Timotej III. (IV.) Aleksandrijski

Izvor: Wikipedija
Timotej III. (IV.) Aleksandrijski
Timotheos,
Pravo ime grč.: Τιμοθέος
Početak pontifikata studeni (?) 518. AD (234. A.M.[1] prema koptskom računanju veremena[2])
Kraj pontifikata 20. veljače 536. AD (13. dana mjeseca amshira 254. A.M. )

prema koptskom kalendaru)

Prethodnik Dioskur II.
Nasljednik Teodozije I.
Rođen ?
Egipat
Umro 20. veljače 536. AD (13. dana mjeseca amshira 254. A.M. prema koptskom kalendaru)
Aleksandrija, Egipat, sahranjen u crkvi sv. Marka[3] u Baukalisu, Aleksandrija
svetac
Slavi se u Koptskoj pravoslavnoj Crkvi
Spomendan 20. veljače (13. dana mjeseca amshira prema koptskom kalendaru)
Portal o kršćanstvu

Papa Abba[4] Timotej III. (IV.) , (Timotheos, grčki: Τιμοθέος), je bio 38. papa Aleksandrije i patrijarh Svete Stolice sv. Marka i u ono vrijeme je bio jedan od najcjenjenijih kršćana u Aleksandriji.

Dvojba oko imena[uredi | uredi kôd]

Istočna pravoslavna crkva ga priznaje kao papu Timotej IV. čime potvrđuju priznavanje pape Timoteja III. Salofakiolosa (460. – 475. i 477. – 481. AD) kao papu pod imenom Timotej III., dok ga koptska crkva navodi kao Timoteja III. jer ne priznaju, te odbacuju, kalcedonca Timoteja III. Salofakiolosa kao svoga papu.

Pregled[uredi | uredi kôd]

Nakon odlaska sv. Dioskura II. 27. listopada 518. AD, biskupi su se sastali sa svećenicima i vjernicima i izabrali Timoteja je za papu i patrijarha Aleksandrije. U to vrijeme je vladao bizantski car Justin I. koji je 523. AD potpisao edikt protiv arijanaca i koji je progonio miafizite. Progon arijanaca je uvrijedio ostrogotskog kralja Teodorika Velikog (488. – 526.) koji je prisilio papu Ivana I. da ode u Konstantinopol i ishodi ukidanje edikta protiv arijanaca, što je ovaj i učinio i na taj način primorao Justina da na kraju malo popusti, što za Timoteja nije bilo dovoljno, jer je Justinovo popuštanje imalo više simbolični karakter, nego stvarni prekid progona nekalcedonaca. Tome progonu je bio izložen i sv. Sever, antiohijski patrijarh, koji je bio među prvima koji su izgubili službu, pa je od progona, 518. AD potražio utočište u Egiptu. U Aleksandriji ga je dočekao papa Timotej III. sa svojim pristašama, i na njega se gledalo s divljenjem kao na prvaka pravovjerja u borbi protiv nestorijanstva. Dva su sveca putovala zajedno po egipatskim gradovima i samostanima učvrščivajući ljude u pravoslavnoj vjeri i šireći evanđelje. Međutim, jer se Timotej nije slagao s carem Justinom u vezi kanona koji su doneseni na kalcedonskom saboru, bio je izgnan iz Aleksandrije. Na dan progonstva, vjernici su se suprotstavili izvršenju naredbe njegova progonstva, a, po nardbi cara, njih, po nekim navodima, oko dvjesta tisuća je pobijeno.

Ostavština[uredi | uredi kôd]

Tijekom svojega pontifikata zaredio je nekoliko biskupa na Stolicu sv. Marka, i onda ih poslao da propovijedaju u svim provincijama Egipta, Nubije i Pentapolisa[5] sa zadatkom da šire evanđelje.

Odlazak[uredi | uredi kôd]

Svetac je otišao u izgnanstvo zajedno sa sv. Severom iz Antiohije, nakon što je bio na apostolskom prijestolju punih 17 godina. Pokopan je u crkvi sv. Marka[6] u Baucalisu,[7]Aleksandrija s očevima koji su mu prethodili. Dan pomena na njega je zabilježen u sinaksarionu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Od 30. kolovoza po julijanskom / 12. rujna 2017. godine po gregorijanskom kalendaru, teče 1734. A. M., koptska godina.
    Koptske godine se broje od 284. AD, godine kada je Dioklecijan postao rimski car. Njegova vladavina je obilježena mučenjima i masovnim pogubljenjima kršćana, naročito u Egiptu. Zato je koptska godina označena skraćenicom A. M. (lat.: Anno Martyrum - "U (godini) Mučenika").
    Židovske godine se isto označavaju s A. M., samo što u njihovom kalendaru to znači Anno Mundi - "U (godini) svijeta". Da bi se dobio broj koptske godine, od julijanske godine se oduzima 283 između koptske i julijanske nove godine, odnosno 284, poslije julijanske nove godine.
  2. Koptski kalendar [Koptski kalendar]. copticchurch.net (engleski). Pristupljeno 27. ožujka 2018.
  3. Sahranjeni u katedrali sv. Marka [Sahranjen u katedrali sv. Marka]. religion.wikia.com (engleski). Pristupljeno 28. ožujka 2018.
  4. Abba je sirijska ili kaldejska riječ koja se nalazi tri puta u Novom zavjetu (Marko 14:36, Rimljanima 8,15, poslanica Galaćanima 4,6), a u svakom slučaju slijedi grčki ekvivalent, koji se prevodi kao "otac". To je izraz koji izražava toplu ljubav i samopouzdanje. Nema savršenog ekvivalenta na našem jeziku. Prešlo je u europske jezike kao crkveno značenje opat, a po nekim izvorima i sveti.
  5. Pentapolis [Pentapolis]. enciklopedija.hr. Pristupljeno 28. ožujka 2018.
  6. %27s_Coptic_Orthodox_Cathedral_(Alexandria) Sahranjeni u katedrali sv. Marka Provjerite vrijednost parametra |url= (pomoć) [Sahranjen u katedrali sv. Marka]. religion.wikia.com (engleski). Pristupljeno 26. veljače 2018. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  7. Baucalis [Baucalis]. copticchurch.net (engleski). Pristupljeno 25. veljače 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Koptske pape Aleksandrije
prethodnik
Dioskur II. Aleksandrijski
Aleksandrijske pape
518. - 536.
nasljednik
Teodozije I. Aleksandrijski