Za dom

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Za dom spremni!)
Skoči na: orijentacija, traži

„Za dom“ stari je hrvatski izraz koji se koristi u govoru, književnosti, pjesništvu, glazbi, filmu i športu. Iz njega je nastalo nekoliko pozdrava, bojnih poklika i krilatica, npr. domoljubni pozdrav „Za dom!“, kojega je navodno koristio ban Josip Jelačić a vojska bi mu odgovorila sa „Spremni umrijeti!“[1][2].

Najviše odjeka imao je službeni pozdrav odnosno krilatica Ustaše – Hrvatske revolucionarne organizacije (UHRO-a) „Za dom spremni!“ („ZDS!“)[3][4][5], zbog kojega neki i stari hrvatski izraz „za dom“ smatraju fašističkim. Isticanje pozdrava odnosno krilatice „Za dom spremni!“ u Republici Hrvatskoj kažnjava se kao prekršaj po Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju ili/i Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.[6]

Za dom[uredi VE | uredi]

Pozdrav Za dom (bez završetka spremni) prvi put se spominje u neutralnoj verziji, 1684., u spjevu Odiljenje sigetsko o Opsadi Sigeta, kojeg je napisao Pavao Ritter Vitezović.

Nikola Šubić Zrinski[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Opsada Sigeta

1566., sultan Osmanskoga carstva, Sulejman I., pošao je s više od 100.000 vojnika i 300 topova na 6. vojni pohod s ciljem osvajanja Beča. Prvo je iz osvete napao Siget kojega je Nikola Šubić Zrinski branio s posadom od 2.500 vojnika – većinom Hrvata. Opsada je počela 5. kolovoza, 1566. Nikola Šubić Zrinski pred posadom je prisegnuo kako ih nikada neće ostaviti i kako će s njima „živjeti i umrijeti, dobro i zlo podnijeti“ pa potom zatražio neka mu prisegnu na vjernost do smrti.

Posada se mjesec dana junački branila i nanosila teške gubitke vojski Osmanskoga carstva. Stoga je veliki vezir Mehmed-paša Sokolović strijelom Nikoli Šubiću Zrinskom poslao pismo kojim mu je obećao kako će mu darovati čitavu Hrvatsku ako mu preda Siget. Ubrzo potom mu je poslao dokaz kako su u Međimurju zarobili njegovoga najstarijega sina – Juraja IV. Zrinskoga – i tražio neka mu preda grad ukoliko ga želi živoga. Potom su poslali više pisama na hrvatskome, mađarskome i njemačkome jeziku kojima su posadu pozvali neka ne gube glave uzalud već neka se predaju pa će ih sultan nagraditi. Iako su znali kako im pomoć neće stići, ostali su vjerni datoj prisegi.

7. rujna, 1566., Turki su vatrenim strijelama i loptama zapalili grad. Očekivali su predaju. Umjesto predavanja, Nikola Šubić Zrinski i preostala posada pošli su u juriš. Nakon što je Juraj Horvat topom napravio prolaz kroz tursku skupinu kod pokretnoga mosta, Nikola Šubić Zrinski navodno je usklikom „Za dom sad u boj!“ poveo juriš iz utvrde.[7][8] Najprije je pucao iz samokresa a zatim Turke nastavio sijeći sabljom. Turki su Nikolu Šubića Zrinskoga dvaput u tijelo i jednom u glavu pogodili iz arkebuza, nakon čega je pao s konja. Okružili su ga njegovi vitezi kako bi ga obranili, pri čemu su poginuli plemići Vuk Papratović, Nikola Kobač, Petar Patačić i Lovro Juranić. Zapovjednik Janjičara mrtvom je Nikoli Šubiću Zrinskom dao odsjeći glavu.

Josip Jelačić[uredi VE | uredi]

Ban Josip Jelačić navodno je pozdravljao ili započinjao juriš sa „Za dom“ a vojska bi mu odgovorila sa „Spremni umrijeti!“.[9][10]

Uporaba tijekom NDH[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članci o temama: Nezavisna država Hrvatska i Ustaša – Hrvatska revolucionarna organizacija

Vođa Ustaše – Hrvatske revolucionarne organizacije (UHRO-a)Ante Pavelić – pozdrav „Za dom spremni!“ koristio je barem od 1932.[11]. Taj je pozdrav postao službeni pozdrav toga pokreta[12] pa se on po uspostavi Nezavisne države Hrvatske (NDH) nalazio na svim službenim dokumentima, njime su navodno završavali neki javni događaji itd.[13][14][15] Neki su umjesto pozdrava „Za dom spremni!“ koristili pozdrav „Za dom!”[16] ili „Za poglavnika i dom spremni!”[17][18].

Wikicitati „Ustaški je pokret simbole, riječi i izraze našao u riznici duha i povijesti hrvatskoga naroda i svjestan njihova općeljudskoga i starohrvatskoga značenja pokušao ih iskoristiti za ciljeve svoga političkoga pokreta, a pokret na taj način približiti narodu kako bi ga narod prihvatio. Da je tomu tako, upravo dokazuju objašnjenja iz glasila Hrvatske seljačke stranke iz 1941. godine koja se danas pojavljuju u elektroničkim medijima, a nikako ne da bi ti tekstovi dokazivali nekakvo vlasništvo ustaškoga pokreta nad hrvatskim leksikom ili nad hrvatskim duhom. Tim više što je službeni pozdrav ustaškog pokreta na prvom mjestu veličao Poglavnika, tek potom ono što je Hrvatima sveto.“

Ranih 1950-ih, dio hrvatske emigracije pavelićevskog izvorišta napustio je pozdrav „Za dom spremni!“, smatrajući ga politički kompromitirajućim.[20]

Šport[uredi VE | uredi]

19. studenoga, 2013., po završetku kvalifikacijske nogometne utakmice između Republike Hrvatske i Republike Islanda za Svjetsko prvenstvo u nogometu – Brazil, 2014., dio navijača bodrio je s „U boj, u boj!“. Oko 22:15, Josip Šimunić uzeo je mikrofon i 3 puta uskliknuo „Za dom!“ a oko 30.000 navijača je svaki puta odgovorilo sa „Spremni!“.

Josip Šimunić izjavio je kako je to oduvijek želio učiniti, kako nije učinio ništa loše i kako se radi o starome hrvatskome pozdravu.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) priopćilo je kako u činu Josipa Šimunića nije našlo čimbenike prekršajnoga djela. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu priopćilo je kako čin Josipa Šimunića „predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti“ i kako mu je izdalo prekršajni nalog na najveći mogući iznos odnosno 12.000,00 kuna.[21] Josip Šimunić najavio je pravnu bitku.

Disciplinski odbor FIFA-e kaznio ga je sa deset utakmica suspenzije zbog neprimjerenog skandiranja.[22][23]

Vojne postrojbe[uredi VE | uredi]

Krilatica "Za dom spremni" u oznaki IX. bojne X. bojne – „Rafael vitez Boban”

Hrvatske obrambene snage (HOS)[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Hrvatske obrambene snage

Hrvatske obrambene snage (HOS) koristile su pozdrav „Za dom!“ s odgovorom „Spremni!“.[nedostaje izvor]

Krilaticu „Za dom spremni“ u znakovlju su imale slijedeće postrojbe Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a):

1. gardijska brigada – „Tigrovi“[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: 1. gardijska brigada – „Tigrovi“

Borbena pjesma nastavne ekipe 1. gardijske brigade – „Tigrovi“ glasi:

Wikicitati „Ustali su prije zore i otišli svi u boj teški, krvavi
Ale, Ale, Aleluja – sretan put Tigrovima!
Sad smo došli, al idemo dalje do kraja
U žilama krv nam teče palim Tigrovima
Što su hrabro i sa pjesmom u boj krenuli
Za dom spremni Tigrovi!
Uz Božju pomoć dušama ćemo pobijediti
Ako treba za Hrvatsku umrijet ćemo svi
Ale, Ale, Aleluja – za dom spremni Tigrovima!“
()

[24]

Pjesma „Tigar” 1. gardijske brigade – „Tigrovi“ sadrži stih:

Wikicitati „Borit će se silom svom za slobodu i za dom!“
()

[25]

Političke stranke i organizacije[uredi VE | uredi]

Hrvatska seljačka stranka (HSS)[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Hrvatska seljačka stranka

Pozdrav Hrvatske seljačke stranke (HSS-a) bio je „Za dom, za hrvatski seljački dom - spremni!”.[26][27][28][29]

Izvori[uredi VE | uredi]

 1. Sud utvrdio: Pozdrav ׳Za dom spremni׳ je stari hrvatski pozdrav
 2. ABH: 'Samo mrzitelji Hrvatske i Hrvata poistovjećuju 'Za dom spremni' s ustašama!'
 3. Hrvatski branik: Tumačenje Ustaškog pozdrava za Ustaške junake, Politika Plus, 21. studenoga, 2013.
 4. Naslovnica, Hrvatski narod, Zagreb, 10. travnja, 1941.
 5. „Zieg Heil ili Za dom spremni”, Tjedno, 22. studenoga, 2013.
 6. „Zbog 'Za dom spremni' dosad podignuto 13 prekršajnih prijava”, Večernji list, 22. studenoga, 2013.
 7. Sud utvrdio: Pozdrav ׳Za dom spremni׳ je stari hrvatski pozdrav
 8. ABH: 'Samo mrzitelji Hrvatske i Hrvata poistovjećuju 'Za dom spremni' s ustašama!'
 9. Sud utvrdio: Pozdrav ׳Za dom spremni׳ je stari hrvatski pozdrav
 10. ABH: 'Samo mrzitelji Hrvatske i Hrvata poistovjećuju 'Za dom spremni' s ustašama!'
 11. „Zieg Heil ili Za dom spremni”, Tjedno, 22. studenoga, 2013.
 12. Hrvatski branik: Tumačenje Ustaškog pozdrava za Ustaške junake, Politika Plus, 21. studenoga, 2013.
 13. Naslovnica, Hrvatski narod, Zagreb, 10. travnja, 1941.
 14. „Zieg Heil ili Za dom spremni”, Tjedno, 22. studenoga, 2013.
 15. Govor Ante Pavelića, Trg Stjepana Radića (Zagreb), Zagreb, 21. svibnja, 1941.
 16. Ante Adorić, Nikola Anić, Rade Dumanić, Ante Jelaska, Andro Gabelić, Goran Kotur, Srđan Kovačić, Marin Kuzmić, Milivoj Lalin, Jerko Matošić, Lovre Reić, Fabjan Trgo, Gordana Tudor, Vjekoslav Vidjak, Vlasta Višić i Mijo Vojnović: 1941., Antifašistički Split – ratna kronika 1941. – 1945., Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Splita, Slobodna Dalmacija, d.d., 2010.
 17. Dnevno izvješće, Politićki odsjek, Župska redarstvena oblast Sarajevo, 2. listopada, 1943.
 18. ABH: 'Samo mrzitelji Hrvatske i Hrvata poistovjećuju 'Za dom spremni' s ustašama!'
 19. Neva Mihalić, Povijest je pitala Hrvate i pitat će ih opet: za što biste bili spremni umrijeti, vi Hrvati?, Hrvatski tjednik, 5. prosinca 2013., broj 480., str. 24.
 20. „Zieg Heil ili Za dom spremni”, Tjedno, 22. studenoga, 2013.
 21. Izdan prekršajni nalog 35-godišnjaku zbog prekršaja, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, 21. studenoga, 2013.
 22. Croatian player sanctioned for discriminatory behaviour (engleski). FIFA (16. prosinca 2013.). pristupljeno 28. veljače 2014.
 23. FIFA bez milosti: Josip Šimunić kažnjen s 10 utakmica, Mandžo propušta Brazil!. dnevnik.hr (16. prosinca 2013.). pristupljeno 28. veljače 2014.
 24. Pjesme 1. gardijske brigade "Tigrovi"
 25. Pjesme 1. gardijske brigade "Tigrovi"
 26. HHO: Pozdrav "Za dom spremni" je nepovratno kompromitiran zloupotrebom u ustaškom režimu!, Index, 9. siječnja, 2012.
 27. Čičak: Vlatko Marković doprinosi veličanju ustaštva na stadionima, Večernji list, 5. rujna, 2011.
 28. 'Za dom spremni' je isto što i 'Sieg Heil'!, Danas.hr, 9. siječnja, 2012.
 29. HOS u Vukovaru 2 , Udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Grad Zagreb, 9. siječnja, 2012.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]