Kennedy and Heidi

Izvor: Wikipedija
"Kennedy and Heidi"
Epizoda serije Obitelj Soprano

Tony i Christopher na sastanku s Philom Leotardom i Butchiejem
Epizoda br. Sezona 6
Epizoda 83
Scenarij Alan Taylor
Režija Matthew Weiner
David Chase
Produkcijski br. 618
Originalno emitirana 13. svibnja 2007.
Gostujući glumci

vidi dolje

Kronologija epizoda
← Prethodna Sljedeća →
"Walk Like a Man" "The Second Coming"
Popis epizoda Obitelji Soprano

"Kennedy and Heidi" je 83. epizoda HBO-ove televizijske serije Obitelj Soprano. To je šesta epizoda drugog dijela šeste sezone, odnosno 18. ukupno u šestoj sezoni serije. Napisali su je Matthew Weiner i David Chase, režirao Alan Taylor, a originalno je emitirana 13. svibnja 2007.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Šefovi obitelji iz New Yorka i New Jerseyja sastaju se radi dogovora oko uklanjanja azbesta s građevinskog projekta. Phil je uzrujan jer nije znao da Tony odbacuje azbest. Tony izjavljuje kako je trebao znati da je ta vrsta aktivnosti status quo, te sugerira da bi posljedice trebale biti minimalne. Phil se ne slaže, zatraživši 25 posto od onoga što dobiju za ilegalno odbacivanje otpada, ali Tony odbije ponudu.

Nakon neuspješnog sastanka, Tony i Christopher voze se kući po zavojitoj cesti i razgovaraju o događajima iz prošle godine, uključujući Tonyjevo ranjavanje od strane Strica Juniora. Namještajući radio u autu, Christopher prijeđe u suprotni trak, umalo udarivši auto u kojem se nalaze dvije tinejdžerice, Kennedy i Heidi. Christopherov terenac izbjegne nadolazeće vozilo, ali skrene s ceste i prevrne se nekoliko puta.

Tony, koji je vezan sigurnosnim pojasom, preptrpi manje ozljede. Christopher je teško ozlijeđen te ima poteškoća s disanjem, iskašljavajući krv. Vidno dezorijentiran, kaže Tonyju da "nazove taksi", rekavši mu kako neće proći test na drogu te izgubiti vozačku dozvolu. Tony, ljut, potresen i smeten, izađe iz auta, odšepavši do vozačke strane i počne nazivati 9-1-1 kad primijeti kako je tijekom nesreće drvo probilo staklo i zabilo se u dječju sjedalicu. Sklopi mobitel, priđe Christopheru i začepi mu nosnice, ugušivši ga.

Tonyja odvoze u hitnu pomoć u Denvilleu, gdje nazove Carmelu kako bi joj rekao za nesreću. Uz nekoliko manjih ogrebotina, Tony sljedećeg jutra dolazi kući, gdje ga posjećuju brojni članovi zločinačke obitelji koji lamentiraju nad Christopherovom smrću. Tony je ambivalentan prema Christopherovoj smrti te sanja kako priznaje dr. Melfi da je ubio Big Pussyja Bonpensiera, svoga rođaka Tonyja Blundetta i Christophera. U stvarnosti, Tony ne uspijeva razgovarati o svojim pravim osjećajima o Christopherovoj smrti, tek natuknuvši Carmeli kako mu je laknulo.

Tijekom priprema za Christopherovo bdijenje, Tony čuje kako je umrla Pauliejeva majka posvojiteljica, Nucci Gualtieri. Obitelj Soprano i suradnici okupljaju se na Christopherovu bdijenju, odjeveni u raskošna prigodna odijela, a Tonyju se gadi razmetljivo pokazivanje mafijaške tuge. U međuvremenu, Nuccino bdijenje je slabo posjećeno, što uzruja Paulieja, koji to kasnije priznaje Tonyju.

A.J. provodi vrijeme na Rutgers s Jasonom Parisijem, Jasonom Gervasijem i Markom Iscarom. Otkriva se kako je dečku kojeg su mučili amputirano nekoliko nožnih prstiju. Gervasi neoprezno otvori vrata svoga auta, u koja se zabije somalijski student na biciklu. A.J.-evi prijatelji pretuku studenta, nazvavši ga "crnjom". Iako A.J. ne pomaže prijateljima u premlaćivanju, odgurne mladića na pod, gdje biva pretučen. Jedan od mladića zatim baci bicikl pred nadolazeće vozilo koje ga uništi. Incident uzruja A.J.-a, o čemu kasnije govori svojem terapeutu.

A.J. kaže svojem terapeutu kako je opet počeo pohađati fakultetsku nastavu te da ga posebno zanima predmet o povijesti Bliskoistočnog sukoba. Pokazujući zanimanje, A.J. primjećuje da "nitko ne zna što ga je potaknulo". Povezavši dugogodišnji sukob između Arapa i Židova te rasizam koji vlada u njegovoj okolini, odnosno premlaćivanje tamnoputog studenta i prekid sa svojom tamnoputom djevojkom Blancom, A.J. se uznemiri. Na kraju citira Rodneyja Kinga, "Zar se svi jednostavno ne možemo slagati?"

Pun frustracija zbog iskazivanja tuge nad Christopherovom smrću, Tony sređuje let za Las Vegas privatnim avionom. U Vegasu, Tony prima telefonski poziv od Phila Leotarda, koji mu izrazi sućut za Christophera, iako ne popušta po pitanju odlaganja azbesta. Tony se sastaje sa Sonyom, egzotičnom plesačicom s kojom je Christopher znao provoditi vrijeme. Kaže joj kako je Christopher poginuo, a ona mu se pridruži u njegovu izletu u Vegasu. Kasnije se upuštaju u seks, puše marihuanu te uzimaju drogu, a pijani Tony osvoji gomilu novca na ruletu. Vjerujući kako je njegov nesretni niz završio, promrmlja, "Mrtav je", te se počne grohotom smijati i padne na pod. Par odlazi u pustinju. Tony ugleda kako sunce svjetluca u daljini. Ustane i krene prema njemu. Dok plače i smije se, povikne u sunce, "Shvaćam!"

Glavni glumci[uredi | uredi kôd]

* samo potpis

Gostujući glumci[uredi | uredi kôd]

Umrli[uredi | uredi kôd]

Naslovna referenca[uredi | uredi kôd]

  • Kennedy i Heidi su imena tinejdžerica koje voze auto koje se umalo ne sudara s Christopherovim vozilom. Heidi odbija stati nakon nesreće jer bi mogla izgubiti vozačku dozvolu.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Reference na prošle epizode[uredi | uredi kôd]

  • U epizodi "Mayham", Tony gleda bljeskove svjetla na horizontu u svojem snu u komi. U jednoj sceni on pita što su ti bljeskovi, ali ne čuje odgovor. U ovoj epizodi Tony gleda slične bljeskove zalazećeg sunca. Nakon toga, Tony uzvikne, "Shvaćam!"
  • U prethodnoj epizodi, "Walk Like a Man", Tony pjeva "Comfortably Numb" Pink Floyda. Verziju pjesme sa soundtracka za film Pokojni Christopher pušta u automobilu netom prije nesreće. (Brad Grey, jedan od producenata serije, također je producent Pokojnih).
  • Christopher i Tony se voze u crnom Cadillac Escaladeu, koji se prevrće. U epizodi "Irregular Around the Margins", Tony i Adriana prevrću se u crnom Cadillac Escaladeu, što je izazvalo napetost u odnosu između Christophera i Tonyja.
  • Prije scene u kojoj se Christopherova smrt potvrđuje Kelli, čuje se glasanje vrane prije nego što Silvio i Paulie ulaze u Tonyjevu sobu kako bi mu izrazili sućut. Christopher je ugledao vranu kad je postajao član obitelji u epizodi "Fortunate Son", što je interpretirao kao loš predznak.

Reference na druge medije[uredi | uredi kôd]

  • Scena premlaćivanja somalijskog studenta očigledna je referenca na gotovo jednaku scenu iz filma Priča iz Bronxa u kojoj mladi rasistički nastrojeni američki Talijani premlaćuju skupinu crnaca koji prolaze na biciklima kroz talijansku četvrt. U filmu protagonist, mladić Calogero, zaljubljen u mladu crnkinju, nemoćno gleda kako njegovi prijatelji premlaćuju svoje crnopute vršnjake, od kojih je jedan i brat djevojke u koju je zaljubljen. U epizodi A.J. isto tako gleda sa strane; on je bio u vezi s Portorikankom Blancom Selgado.

Glazba[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]