Wikipedija:Administratori/Prijedlozi za ukidanje ovlasti/Jure Grm

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!


Prijedlog za ukidanje ovlasti: Jure Grm

Temeljem rasprave u zahtjevu za mišljenje administratora od 27. veljače 2021. (Nedolično ponašanje i komunikacija Jure Grma), prilikom čega se veći dio admina složio da bi trebalo pokrenuti postupak ukidanja ovlasti administratora Jure Grm (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač), predlažem da se to napokon i učini. --₳ᚱɢṌ Ṅav¡ડ 10:04, 31. ožujka 2022. (CEST)

Glasovanje

Glasovanje počinje 31. ožujka 2022. u 10.30h a traje do 7. travnja 2022. u 10.30h.

ZA oduzimanje ovlasti

 1. ZA ZA - na temelju ZMA iz 2021. —₳ᚱɢṌ Ṅav¡ડ 10:33, 31. ožujka 2022. (CEST)
 2. ZA ZA - na temelju ZMA iz 2021. Pročitao sam sva događanja koja su prethodila ovakvoj odluci da se pokrene postupak oduzimanja prava kolegi Juri Grmu. Smatram da se postupak trebao odradit odmah za vruće rane. Nikad nije kasno za sankciju, naime je sam novi na Wikipediji ali ne podržavam ničiju samovolju kao vrijeđanje, podcjenjivanje , omalovažavanje kolega a pogotovo na ovaj način kako je to činio Jure Grm. Pravilo br 1. Ne čini drugom ono što ne želiš da ti se učini. Iz sveg navedenog razvidno je da je postupak oduzimanja prava opravdan..—MOCIRA (razgovor) 11:42, 31. ožujka 2022. (CEST)MOCIRA
 3. ZA ZA Kanikosen (SZR) 13:34, 31. ožujka 2022. (CEST)
 4. ZA ZA - prošli događaji su prošli i pomalo mi je čudno glasati o nečemu što se desilo pred godinu dana, ali shvaćam da je nekim suradnicima ovo skidanje ovlasti bitno. Moj je pak nešto važniji motiv davanja glasa ZA skidanje ovlasti Jurina minorna angažiranost. Od tog prošlogodišnjeg incidenta stekao sam dojam da je Jure na neki način odustao od projekta tako da ne vidim razloga da mu ovlasti ostanu.—Dean72 (razgovor) 16:35, 31. ožujka 2022. (CEST)
 5. ZA ZA Premda glasam za, moram se složiti s dijelom MaGina komentara – nekako ne vjerujem da će ovo glasanje išta konkretno promijeniti osim što će možda Jurini "grijesi" doći na naplatu. U mojim je očima to pogled u prošlost umjesto u sadašnjost, koja je ipak nešto važnija. Međutim, i dalje stojim iza svojih riječi napisanih na dotičnom zahtjevu za mišljenje administratora, pa je zato ovdje moj glas za. —Neptune 🕉 the Mystic 18:13, 31. ožujka 2022. (CEST)
 6. ZA ZA LGTM. Prisrčno, i tvoj i vaš: --FriedrickMILBarbarossa (razgovor) 19:17, 31. ožujka 2022. (CEST)
  ZA ZA - Dragi Tonći, učinio si mi veliku čast ovim prijedlogom što se napokon riješavamo zadnjeg ološa na ovom projektu. Znam da je to tvoja davna želja stara više od 10 godina i iskreno se nadam da će ti se uslišiti, a teško će netko biti protiv (osim ovog bezobraznog MaGe, koji nema niti 80.000 uređivanja, a javlja se ovdje, sram ga može biti), jer su svi pametni odavno popustili i otišli. Ja očito nisam toliko pametan i unatoč ovom masovnom višegodišnjem etiketiranju, i dalje naivno vjerujem da moji skromni doprinosi na ovom projektu pridonose općem znanju … i @Dean72, molim te poštedi nas tvojih procjena tko je i je li odustao od projekta. Da nije možda negdje izglasano radno vrijeme administratora?! Ispričavam se ako mi je to promaklo. Jako mi je drago što je ovaj moj slučaj pridonio bitno približavanju hr.wikipedije svjetski priznatom ekspeditivnom hr.pravosuđu i da je tek samo malo više od godine dana pokrent postupak odluke. Također mi je velika čast da sam predložen od onih koji godinama upiru pratistima svuda unaokolo vičući: “Kabala, kabala, kabala, vještice, lomača”, a nisu se u stanju pogledati u zrcalo! Druže @Kanikosen, vidi da si i dalje svakom loncu poklonac, ali nekako uvijek promašiš cijeli lonac, zadrži tu svoju boškobuhovsku energiju, dobro ti stoji! Nego di mi je @Imbehind, da nije, nedajbože, bolestan, ili je možda 27. put blokiran, teško mi je to više pratiti. Ako i on bude glasovao tek ću tada biti ponosan, jer kad jedan takav revolucionar s toliko staža po pržunima za nešto glasuje, to se mora poštovati, odmah prekinuti glasovanje i zaključiti onako kako je on glasao, jer tko zna ako on ne zna. Njemu posvećujem dužinu ovog traktata. Ups, sad mi pade na pamet, da ja od ove silne overbirokratizacije pravila više ne znam smijem li ja ovdje uopće glasovati?! A ne mogu dokučiti da nisam možda ubacio i koji cinizam ili sarkazam ili ironiju? Jer vidim da je ponovno na snazi legendarni Članak 133 vašeg zakona, pa treba biti pažljiv … priča se da se ponovno otvara i Goli otok. Živili vi meni 100 godina! Слава Україні! -Jure Grm, 31. dana mjeseca ožujka, godine Gospodnje dvijetisućedvadesetdruge u 19:40
 7. ZA ZA – Čvrsto podupirem svaku radnju koja će poboljšati administratorsku ekipu projekta. Želim, ipak, naglasiti da se ovo ne treba shvatiti kao kazna, nego kao prevencija. Ako se Jure u narednom periodu bude promijenio nabolje, vjerujem da može biti vrlo kvalitetan urednik, pa čak i administrator. Nadam se takvom tijeku događaja. – Aca (razgovor) 10:21, 1. travnja 2022. (CEST)
 8. ZA ZACroxyz💬 11:51, 6. travnja 2022. (CEST)
 9. ZA ZA U suradnikovim doprinosima ne vidim potrebu za alatima. Nije mi se sviđalo poentiranje s predstavom izbora administratora, a i zajedljivi komentari jednoga administratora daleko su od cilja da »zajednice budu pozitivno, sigurno i zdravo okruženje«. Suradnik već neko vrijeme ne djeluje kao administrator, ne može odgovoriti na upite suradnika (savjet, pomoć, zaštita, blokiranje) ili lokalnih i globalnih ophoditelja, pa i zbog toga ne treba biti na popisu administratora. ponor (razgovor) 09:16, 7. travnja 2022. (CEST)

PROTIV oduzimanja ovlasti

 1. PROTIV PROTIV MaGaporuči mi 17:30, 31. ožujka 2022. (CEST)
 2. PROTIV PROTIV Njegovom akcijom stvari su se brzo iskristalizirale. Nije više visjelo u zraku kako neki žele biti "na brzaka" administratori, odbili su odmah. Par korisnika je to jedva dočekalo i uzeli za veliko zlo. Bio je to vrlo težak period. Po meni, Jure je bio pod ogromnim pritiskom. Na nekome se uvijek slomi, to je stvar osobne prirode. Naročito zbog premale aktivnosti drugih korisnika "u obrani hrvatske wikipedije". Bilo je previše onih "jezičnih" zazivanja: +sh wiki, -hr, -sr, -bs wiki. Ja sam nešto poslije toga sam, samcat shvatio kako idu stvari oko toga (ukidanja/spajanja wiki) i to zahvaljujući intenzivnom čitanju na: en i de wiki, ovdje mi nije ništa pomoglo, apsolutno ništa. Tada sam shvatio ništa od toga, te pustio da te stvari idu svojim tokom. I do sada ništa. Jure se kao jedini(?) borac primirio i koliko vidim mjesecima imamo mir. Treba mu dati priliku. --Vhorvat (razgovor) 04:11, 1. travnja 2022. (CEST)
 3. PROTIV PROTIV--Rovoobob Razgovor 07:48, 1. travnja 2022. (CEST)
  PROTIV PROTIVErnies73 (razgovor) 18:03, 1. travnja 2022. (CEST)
  Suradnik nema pravo glasa, nema dovoljno doprinosa. --Neptune, the Mystic 18:41, 1. travnja 2022. (CEST)
 4. PROTIV PROTIV Domjanovic (razgovor) 09:23, 2. travnja 2022. (CEST)
 5. PROTIV PROTIV I to iz više razloga. Nije prvi put da se pokreće neko glasovanje da bi se udovoljilo nečijem pritisku i da pokretač u svemu tome nema svoje ja. Zbog nedjelovanja i indiferentnosti puno toga ode u krivom smjeru. Nadalje, svi se kùnu da pribjegavaju isključivo prevenciji, a ne kazni, iako je ovo samo i jedino kazna, budući da se ukidanje ovlasti pokreće nakon više od godinu dana (?!). Isto tako, kod prvotne rasprave oko mogućnosti oduzimanja ovlasti zaključilo se da će se suradnika obavijestiti prije samog oduzimanja (porukom i mailom, za slučaj da nije prisutan) da bi se dobija njegov komentar što misli o svemu. Uostalom, to je u duhu dobre suradnje i administratorskog kodeksa. I to je izostalo. Također, vidljivo je da Jure nakon događaja nema spornih aktivnosti, što potvrđuju mnogi suradnici, pa nema govora o tome da je ovo prevencija. Čak se potpuno isključija od zamornih rasprava i više puta tražija da ga se ne označuje niti uključuje u njih. Iz svega ovoga vidimo da se suradnik smirija, da se glasovanje pokreće nakon više od godinu dana i to pod opetovanim pritiskom kojeg se nije moglo obuzdati, da je izostala primjerena obavijest i da se radi isključivo o kazni. Da je glasovanje bilo lani vjerojatno bi se odvilo bitno drugačije, ovako se radi o pogrešnim motivima. BlackArrow (razgovor) 21:40, 2. travnja 2022. (CEST)
  Jesi li pročitao njegov komentar ovdje? Sam čovjek je glasao za uz kršenje dosta pravila, pa čemu se to njegovo ponašenje popravilo? Kakva je korist od administratora koji ne želi raditi administratorski posao? Kanikosen (SZR) 21:48, 2. travnja 2022. (CEST)
  Ne imputiraj mi motive. Ne pokušavam nikom udovoljiti nego radim što mislim da treba. Kako u vezi problematičnih suradnika, tako i kod problematičnih admina. ₳ᚱɢṌ Ṅav¡ડ 22:18, 2. travnja 2022. (CEST)
  Ništa nije imputirano. I lani si mislija da triba pokrenuti glasovanje pa ostaje nejasno zašto je to napravljeno tek sad. Da je bilo lani, niko ne bi riči reka, kako rekoh. BlackArrow (razgovor) 22:28, 2. travnja 2022. (CEST)
  :::: Rečeno je zašto do sada 10ak puta u našim raspravama (nisam jednom prozvao Arga radi toga) koje su javne. Ignoriralo se njegovo maltretiranje jer se smatralo da je za projekt bolje da se pusti da sve prođe bez puno pompe. Shvaćam tu logiku. Problem je što se onda dogodilo nekoliko slučaja (Iambehid, po čemu se razlikuje njegovo ponašanje od Jurina?) koji su dokazali da je prevencija najbolje rješenje i dugoročno takve stvari vode samo do sukoba. I stvarno bi te molio da mi odgovoriš zašto misliš da osoba koja ovo napiše trebala ostati administrator [1]? Čovjek nije u godinu dana iskoristio administratorske alate, ponaša se kako se ponaša, nepristojan je, agresivan, zajedljiv, sarkastičan i ciničan. Trebaju nam takvi administartori? Kanikosen (SZR) 22:41, 2. travnja 2022. (CEST)
  Pročitaj moj komentar iznad pa će ti biti jasno na osnovu čega je takav glas. I komentari su odvojeni u zaseban odlomak ispod, ne znan zašto se komentira ispod mog glasa. BlackArrow (razgovor) 22:55, 2. travnja 2022. (CEST)
 6. PROTIV PROTIV Jure je možda daleko od savršenstva, ali neka prvi baci kamen tko je blizu toga. Ne podržavam smjene, zbog loše atmosfere, nezdrave klime, nekulturnog ponašanja nekih suradnika (koje se malo blokira, pa onda malo ne blokira i sl.), previše je hajki, zle krvi, dvostrukih mjerila, jalovog uređivanja, prepucavanja umjesto kreiranja novih članaka itd. itd. --Silverije 18:40, 6. travnja 2022. (CEST)
 7. PROTIV PROTIV Na vrlo jadan način iskamčen i dan prijedlog. —IvanOS 09:28, 7. travnja 2022. (CEST)

SUZDRŽANI

Komentari

Zajednicu već duže vrijeme (opet) razaraju sukobi. Mislim da je vrijeme da okrenemo novi list, ali to po meni nije moguće bez da se oduzmu ovlasti suradnicima koji nisu za administratore. Svatko može pogriješiti i svaka greška nije razlog za ukidanje ovlasti, ali kad imamo suradnika koji inzistira na neprimjerenoj komunikaciji (cinizam, ironija, provociranje ...) i ne pokazuje nikakve naznake da shvaća gdje je problem, niti volju da se mijenja, mislim da nema drugog izbora nego ukidanje ovlasti. Iako je prošlo dosta vremena od zadnjeg ekscesa s Jurom, mislim da ovo pitanje ne smije ostati otvoreno. --₳ᚱɢṌ Ṅav¡ડ 10:04, 31. ožujka 2022. (CEST)

Mnogo je posla a ima i potencijala i kandidata tko bih rado prihvatio odgovornost i bio mnogo aktivniji. Mala zamjerka, kada je već vidno da netko zabušava, zašto se odmah ne reagira ne odradi upozorenje ili nešto slično, već se dozvoli da ode daleko i dolazi do lančanih reakcija. Ne slažem se sa kolegama kad kažu  'zašto nisi i njega' svatko može pokrenuti raspravu za svakog i stavit na proceduru pravde zajednici. MOCIRA Razgovor 15:30, 31. ožujka 2022. (CEST)
Sudeći po tebi @Argo Navise (tvoje prve dvije rečenice), skidanje će statusa dovesti red u zajednicu? To je vrijeđanje zdrave inteligencije. Novi list se okreće od kada? Di je zapelo, pretežak list pa ga se ne može okrenuti? Ili, možda je po onoj: miš šuška u jednoj strani, a oni ga traže u drugoj.— MaGaporuči mi 17:35, 31. ožujka 2022. (CEST)
@MaGa, bi li mogao malo smanjiti agresivnu retoriku? Zajednica će se dovesti u red kada se krenemo ponašati kao odrasli, a ne kao djeca koja su svima za vratom. Koliko znam pasivna agresivnost i uvrede nisu samo grijeh protiv bontona nego su protiv pravila, a ti sada napadaš Arga i nas koji mislimo tako kao osobe. Bilo bi lijepo da se ne ponašaš tako. Kanikosen (SZR) 17:44, 31. ožujka 2022. (CEST)
Koja agresivna retorika? O čemu ti pričaš? Napadam Arga i vas? Niti sam napao Arga niti znam koji ste to vi koji mislite tako kao osobe.— MaGaporuči mi 17:52, 31. ožujka 2022. (CEST)
Tko ovdje vrijeđa zdravu inteligenciju? Pretežak list? miš šuška u jednoj strani, a oni ga traže u drugoj Ono, ova razine pasivne agresivnosti nije primjerena, posebno od strane osobe koja je bila administrator. Baš radi ovoga smo u problemima, jer je razina komunikacije veoma loša. Kanikosen (SZR) 17:55, 31. ožujka 2022. (CEST)
Već sam ti prije rekao kad si upao nepozvan u moju komunikaciju s Lastom, pa ću sada (otprilike) ponoviti: obratio sam se Argo Navisu i sve što on misli da je sporno u mome komentaru može mi reći. On. Ne trebaju nam nikakve posredničke usluge, stoga bih te zamolio da se ostaviš odvjetničkih usluga, a posebno osobne i pristrane interpretacije navodnih uvreda u tuđim (tj. mojim) komentarima. Over and out. MaGaporuči mi 18:01, 31. ožujka 2022. (CEST)
Upravo ono što govorim, razina komunikacije neprimjerena projektu. Kanikosen (SZR) 18:03, 31. ožujka 2022. (CEST)
Ti nekome govoriš o neprimjerenosti komunikacije? Zemljo, otvori se! —Ernies73 (razgovor) 08:44, 1. travnja 2022. (CEST)
@Kanikosen, ne smeta mi @MaGa-ina retorika, pa vas sve skupa lijepo molim da me od nje ne branite. ₳ᚱɢṌ Ṅav¡ડ 09:44, 1. travnja 2022. (CEST)
Odakle ti @Argo Navis ideja da ja branim tebe? Stvarno bi te zamolio da prestaneš pogađati što je u tuđim glavama. MaGa ima ozbiljnih problema s izdražavanjem, sarkazmom, cinizmom. Ako smo blokirali Zblaću i Iambehinda jer su štetni za projekt, nisu njih dvojica jedini koji se tako ponašaju. Ima i gorih. Kanikosen (SZR) 10:26, 1. travnja 2022. (CEST)
Kanikosen, MaGa zaista zna biti pretjerano ciničan i zajedljiv (često baš na moj račun) i bio mu je već nakratko blokiran pristup Kafiću (ako parcijalni blok rješava problem, onda je dovoljan), ali ovdje ne vidim problem. Pretjerani cinizam nije produktivan, ali ne bi išao toliko daleko za zabranjujemo metafore. Kad vidim da je pretjerao, reagirat ću (osim ako nisam direktno uključen u spor). ₳ᚱɢṌ Ṅav¡ડ 12:19, 1. travnja 2022. (CEST)

Zamolio bih sve koji su se uključili u ovu raspravu (pa tako i samoga Juru, koji bi trebao dobro znati da se njegov glas ne računa i da ovakvim neprimjerenim komentarima samo dolijeva ulje na vatru) da smire tenzije. Ako imate što konkretno reći u vezi s ovim glasanjem ili Jurinim doprinosima zbog kojih glasate onako kako glasate, učinite to. Okanite se međusobnih prepucavanja. —Neptune 🕉 the Mystic 09:20, 1. travnja 2022. (CEST)

Izvoli @BlackArrow, objasni mi zašto bi Jure nakon onoga gore komentara trebao ostati administrator? Ti odobravaš takvu razinu komunikacije kod Jure, a kod Iambehinda ti smeta? Kanikosen (SZR) 22:58, 2. travnja 2022. (CEST)
Oćeš mi naći citat di odobravan takvu komunikaciju? Ako ne možeš, zašto mi imputiraš? Opet ti kažen da pažljivo pročitaš koji su razlozi za glas protiv. BlackArrow (razgovor) 23:01, 2. travnja 2022. (CEST)
Tvoj glas protiv smjene? Znači da odobravaš ovakvu komunikaciju od jednoga admina. Ovo nije komentar od prije godinu dana nego od prekjučer. To je razina komunikacije koju odobravaš. A imao si problema s Iambehindovim ponašanjem, a Jurino ti je ok? Zašto, koja je ovo razlika? Kanikosen (SZR) 23:15, 2. travnja 2022. (CEST)
Nemaš citat? Prestani mi imputairati ono što nije rečeno i interpretirati onako kako ti odgovara da bi potpiriva raspravu. BlackArrow (razgovor) 23:22, 2. travnja 2022. (CEST)
Da li si glasao da osoba koja se onako ponaša ostane administrator? Znači da podržavaš takvo ponašanje? Nije to nikakva interpretacija, nego činjenica. Smetalo to je takvo ponašanje kada je bilo usmjereno prema tebi, a kada je usmjereno prema drugima nije? Jure se mogao ispričati za način na koji se ponaša ranije, što je on sada uradio? Pokazao isto ponašanje radi čega se podnio zahtjev da mu se skinu ovlasti. Zašto bi takva osoba treba biti administrator? Baš me zanima. Jer mogao si samo napisati da si protiv, nikome ništa, no ti si pokrenuo priču, dok te sam Jurin komentar ovdje pobija. Čovjek nije naučio ništa, agresivan je, ciničan, ne radi administraciju nikako i na svaku raspravu gdje treba admin samo napiše da to njega ne zanima. Zašto bi trebao ostati admin? Kanikosen (SZR) 23:34, 2. travnja 2022. (CEST)
Opet te pitan imaš li citat? Ako nemaš prestani iznositi neistine. Što napadaš sve koji ne glasuju kako ti oćeš? Jesan li triba možda tebe pitati kako ću glasovati? Nisi se tako javlja kad se meni govorilo da "ne pizdim" i da se "ne izdrkavam". BlackArrow (razgovor) 23:49, 2. travnja 2022. (CEST)
Upravo to. Čovjek koji se žalio na nešto takvo sada brani čovjeka s istim rječnikom, koji je uz to admin. Znači kada si ti u pitanju, to je loše. Kada je Jure u pitanju, to je dobro, treba mu ostaviti alate. Opet te pitam, čovjek koji kada treba administrirati to odbije i napiše da ga to ne zanima, zašto bi trebao ostati admin? (ti si sam u svome komentaru napisao što si napisao i pokrenulo ovu raspravu, ne ja). Ja samo pokazujem duple standarde. I molio bi te da mi daš diffove ovdje gdje ja napadam nekoga radi načina na koji je glasao? Ili si pogriješio, ili lažeš? Što je od toga? Kanikosen (SZR) 23:56, 2. travnja 2022. (CEST)
Dobro si izučija dvostruka mjerila na svojim postupcima. Ja ne branin nikoga, ponavljan ti po četvrti put pročitaj koji su razlozi navedeni! Ako ti nije jasno, ja ti tu ne mogu pomoći. Do tad me pusti na miru. BlackArrow (razgovor) 00:05, 3. travnja 2022. (CEST)
Kolega @BlackArrow, da li ste vi napisali da ja napadam sve koji nisu glasali kao ja? Kasno je, greške se odmaknu, no to nije mala stvar i optužba? Pa bi molio da je potkrijepite diffovima. Kanikosen (SZR) 00:11, 3. travnja 2022. (CEST)
Ja još čekan da mi navedeš citat di ja odobravan takvu komunikaciju. Isto tako, nisi objasnija zašto imputiraš nešto što nije rečeno. Također je rečeno da pozorno pročitaš razloge prije interpretiranja onako kako tebi odgovara samo da potpiruješ raspravu što radiš zadnjih uru vrimena. Kasno je, znan, možda se isprepliću ili duplaju redovi, možeš i sutra u miru. Do tad čekan citat. Pomalo. BlackArrow (razgovor) 00:20, 3. travnja 2022. (CEST)
Glas da ostane administrator. Da ne odobravaš glasao bi da ostane bez alata. Pa opet pitam, gdje su diffovi da ja ovdje sve koji su glasali suprotno od mene napadam? Kanikosen (SZR) 04:49, 3. travnja 2022. (CEST)
Da ti pomognem, da znaš što je citat. I dalje čekan. BlackArrow (razgovor) 10:26, 3. travnja 2022. (CEST)
Očito ne znam jer ja nisam onaj koji podržava Jurin način komunikacije. A stvarno bi volio vidjeti gdje sam napao sve što su glasali suprotno od mene? Gdje sam i tebe napao? Nisu to male optužbe. Kanikosen (SZR) 11:37, 3. travnja 2022. (CEST)
@BlackArrow i @Kanikosen, molim vas, ne mislim se ponavljati još jednom. Odrasle ste osobe, pokušajte se ponašati u skladu s time. Ljudi imaju pravo glasati kako žele, a ako im to pravo nasilu pokušate oduzeti, samo će se još snažnije držati svojih stavova. Nemojte me tjerati da počnem dijeliti privremene parcijalne blokade, neka ovo glasanje prođe uza što manje drame ako je to ikako moguće. Međusobna podbadanja s razlogom nisu preporučen oblik komunikacije. Neptune 🕉 the Mystic 11:56, 3. travnja 2022. (CEST)

Rezultat glasovanja

Riješeno: 9 glasova ZA oduzimanje i 7 glasova PROTIV oduzimanja administratorskoga statusa suradniku @Juri Grmu. --Neptune, the Mystic 10:42, 7. travnja 2022. (CET) Riješeno: 9 glasova ZA oduzimanje i 7 glasova PROTIV oduzimanja administratorskoga statusa suradniku @Juri Grmu. --Neptune, the Mystic 10:42, 7. travnja 2022. (CET)

56,3% 43,7%


Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!