Ralph Cifaretto

Izvor: Wikipedija
Ralph Cifaretto
Lik iz serije Obitelj Soprano
Premijera "Proshai, Livushka" (epizoda 3,02)
Odlazak "Whoever Did This" (epizoda 4,09)
Kreator David Chase
Glumi Joe Pantoliano
Detalji
Alias Henry Caruso
Zanimanje vlasnik tvrtke za popločivanje Robert Fernandez
Brak(ovi) Ronnie Cappoza (razvedeni)
Djeca Justin Cifaretto

Ralph "Ralphie" Cifaretto fiktivni je lik iz HBO-ove televizijske serije Obitelj Soprano kojeg je glumio Joe Pantoliano. Ralph se u seriji prvi put pojavio u drugoj epizodi treće sezone kao vojnik u ekipi Aprile, ali je kasnije stekao status kapetana, pod šefovima Tonyjem Sopranom i Corradom "Juniorom" Sopranom.


Životopis[uredi | uredi kôd]

Ralph je odrastao u New Jerseyju zajedno s drugim suradnicima mafije Tonyjem Sopranom, Silviom Danteom i Jackiejem Aprileom, Sr. Za razliku od svojih prijatelja, on se nije na brzinu probio u obiteljskoj hijerarhiji. Ralph u jednom trenutku spominje kako je htio biti arhitekt, ali je morao odustati od škole u 11. razredu kako bi pomogao svojoj majci. Mnogo je vremena proveo odmarajući se u Miamiju, gdje je konzumirao velike količine kokaina i razvio snažnu ovisnost o drogama, što će kasnije biti razlog nekih njegovih nasilnih ispada. 2000. se vratio u New Jersey, nakon nestanka kapetana ekipe Aprile Richieja Aprilea. Kako je u to vrijeme bio vojnik, neslužbeno je htio postati kapetan ekipe Aprile unatoč Tonyjevoj nespremnosti da ga promovira.

Tony je Ralpha smatrao štetnim, nepristojnim i neposlušnim, što je razlog zašto ga je preskočio prilikom promocije i čin kapetana dodijelio manje sposobnom, ali poslušnom Gigiju Cestoneu.

Nakon što se Ralph spetljao s plesačicom iz Bada Binga, te je pretukao nasmrt kad mu je rekla kako očekuje njegovo dijete, Tony se razbjesnio i pretukao ga, prekršivši tako pravilo da se ne podiže ruka na drugog člana mafije. To izaziva privremenu zavadu između Ralpha i Tonyja. Nakon što je Gigi Cestone umro na zahodu od aneurizme, Tony nevoljko promovira Ralpha u kapetana ekipe Aprile. Ralphiejeva ekipa postaje najprofitabilnija u obitelji, ponajviše zbog Ralphiejeva unosnog građevinskog projekta.

2001., u epizodi "No Show", tijekom rođendanske zabave Alberta Baresea, Ralph zbije neukusnu šalu o pretiloj supruzi Johnnyja Sacka, Ginny. On kaže, "Čuo sam da je Ginny Sack s guzice skinut madež od 45 kila". Sudionici zabave se grohotom nasmiju. Johnny Sack kasnije saznaje za to preko Paulieja Gualtierija, koji se u to vrijeme nalazio u zatvoru zbog posjedovanja neregistriranog oružja. Johnny se osobno uvrijedi i zatraži odobrenje za Ralphovu likvidaciju, ali sve otkazuje u posljednji trenutak. Johnnyju ostaje nepoznato kako je otkazivanje ubojstva spasilo ne samo Ralphiejev život, nego i njegov, jer je Carmine Lupertazzi planirao da Johnny bude ubijen indirektno preko ubojica Tonyja Soprana.

Ralph kasnije od Hesha Rabkina kupuje trkaćeg konja zvanog Pie-O-My. On i Tony surađuju kako bi ga pretvorili u pobjednika, a konj im donosi velike svote novca.

2002., u epizodi "Whoever Did This", Ralphov sin Justin biva teško ranjen nakon što ga u prsa slučajno pogodi strijela. Ralph pada u tešku depresiju. Potraži savjet od oca Intintole, prisjeća se događaja iz svoga života i počne se kajati. Tenzije između Tonyja i Ralpha raspaljuju se nakon što Pie-O-My pogine u sumnjivom stajskom požaru. Tony sumnja kako je Ralph izazvao požar kako bi pokupio 200.000 dolara od osiguranja kojima bi pokrio troškove sinova liječenja. Tony odlazi u Ralphovu kuću kako bi se suočio s njim. Iako Ralph odlučno poriče kako je izazvao požar, naruga se Tonyjevoj zabrinutosti situacijom, ističući kako pokazuje više osjećaja za životinje nego za ljudski život. Svađa se pretvara u nasilni fizički obračun. Nakon hrvanja u kuhinji, Tony zadavi Ralpha i izudara njegovom glavom o kuhinjski pod. Tony nakon toga poziva Christophera i rekne mu da mu pomogne riješiti se Ralphova tijela, tvrdeći kako ga je pronašao mrtvoga.

Pojavljivanja nakon smrti[uredi | uredi kôd]

  • Kasnije u seriji, Tony ima tri sna koja uključuju Ralphieja, čime se jasno daje do znanja kako je Tony opsjednut njegovom, ali i smrću drugih, kao što su Big Pussy i Mikey Palmice.
  • U epizodi četvrte sezone "Calling All Cars", drugoj nakon Ralphove smrti, Tony sanja kako Carmela vozi stari Cadillac Tonyjeva oca s Ralphiejem na mjestu suvozača. Na Ralphiejevoj se ćelavoj glavi pojavljuje gusjenica koja se pretvara u leptira. Razgovarajući o tome snu na terapiji s dr. Melfi, Melfi ističe kako prijelaz iz gusjenice u leptira označava promjenu, sugerirajući kako je Ralph prije smrti pokušavao postati bolji čovjek. U drugom snu u istoj epizodi Tony slijedi Ralphieja u staru kuću gdje Tony ugleda siluetu žene na vrhu stubišta (vjetojatno Liviu.)
  • U epizodi "The Test Dream", Tony se vozi u autu s Ralphiejem, Pussyjem, Mikeyjem Palmiceom i nekoliko drugih preminulih likova. Nakon što Tony upita, "gdje idemo?", Ralphie odvraća, "Vozimo te na posao." U snu se čini kako posao podrazumijeva Tonyjevo ubojstvo vlastite obitelji.

Ubojstva koja je počinio Cifaretto[uredi | uredi kôd]

  • Tracee: pretučena nasmrt jer ga je ošamarila i uvrijedila.
  • Jackie Aprile, Jr. - naredio Vitu Spataforeu da ubije Jackieja Juniora kao kaznu za pljačku kartaške partije Eugenea Pontecorva i ubojstva, odnosno ranjavanja članova ekipe Soprano.
  • Pie-O-My: vjerojatno ubijen zbog novca od osiguranja, ali nikad potvrđeno.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]