Benny Fazio

Izvor: Wikipedija
Benito Fazio, Jr.
Lik iz serije Obitelj Soprano
Premijera "Fortunate Son" (epizoda 3,03)
Odlazak "Made in America" (epizoda 6,21)
Kreator David Chase
Glumi Max Casella
Detalji
Nadimak Benny
Zanimanje vodoinstalater
Obitelj Benny Fazio, Sr. (otac)
Connie Fazio (majka)
Brak(ovi) Jen Parisi
Djeca neimenovani sin

Benito "Benny" Fazio, Jr. fiktivni je lik iz HBO-ove televizijske serije Obitelj Soprano kojeg je glumio Max Casella. Isprva suradnik Christophera Moltisantija, Benny je počeo raditi za zločinačku obitelj Soprano s Christopherom pod kapetanom Pauliejem 'Walnutsom' Gualtierijem i nastavio raditi za Christophera nakon što je ovaj postao kapetan stare ekipe Soprano.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Benny se prvi put pojavljuje u trećoj sezoni, kad je izašao iz okružnog zatvora i obnovio svoje partnerstvo s Christopherom Moltisantijem.[1][2] Počeo je raditi za Christophera nakon što je ovaj 2001. postao član mafije. Benny se uspinjao u obiteljskoj hijerarhiji zbog svojih veza s Christopherom, ali i kao kumče kapetana Sopranovih Larry Boy Baresea.

S vremenom, Benny je postao pouzdani suradnik te vozač Tonyja Soprana, a jednom, prilikom i čuvar njegove kuće tijekom Tonyjeve rastave od Carmele.[3][4] Surađivao je i s Christopherom na prijevari Feecha La Manne, kad su mu podvalili plazma televizor kako bi ga kompromitirali.[5][6]

Međutim, krajem 2004., Bennyja je teško pretukao njujorški kapetan Phil Leotardo. Krizu je izazvao Tony Blundetto, a Phil je pretukao Bennyja kako bi poslao poruku Tonyju. Tony mu je, osjećajući krivnju zbog njegove slomljene lubanje, ponudio ulazak u obitelj kad se oporavi.[7][8]

2006. je otkriveno kako je Benny u braku s Jen Fazio s kojom čeka sina. Međutim, Benny je počeo viđati hostesu iz Vesuvia, Martinu, čime je izazvao sukob s vlasnikom restorana i glavnim kuharom Artiejem Buccom.

Benny je bio uključen i u Christopherovu prijevaru na kreditnim karticama s Mohammedom i Ahmedom, koristeći svoju vezu s Martinom kako bi dobio brojeve računa u Nuovo Vesuviu i prodao ih preko suradnika ekipe Soprano Jamesa "Murmura" Zanconea. American Express je istraživao Vesuviovu ulogu u prijevari kreditnim karticama, što navodi Artieja da optuži Martinu kako kriminalku u svojem osoblju. Nakon što je ona priznala da je dala brojeve Faziu, Artie odlazi do njegove kuće kako bi se suočio s njim; nakon fizičkog obračuna koji je uslijedio Benny završava u bolnici. Usprkos Tonyjevim naredbama da se pomiri s Artiejem, Benny se osvećuje kad ga Artie uvrijedi na obiteljskoj večeri koju je Tony organizirao u Vesuviu. Benny je bio ondje kako bi proslavio godišnjicu braka svojih roditelja, a Artie mu je ponudio "Martinu". Benny je pošao za njim u kuhinju i ugurao mu ruku u lonac vrelog umaka od rajčice te mu lupio glavom o metalni stol.[9][10]

Benny je 2007. postao član obitelji i počeo skupljati svoje isplate.[11][12]

Ubojstva koja je počinio Fazio[uredi | uredi kôd]

 • Stanley Johnson: po naredbi Tonyja Soprana i Christophera Moltisantija. (2002.)

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. "Fortunate Son". Henry J. Bronchtein, Scenarij: Todd A. Kessler. Obitelj Soprano. HBO. 11. ožujka 2001. br. 3, sezona 3.
 2. Episode guide - Episode 29 - "Fortunate Son". HBO. Pristupljeno 17. prosinca 2009.
 3. "Two Tonys". Tim Van Patten, Scenarij: David Chase i Terence Winter. Obitelj Soprano. HBO. 7. ožujka 2004. br. 1, sezona 5.
 4. Episode guide - Episode 53 - "Two Tonys". HBO. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. siječnja 2010. Pristupljeno 17. prosinca 2009.
 5. "All Happy Families...". Rodrigo Garcia, Scenarij: Toni Kalem. Obitelj Soprano. HBO. 28. ožujka 2004. br. 3, sezona 5.
 6. Episode guide - Episode 56 - "All Happy Families...". HBO. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. siječnja 2010. Pristupljeno 17. prosinca 2009.
 7. "All Due Respect". John Patterson, Scenarij: David Chase i Robin Green & Mitchell Burgess. Obitelj Soprano. HBO. 6. lipnja 2004. br. 13, sezona 5.
 8. Episode guide - Episode 65 - "All Due Respect". HBO. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. siječnja 2010. Pristupljeno 17. prosinca 2009.
 9. "Luxury Lounge". Danny Leiner, Scenarij: Matthew Weiner. Obitelj Soprano. HBO. 23. travnja 2006. br. 7, sezona 6.
 10. Episode guide - Episode 72 - "Luxury Lounge". HBO. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. siječnja 2010. Pristupljeno 17. prosinca 2009.
 11. "Made in America". David Chase, Scenarij: David Chase. Obitelj Soprano. HBO. 10. lipnja 2007. br. 21, sezona 6.
 12. Episode guide - Episode 86 - "Made in America". HBO. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. siječnja 2010. Pristupljeno 17. prosinca 2009.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]