Livia Soprano

Izvor: Wikipedija
Livia Soprano
Lik iz serije Obitelj Soprano
Premijera "Pilot" (epizoda 1,01)
Odlazak "Proshai, Livushka" (epizoda 3,02) (smrt)
"In Camelot" (epizoda 5,07) (flashback)
Kreator David Chase
Glumi Nancy Marchand
Detalji
Zanimanje kućanica
Obitelj Gemma Pollio (sestra)
Quintina Blundetto (sestra)
Settimia Pollio (sestra) (umrla)
A.J. Soprano (unuk)
Meadow Soprano (unuka)
Tony Blundetto (nećak)(umro)
Carmela Soprano (snaha)
Bobby Baccalieri (zet) (umro)
Thomas Giglione Jr. (zet)
Brak(ovi) Johnny Boy Soprano (muž) (umro)
Djeca Tony Soprano (sin)
Janice Soprano Baccalieri (kćer)
Barbara Soprano Giglione (kćer)

Livia Soprano je fiktivni lik iz HBO-ove televizijske serije Obitelj Soprano koju je glumila Nancy Marchand. Ona je majka Tonyja Soprana. Mlada Livia, koju glumi Laila Robins, kasnije Laurie J. Williams ponekad se vidi u prisjećanjima. David Chase je izjavio kako mu je glavna inspiracija za lik bila vlastita majka.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

O Liviji se ponajviše doznaje iz priča njezina sina Tonyja. Opisuje se kao spletkarica i manipulatorica koja sve oko sebe čini jadnim, posebno svoju djecu, Tonyja, Barbaru (koja se davno odselila) i Janice. Carmeli je rekla kako će Tonyju ona s vremenom dosaditi. Čak je pokušala izmanipulirati svoga šurjaka, Juniora, da naredi ubojstvo svoga vlastitog sina nakon što ju je on smjestio u starački dom (ili, kako je on nastavio tvrditi, 'umirovljeničku zajednicu'), spomenuvši mu kako Tony viđa psihijatra, a kasnije kaže Junioru da je Tony izgledao kao njezin rođak Cakey nakon lobotomije, dodavši kako je njegova majka rekla kako bi bilo bolje da je Cakey umro nego nastavio tako živjeti (ovaj je razgovor uslijedio nakon večere u kući Sopranovih, kad je Tony došao za stol u svojem kućnom ogrtaču). Kasnije je otkriveno kako je FBI ozvučio Green Grove (Livijin starački dom), a snimke Livijine urote s Juniorom kasnije su prezentirane Tonyju.

Na temelju njezinih razgovora s Tonyjem, dr. Melfi je nagađala kako Livia možda pati od nekog oblika graničnog poremećaja osobnosti ili narcisoidnog poremećaja osobnosti.

Nakon druge sezone, planiran je zaplet prema kojem bi Livia bila pozvana na sud da svjedoči protiv vlastitog sina, tj. da iznese dokaze o ukradenim avionskim kartama koje joj je on dao,[2] ali je Marchand umrla 2000. prije nego što je sve moglo biti snimljeno. Postojeći materijal i računalno generirane snimke korišteni su kako bi se stvorila posljednja scena s Tonyjem i Liviom u epizodi "Proshai, Livushka" prije nego što je njezin lik preminuo.

Livia je u nekoliko prisjećanja prikazivana i kao mlada žena, ali i spominjana, uglavnom od strane Tonyja koji je pokušavao razriješiti osjećaje prema njoj.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.absoluteastronomy.com/topics/David_Chase
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. listopada 2009. Pristupljeno 15. rujna 2009.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]