Modrac

Koordinate: 44°29′46″N 18°31′17″E / 44.4961°N 18.5214°E / 44.4961; 18.5214 (WD)
Izvor: Wikipedija
Modrac
Zračna snimka
Detalj s jezera
Vrstaakumulacijsko
Položaj
Koordinate44°29′46″N 18°31′17″E / 44.4961°N 18.5214°E / 44.4961; 18.5214 (WD)
SmještajLukavac, Tuzla, Živinice
Države Bosna i Hercegovina
Fizikalne osobine
Duljina11 km
Širina 
 • Najveća1,6 km
Dubina 
 • Najveća20 m
Površina17 km2
Rijeke i otoci
PritociSpreča, Turija
Odlijeva se uSpreča
SlijevCrnomorski
Modrac na zemljovidu Bosne i Hercegovine
Modrac
Modrac
Modrac na zemljovidu Bosne i Hercegovine
Ovo je glavno značenje pojma Modrac. Za naselje u blizini ovog jezera pogledajte Modrac (Lukavac, BiH).

Modrac je akumulacijsko jezero oko 6 kilometara od grada Lukavca, 10 km od Tuzle te 9 kilometara od Živinica.

Osobine[uredi | uredi kôd]

Površine je oko 17 km2. U nj se ulijevaju rijeke Spreča i Turija. Najdublja točka je na oko 20 metara. U najširem dijelu široko je oko 1600 metara. U najdužem dijelu dugačko je 11 kilometara. Tijekom niskog vodostasa obala je pristupačna cijelom dužinom i automobilom je dostupno skorosvakog dobro mjesto za pecanje na jezeru. Kad je visoki vodostaj, potrebno je jedan kraći dio puta prijeći pješke.[1]

Pristup[uredi | uredi kôd]

Kretanjem iz pravca Tuzle dolazi se na križanje u Šićkom Brodu. Za ići ka Modracu skrene se ka Lukavcu pa do jezera putem Doboj - Tuzla (M 112, M4). Prolazi se kroz Šiće, Bistarac Donji i do južno od Lukavca uz obalu Jale. Skrene se mostom preko Jale. Putem se prijeđe preko mosta ispod kojeg teče rijeka Spreča, zatim kroz naselje Modrac i poslije naselja vidi se brana kojom su pregrađene rijeke Spreča i Turija. Nakon brane je puni pogled na Modračko jezero. U prvom naselju poslije brane je naselje Prokosović. Od križanja u Šićkom Brodu može se skrenuti na cestu ka Živinicama (M113, M18) koja vodi prema Husinu, gdje se silazi na lokalnu cestu pa kroz Cerik, Ševar i Poljanu se dolazi u Kiseljak na obali Modraca.

Turizam i ugostiteljstvo[uredi | uredi kôd]

U Prokosoviću su restorani, pizzerije i hotel. Obilaskom oko jezera su i drugi restorani, riblji restorani. Ima mogućnost iznjamljivanja čamaca.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Prvotno građeno za vodoopskrbu industrijskih postrojenja, poslije omiljenim izletištem, odredištem rekreativnih ribolovaca, ljubitelja prirode, obogaćeno turističko-ugostiteljskom ponudom, Modrac je potencijal i za navodnjavanje, moguća je tvornica pitke vode.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Nastalo je velikim financijskim ulaganjem privatnog i državnog kapitala 1964. godine izgradnjom brane na rijeci Spreči u mjestu Modracu, općina Lukavac. Bila je jedna od najvećih akumulacija u bivšoj Jugoslaviji. Razlog gradnje je bio da bi se dobilo opskrbno mjesto otkuda bi se industrijska postrojenja Tuzle i Živinica opskrbljivala vodom. Pretvoreno je u atraktivno mjesto za odmor u kontinentalnom dijelu Bosne i Hercegovine s mnogobrojnim turističkim objektima i sadržajima uz mogućnost ribolova i plivanja.

Akumulacija površinske vode Modrac spada u vodne površine na području Grada Tuzle.[2]

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Reguliran je kao prirodna baština ruralnog dijela općina Tuzle, zatim Lukavca i Živinica. Pod zaštitom je države. Zaštićeno je kao baština hidrografskog značaja.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (boš.) Facebook Očuvajmo i spasimo jezero Modrac! (pristupljeno 21. ožujka 2019.)
  2. (boš.) Cms.optimus.baArhivirana inačica izvorne stranice od 7. studenoga 2018. (Wayback Machine) Odluka o sprovođenju Prostornog plana Grada Tuzle za razdoblje od 2010. do 2030. godine, Tuzla, 2014. (pristupljeno 7. studenoga 2018.)
  3. (boš.) Grad Tuzla Općina Tuzla - smjernice za upravljanje procesom ruralnog razvoja općine Tuzla. str. 29. Pripremili: Kadrija Hodžić, Midhat Jašić. Tuzla, prosinca 2008. (pristupljeno 20. studenoga 2018.).

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Modrac