Prijeđi na sadržaj

Christopher (Obitelj Soprano)

Izvor: Wikipedija
Christopher
Epizoda serije Obitelj Soprano
Epizoda br. Sezona 4
Epizoda 42
Scenarij Michael Imperioli
Režija Tim Van Patten
Produkcijski br. 403
Originalno emitirana 29. rujna 2002.
Gostujući glumci

vidi dolje

Kronologija epizoda
← Prethodna Sljedeća →
No Show The Weight
Popis epizoda Obitelji Soprano

"Christopher" je 42. epizoda HBO-ove televizijske serije Obitelj Soprano i treća u četvrtoj sezoni serije. Razradu za nju napisao je Michael Imperioli prema priči sebe i Marie Laurino. Režirao ju je Tim Van Patten, a originalno je emitirana 29. rujna 2002.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Silvio, iznimno ponosan na svoje talijansko nasljeđe, želi se suprotstaviti prosvjednicima Indijancima na paradi u povodu Kolumbova dana, vjerujući kako je to uvreda za talijanske Amerikance. Bez Tonyjeva odobrenja, Silvio i Artie Bucco, zajedno s još nekoliko drugih, pokušaju razbiti prosvjed na kojem bi trebala biti spaljena Kolumbova lutka. Silvio im zaprijeti da to ne čine i pošalje Patsyja Parisija da je skine. Odlazeći nakon policijskog upozorenja, Little Paulie Germani baci staklenu bocu na lutku, a nekoliko prolaznika biva ozlijeđeno. Tony saznaja za to i okrivi Silvia zbog miješanja. Ralph Cifaretto u međuvremenu pokušava zaprijetiti vođi prosvjeda, Delu Redclayu, da razmisli jer Iron Eyes Cody -- popularna indijanska figura - možda nije iz njegova mjesta rođenja. Tony pokuša smiriti situaciju razgovarajući s indijanskim poglavicom kako bi pokušao nagovoriti Redclaya da ne prosvjeduje tijekom parade. Iako to ne uspijeva, poglavica poziva Tonyja i njegovu ekipu u svoj kasino. Međutim, dok ne odlaze iz kasina ne shvaćaju kako je Kolumbov dan. I parada i prosvjed održavaju se bez mafijaške intervencije, što uzruja Silvia. Tony ga pokuša smiriti rekavši mu kako bi trebao biti ponosan zbog toga tko jest, a ne samo zbog svoga naslijeđa.

U međuvremenu na svečanosti priređenoj za žene talijanskog podrijetla, "supruge mafijaša" bivaju istaknute nakon što govornik počne govoriti o stereotipima koji se prišivaju Talijanima u Americi. Nakon svečanosti, Gabriella Dante očita bukvicu ocu Philu Intintoli koliko su žene, posebno Carmela, dale župi, te da on nije imao pravo dovesti govornika koji ih namjeravao osramotiti načinom na koji stječu za život.

Približava se suđenje Strica Juniora, a Paulie Walnuts počne stvarati tenziju između dvije mafijaške obitelji kad Johnnyju Sacku ispriča šalu o težini njegove žene te kako je Tony prodao skaldište Strica Juniora na Aveniji Frelinghuysen u blizini Riverfront Esplanadea. Sack kontaktira Tonyja i zatraži udio u profitu jer obje obitelji dijele Esplanade.

Nalazeći se usred prometne gužve, Bobby Baccalieri prima telefonski poziv da kupi hranu putem kući, a kasnije saznaje da je njegova supruga Karen poginula u prometnoj nesreći i da je to razlog gužve. Na bdijenju, shrvani Bobby kleči ispred lijesa i jeca naglas. Žene sažalijevaju Bobbyja jer navodno nikad nije imao ljubavnicu. Janice se nastavlja viđati s Ralphiejem Cifarettom, koji prekida s Rosalie Aprile kako bi mogao biti slobodniji oko svoje nove veze. Međutim, nakon što je provela neko vrijeme s Bobbyjem pomažući mu u kućanskim poslovima, Janice prekida s Ralphiejem odgurnuvši ga niz stube.

Glavni glumci[uredi | uredi kôd]

* samo potpis

Gostujući glumci[uredi | uredi kôd]

Prva pojavljivanja[uredi | uredi kôd]

  • Pie-O-My: konj s kojim se Tony sprijateljuje.

Umrli[uredi | uredi kôd]

  • Karen Baccalieri: supruga Bobbyja "Bacale"; pogiba u prometnoj nesreći.

Naslovna referenca[uredi | uredi kôd]

  • Naslov se odnosi na talijanskog istraživača Kristofora Kolumba, prvog Europljanina koji je 1492. stupio na američko tlo. Kontroverze oko Kolumba i parade na Kolumbov dan spominju se nekoliko puta tijekom epizode.
  • Osim toga, to može biti i referenca na Christophera Moltisantija, kojeg igra Michael Imperioli, koji je napisao epizodu (iako Moltisanti u njoj igra manju ulogu).

Poveznice s drugim epizodama[uredi | uredi kôd]

Produkcija[uredi | uredi kôd]

  • Epizoda je izazvala kontroverze kad je glumcima iz serije zabranjeno sudjelovanje u paradi na Kolumbov dan u New Yorku.[1][2]

Glazba[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. The Sopranos out of tune with parade. Pristupljeno 8. veljače 2008.
  2. 'Sopranos' Banned From Parade. Pristupljeno 8. veljače 2008.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]