica (više od 22.000 stanovnika). Zbog toga je upisan na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi 2009. god.[2]

Primjer uskih dolina La Gomere preko kojih se stanovnici sporazumijevaju zviždanjem.

Silbo Gomero replicira otočki maternji jezik (kastiljanski španjolski) tako što se svaki samoglasnik ili suglasnik zamjenjuje zviždukom: dva različita zvižduka zamjenjuju pet španjolskih vokala, a tu su i četiri zvižduka za suglasnike. Zvižduci se mogu razlikovati prema visini i prema tomu jesu li isprekidani ili kontinuirani. S praksom, zviždač (silbador) može prenijeti bilo koju poruku. Neke lokalne varijacije čak ukazuju na njihovo podrijetlo.

Uči se u školama od 1999. godine i razumiju ga gotovo svi otočani i prakticira ga velika većina, osobito najstariji i mladi. Također, koristi se za vrijeme svečanosti i ceremonija, uključujući i vjerske prigode.

Da bi se spriječio njegov nestanak, poput ostalih zviždućih jezika na Kanarima, važno je učiniti više za prijenos i promicanje Silbo Gomera kao nematerijalne kulturne baštine stanovnika La Gomere i Kanarskog otočja u cjelini.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. R. G. Busnel i A. Classe, Whistled Languages, Springer-VerlagA, 1976. ISBN 0-387-07713-8
  2. a b Whistled language of the island of La Gomera (Canary Islands), the Silbo Gomero na službenim stranicama UNESCO-a (engl.) Preuzeto 15. kolovoza 2014.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna sjedišta[uredi | uredi kôd]