Radobolja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Radobolja
Radobolja.jpg
Rijeka Radobolja
Duljina km
Izvor ispod brda Mikuljače
Ušće u Mostaru
Države BiH
Slijev Jadranski
Ulijeva se u Neretvu
Plovna od − do nije plovna

Radobolja je rijeka u Bosni i Hercegovini.

Duga je 5 kilometara. Rijeka izvire ispod brda Mikuljače u Ilićima. Protječe kroz Mostar i ulijeva se u Neretvu kod Starog mosta. Voda iz Radobolje je se za vrijeme turske uprave nad ovim područjem koristila za natapanje, ali i za piće jer je postojao vodovod koji je opskrbljivao zapadnu i dio istočne obale Mostara.[1] Sada je Radobolja jako onečišćena zbog ispuštanja otpadnih (kanalizacijskih) voda.[2]

U prošlosti se koristila za brojne mlinice uz rijeku, stupe i kola za navodnjavanje i natapalo se vrtove. Služila je za vodoopskrbu zapadnog Mostara i djelimice istočnog. U osmansko doba bio je napravljen vodovod koji je opskrbljivao. Imao je šezdeset mjesta za otjecanje, prema tvrdnji austrijskog povjesničara Moritza Hörnesa. Povremeno se izlijevala za velikih kiša, pa je znala poplaviti, osobito Balinovac. Do 1960-ih bila je omiljeno odredište veslačima, ribolovcima i kupačima i voda je bila pitka. Nakon građevinskih radova kroz cijelo korito izgubila je svoje virove, proširenja nastala snagom Radobolje. Kolovoza 1964. godine prvi je put presušila, navodno zbog jednog miniranja oko izvora.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Radobolja i njena okolica, nekad i sad
  2. Radobolja je danas nešto posve drugo. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. ožujka 2016. Pristupljeno 17. travnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Radobolja