Herkulov toranj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Herkules toranj
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Herkules toranj
Flag of Spain.svg Španjolska


Herkulov toranj na karti Španjolska
Herkulov toranj
Herkulov toranj
Lokacija A Coruñe u Španjolskoj
Godina uvrštenja: 2009. (33. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: iii
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/1312 UNESCO
Tlocrt i presjek svjetionika iz djela Josepha Cornidea Investigaciones sobre la fundación y fábrica de la torre llamada de Hércules iz 1792. god.

Herkulov toranj (galicijski i španjolski: Torre de Hércules) je starorimski svjetionik na otoku koji je oko 2,4 km udaljen od središta grada A Coruña, Galicija, Španjolska. Svjetionik je visok 55 metara i s njega se pruža pogled na sjevernoatlansku obalu Španjolske. Nakon svjetionika Chipiona, drugi je po visini u Španjolskoj. Svjetionik je španjolski nacionalni spomenik i svake godine ga posjeti preko 149 400 posjetitelja (2009.). Dana 27. lipnja 2009. godine upisan je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Iako se pretpostavlja da su ga izgradili Feničani, sigurno je da ga je obnovio rimski car Trajan. Naselje u kojemu se nalazi svjetionik - "Corunna", ime duguje od latinske riječi "columna", što znači stup. Svjetionik je do 20. st. bio poznat kao Farum Brigantium, gdje je latinski farum trebalo podsjećati na slavni starogrčki Aleksandrijski svjetionik na otoku Pharosu. Ovaj skoro 1900 godina star svjetionik obnovljen je u izvornom obliku 1791. godine, i najstariji je rimski svjetionik koji je još uvijek u uporabi. Oko svjetionika izgrađen je park sa skulpturama kipara Pabla Serrana i Francisca Leira.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Thomas Baldwin. 1847. "Tower%20of%20Hercules" A Universal Pronouncing Gazetteer ... Lindsay & Blakiston. str. 169

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Herkulov toranj