Guy Walks Into a Psychiatrist's Office...

Izvor: Wikipedija
"Guy Walks Into a Psychiatrist's Office..."
Epizoda serije Obitelj Soprano
Epizoda br. Sezona 2
Epizoda 14
Scenarij Jason Cahill
Režija Allen Coulter
Produkcijski br. 201
Originalno emitirana 16. siječnja 2000.
Gostujući glumci

vidi dolje

Kronologija epizoda
← Prethodna Sljedeća →
"I Dream of Jeannie Cusamano" "Do Not Resuscitate"
Popis epizoda Obitelji Soprano

"Guy Walks Into a Psychiatrist's Office" 14. je epizoda HBO-ove televizijske serije Obitelj Soprano i ujedno prva epizoda druge sezone serije. Napisao ju je Jason Cahill, režirao Allen Coulter, a originalno je emitirana 16. siječnja 2000.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Nekoliko mjeseci nakon likvidacije Mikeyja Palmicea i hospitalizacije Livije Soprano, stvari se vraćaju u normalu. Tony Soprano počinje se sam liječiti jer više ne ide na terapiju kod dr. Melfi, koja počinje raditi u motelu nakon što je upozorena da bi se njezin ured mogao naći na meti mafije. Christopher angažira izvjesnog plaćenika da za njega položi ispit za burzovnog mešetara. Stric Junior je u zatvoru. Cermela nastavlja igrati ulogu "kućanice". Livia počinje fizikalnu rehabilitaciju. Ray Curto nastavlja donositi novac za Tonyja, kao i Paulie i Silvio koji uživa u dizajnerskim cipelama i striptizetama iz Bada Binga. Tony nastavlja viđati svoju rusku ljubavnicu, Irinu, a to sakriva lažima da je cijelu noć proveo na utovaru. Zatim se ušulja u krevet i zaspe. Sljedećeg jutra, dok se Tony spušta po novine, na prilazu ugleda parkiranu Buick Rivieru. Tony se počne oprezno udaljavati, misleći kako bi to mogao biti novi pokušaj njegova ubojstva, ali iz auta izlazi Big Pussy. Tony uzvikne, "Bio si odsutan svih ovih mjeseci... a ovo je način na koji mi se vraćaš!?"

Tony i Pussy zatim odlaze u Tonyjev podrum kako bi razgovarali o Pussyjevoj odsutnosti. Pussy pokuša objasniti kako je bio u Portoriku zbog leđne terapije i medicinske pomoći, a nije htio reći supruzi jer je počeo viđati svoju maserku. Isto tako, nije se osjećao sigurno u New Jerseyju zbog dojma koji su na njega ostavili Tony i članovi njegove ekipe. Tony još ne vjeruje Pussyju u potpunosti, ali ga zagrli i potapše. Pussy se uvrijedi na to, ali ga Tony opet zagrli, ovaj put iskreno. U Bada Bingu, suradnici dočekuju Pussyja, a Silvio zabavlja skupinu imitacijama iz Kuma.

Tony zadužuje bivšeg Juniorova vojnika Gigija Cestonea, koji je prebačen u Tonyjevu ekipu nakon što je Tony preuzeo ulogu uličnog šefa jer je Tony znao da ga može kontrolirati, da ubije aktivnog vojnika iz Juniorove ekipe Phillyja "Spoonsa" Parisija nakon što je otkriveno kako je Philly širio glasine da je Tony htio ubiti vlastitu majku, što je zapravo bila istina. Tony smatra kako bi Gigijevo ubojstvo vojnika iz vlastite ekipe bilo neuvjerljivo. Gigi odglumi kako se vraća s puta, a Paulie ga ostavlja na aerodromu gdje ga pokupi Philly. Nakon što Gigi od Phillyja dozna sve detalje, ustrijeli ga dvaput u glavu. Tony nazove Melfi s javne govornice, rekavši joj kako je "gotovo" i da se može vratiti kući.

Christopher postaje poslovođa (zapravo "šef") investicijske tvrtke te tjera zaposlenike da u prvi plan guraju nove bezvrijedne dionice, Webistics. Nakon što Christopher otiđe na "sastanak" na obalu (s Adrianom), na svojem mjestu ostavlja Matta Bevilaquau. Dok Matt sa svojim suradnikom Seanom Gismonteom obilazi zaposlenike kako bi se uvjerio da savjetuju kupnju Webisticsa, otkrivaju da jedan broker ne čini kako mu je naređeno te savjetuje kupce kao i obično. Polijevaju ga vrelom kavom i brutalno pretuku. Bivši poslovođa im kaže da prekinu, ali ga Matt potjera natrag u ured. Sljedećeg dana, Tony prima telefonski poziv iz tvrtke s informacijom kako Christopher loše obavlja posao i da su dva zaposlenika dala otkaz zbog "incidenta". Tony kaže Christopheru da bude oprezan, da se opameti i da se učini dostupnim tvrtki, a ne da ga nema kad je potreban.

Tony zatim prima poziv od Carmele, koja ga obavještava da se njegova sestra Janice, koja je bila dugo odsutna, iznenada ponovno pojavila te traži smještaj. Uznemiren, on poziva Janice da ostane, ali je svjestan kako će ostati "lakši" za 5.000 dolara. Tony predloži Carmeli da organiziraju veliko obiteljsko okupljanje s Tonyjevom mlađom sestrom, Barbarom Giglione, te svom djecom. Jasno daje do znanja kako Livia nije pozvana.

Vozeći se, Tony doživi napad panike i sleti s ceste. Ostaje neozlijeđen jer mu se otvorio zračni jastuk. Sastaje se s novim psihijatrom kako bi razgovarao o napadima panike i svojoj majci. Psihijatar kaže Tonyju da ga prepoznaje i da je gledao Analiziraj ovo, te ga obavještava kako u to vrijeme neće uzimati nove klijente.

Tony s Janice razgovara o Liviji i kažw joj da ne želi da se ona više spominje u njegovoj kući. Janice shvaća što se događa, ali namjerava viđati majku i možebitno se useliti u njezinu kuću. Tony joj kaže kako to nije moguće jer on prodaje kuću. Janice ga pokuša odgovoriti od takve namjere, ali ne uspijeva. Tony i Carmela ubrzo dobivaju ponudu za kuću, ali u isto vrijeme saznaju kako je ona vandalizirana. Carmela zatim upita kad se Tony vraća na terapiju i kaže mu kako će na zabavu doći i njezini roditelji. Otkriva se kako su Carmelini roditelji izbjegavali okupljanja na kojima bi bila i Livia, zbog ružnih primjerdbi koje im je Livia uputila.

Na zabavi se čini kako su svi dobro raspoloženi osim Tonyja, koji je ljut zbog svoje majke, a Carmela mu ponovno postavi isto pitanje, "Kad se vraćaš na terapiju?" Tony kaže da ne zna, ali da se sam liječio. Carmela mu zatim predloži da se zabavi s prijateljima i obitelji i ne brine za Liviju. Tony prihvati savjet i počne se zezati s Pussyjem. U međuvremenu, Janice i Barbara razgovaraju o Tonyjevom riješavanju situacije. Janice misli kako one neće dobiti svoj dio od prodaje kuće, ali Barbara smatra kako se Tony dobro nosi sa situacijom te da će objema dati njihov dio.

Sljedećeg jutra u zalogajnici, Tony se pokuša ispričati dr. Melfi, koja je iznimno uznemirena jer nije bila u stanju pomoći drugom pacijentu koji je počinio samoubojstvo. Tony osjeća krivnju, ali je upita može li se vratiti ili da ga ona uputi drugom psihijatru. Ona mu kaže da ode iz njezina života i da ne očekuje uputnicu te napusti zalogajnicu. Tony zatim odlazi na ručak s Carmelom, koja se iznenadi njegovim ranim povratkom.

Glavni glumci[uredi | uredi kôd]

Gostujući glumci[uredi | uredi kôd]

Ostali gostujući glumci[uredi | uredi kôd]

Prva pojavljivanja[uredi | uredi kôd]

  • Janice Soprano: Tonyjeva sestra koja se pojavljuje nakon 20-godišnjeg izbivanja tijekom kojeg je živjela u Seattleu.
  • Barbara Soprano Giglione: Tonyjeva mlađa sestra koja živi u Brewsteru.
  • Hugh De Angelis: Carmelin otac.
  • Mary De Angelis: Carmelina majka.
  • Matt Bevilaqua i Sean Gismonte: brokeri u Christopherovoj tvrtki koji traže priznanje u obitelji Soprano.
  • Philly "Spoons" Parisi: kapetan u ekipi Juniora Soprana.
  • Gigi Cestone: vojnik u ekipi Juniora Soprana.
  • Neil Mink: odvjetnik i pouzdanik Tonyja Soprana.

Umrli[uredi | uredi kôd]

  • Philly "Spoons" Parisi: ubija ga Gigi Cestone zbog širenja glasina da Tony želi ubiti vlastitu majku. Dan Grimaldi kasnije će se vratiti u ulozi Phillyjeva brata blizanca, Patsyja.

Produkcija[uredi | uredi kôd]

  • Drea de Matteo (Adriana La Cerva) i Aida Turturro (Janice Soprano) sad su potpisane u uvodnoj špici.
  • Nakon Silvijevih imitacija iz Kuma ("Naš pravi neprijatelj još se treba otkriti"), postoji kratka montaža na Big Pussyja kojom se naslućuju sumnje o njegovoj odsutnosti.
  • Tijekom uvodne sekvence s pjesmom "It Was A Very Good Year" Franka Sinatre, u kadru u kojem se prikazuje Juniorova slika u FBI-evu sjedištu kako se pomiče ispod Tonyjeve, pokraj Tonyjeve se slike jasno vidi ona Johnnyja Sacka kao kapetana u obitelji DiMeo, što je očigledno pogrešno.

Naslovna referenca[uredi | uredi kôd]

  • Naslov epizode zamišljen je kao početak vica. Odnosi se na Tonyjevu terapiju.

Glazba[uredi | uredi kôd]

Reference na druge medije[uredi | uredi kôd]

  • Smrt Phillipa Parisija referenca je na Kuma, gdje Paulie Gatto biva ustrijeljen i ubijen zbog pokušaja ubojstva Vita Corleonea.
  • U Bingu, ekipa čavrlja o Shelley Hack (iz Charliejevih anđela), što navodi Paulieja da otpjeva jingl za kolonjsku vodu Charlie.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]