House Arrest

Izvor: Wikipedija
"House Arrest"
Epizoda serije Obitelj Soprano
Epizoda br. Sezona 2
Epizoda 24
Scenarij Terence Winter
Režija Tim Van Patten
Produkcijski br. 211
Originalno emitirana 26. ožujka 2000.
Gostujući glumci

vidi dolje

Kronologija epizoda
← Prethodna Sljedeća →
"Bust Out" "The Knight in White Satin Armor"
Popis epizoda Obitelji Soprano

"House Arrest" je 24. epizoda HBO-ove televizijske serije Obitelj Soprano i jedanaesta u drugoj sezoni. Napisao ju je Terence Winter, režirao Tim Van Patten, a originalno je emitirana 26. ožujka 2000.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Junior i Richie Aprile počinju prodavati kokain preko ruta Barone Sanitationa pokušavajući namaknuti nešto novca sa strane. Nakon što Tony sazna za to, odvede Richieja na stranu i kaže mu da prestane, rekavši kako će takvi potezi privući pozornost FBI-a i Agencije za suzbijanje narkotika na obiteljsku industriju gospodarenja otpadom, što je jedan od njihovih zakonskih poslova. Nakon što biva obavješten za nećakovu odluku, Junior odluči krenuti protiv Tonyja jer mu je kokain platio nedavne osobne troškove i pravničke honorare.

Tonyjev odvjetnik, Neil Mink, obavještava Tonyja da ga FBI pokušava optužiti za ubojstvo Matthewa Bevilaque. Neil predloži da se Tony više posveti Barone Sanitationu, i cijelo se vrijeme bavi poslom konzultanta za gospodarenje otpadom, a ne kao do tada kao boss u Bada Bingu. Tony prihvati savjet i počne se dosađivati na poslu. Kako bi mu brže prošlo vrijeme, Tony počne flertovati s recepcionarkom, a kasnije se s njom upušta u seksualni odnos. Nakon što je na banketu tvrtke upućivao Richieja, Tony pretrpi napad panike nakon čega ga odvoze u bolnicu. Tony zatim na ruci otkrije osip, izazvan stresom i vlastitim češanjem, te za svoje stanje nastavlja kriviti loš tretman dr. Melfi. Dr. Melfi također počne patiti i između sastanaka počne piti, posebno nakon onih s Tonyjem. Na ručku sa svojim sinom, Jasonom, pijana ih Melfi osramoti nakon što redovitu gošću restorana bezobrazno upita da ugasi cigaretu. Nakon što ova odbije, Melfi joj silom ugasi cigaretu, nakon čega je zamole da ode.

Junior odlazi dr. Douglasu Schrecku nakon što je osjetio poteškoće u disanju. Dr. Schreck mu preporuči da diše koristeći specijalnu masku koja će mu pomoći s njegovim hrkanjem i olakšati pritisak sa srca. Dok se priprema napustiti bolnicu, sudski mu službenik na nogu postavlja elektroničku ogrlicu. U hodniku, Junior susretne udovicu starog prijatelja, Catherine Romano. Kad ga Catherine upita što je radio, on pokuša prikriti svoju restriktivnu medicinsku i pravnu situaciju. Junior se kasnije počne ispričavati kad mu Catherine svrati kući s obrokom u ruci i predloži da izađu, ali na kraju priznaje da ne može naupustiti dom pod uvjetima svoga kućnog pritvora. Junior joj kaže kako mu kućni pritvor sve više utječe na život, uključujući incident sa svojim sudoperom kad mu je ruka zapela u odvodu te je stajao šest sati dok ga Janice i Richie nisu otkrili. Catherine shvaća i kaže Junioru da uživa u zajedničkom vremenu s njim unatoč činjenici da je on u nevolji. Catherine kasnije pomaže Junioru masirajući ga i stavljajući mu masku tijekom noći.

Tijekom sastanka s dr. Melfi, upitavši ga zna li zašto su morski psi stalno u pokretu, Melfi upoznaje Tonyja s idejom da je doživio stanje povezano s aleksitimijom. Tony odgovara, "Moraju". Melfi objašnjava kako ovo stanje pogađa ljude s aoscijalnim osobnostima, i ako nisu stalno u pokretu i ne dobivaju potrebni stimulans, sudaraju se jer tada imaju vremena suočiti se s načinima na koje njihovi postupci djeluju na druge.

Nakon što se u Barone Sanitationu i dalje dosađuje, Tony se odlučuje vratiti u Satriale's Pork Store. Dočekuju ga njegovi podređeni, kao i agent Harris koji u susjedstvu upoznaje svoga novog partnera. Tony i njegova ekipa odlučuju se ljenčariti, ali ih ubrzo uznemiri ulični trkač koji se zabija u njihov auto. U ovoj sceni, Tony i njegova ekipa, zajedno s agentom Harrisom i drugim agentom FBI-a, pokazuju aleksitimične tendencije, sugerirajući sličnosti u osobnostima među ljudima koji čine dvije različite organizacije, FBI i mafiju. Epizoda završava s agentima i mafijašima koji prijateljski razgovaraju ispred Satriale'sa.

Glavni glumci[uredi | uredi kôd]

Gostujući glumci[uredi | uredi kôd]

Ostali gostujući glumci[uredi | uredi kôd]

Naslovna referenca[uredi | uredi kôd]

  • Kućni pritvor je kazna koju izriče sudac kao alternativu zatvoru te pomaže pri praćenju osuđenih zločinaca nakon zatvorske kazne ili kao alternativa zatvoru. Kazna izriče kako osoba ne smije napustiti svoje prebivalište, a može ići samo na važna obiteljska okupljanja, posjete liječniku, zubaru ili na sprovode. Junior je mogao napustiti svoje prebivalište i kad je išao u samoposluživanje. Juniorov život počinje patiti pod utjecajem kazne. Tony se nađe u sličnoj, ali samonametnutoj, situaciji kad se pokuša udaljiti od svoje ekipe.

Glazba[uredi | uredi kôd]

  • Pjesma koja svira tijekom odjavne špice je "You Can't Put Your Arms Around a Memory" Johnnyja Thundersa.
  • Pjesma koja svira kad Tony na banketu doživi napad panike je "More Than a Feeling" sastava Boston. Kad se on onesvijesti, može se čuti stih "I closed my eyes and I slipped away".
  • Prije Tonyjeva napada panike, pjesma koja je svirala bila je "Disco Inferno" sastava The Trammps.
  • Pjesma koja je svirala ranije u epizodi u kući Sopranovih na radiju je "Gotta Serve Somebody" Boba Dylana.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]