Grabovička rijeka

Izvor: Wikipedija
Grabovička rijeka
Položaj
DržaveBiH
Fizikalne osobine
Duljina8 km
Plovna od – doNije plovna
Tok rijeke
IzvorObronci Ježice, s Djevojačke ravni
 • Nad. vis.1.150 m
UšćeGrabovica
SlijevCrnomorski
Ulijeva se uVrbanju

Grabovička rijeka je lijeva pritoka Vrbanje. Izvire u blizini sela Miljevići (na oko 1050 m n/v), ispod ceste za selo Golo Brdo, na južnim obrona'njegove uzvisine, tj. Ježice (1276 m) i Zastijenja (lokalizam: Zāstinje; 1230 m n/v). Na Podvlašićkom platou, nadomak Skender Vakufa, ta komunikacija ujedno obilježava i granicu slivova Vrbanje i Ugra.

Nakon izvorišta, ova rijeka ulazi u duboki kanjon iz kojeg izlazi tek pri ulazu u staro selo Grabovica, a koji je mjestimično i do 350 m dublji od njenog prethodnog toka. Na platou preko ovih uzvisina, iznad izvorišta, prolazi cesta Skender Vakuf – Travnik (preko Ilomske). Pored ceste je nadaleko poznati izvor – odmorište Srebrenik.[1][2][3]

Ovo područje je izuzetno bogato i razgranato razvođe slivova Vrbanje i Ugra. Ispod izdignute Ježice, s jugoistoka izvire Ulički potok, a sa zapada – Duboka (također pritoke Vrbanje). Na drugoj, jugoistočnoj, strani Zastinja, u Zlovarićima izvorište je Kobilje i Ugrića, a na jugozapadnoj Zirinog i Kusinog potoka (pritoke Ugra).

Ušće Grabovičke rijeke je u novom dijelu naselja Grabovica (po kojoj je imenovana iako je neki izvori pogrešno obilježavaju kao "Grabovačku rijeku", na oko 450 m n/v).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vojnogeografski institut, Izd. (1955): Travnik (List karte 1:100.000, Izohipse na 20 m). Vojnogeografski institut, Beograd.
  2. Spahić M. et al. (2000): Bosna i Hercegovina (1:250.000). Izdavačko preduzeće „Sejtarija“, Sarajevo.
  3. Mučibabić B., Ur. (1998): Geografski atlas Bosne i Hercegovine. Geodetski zavod BiH, Sarajevo.