Ugar (rijeka)

Izvor: Wikipedija
Ugar
Ријека Угар.jpg
Ugar
Duljina 44,25 km
Površina porječja 328 km2
Izvor obronci Vlašića
Pritoci Ilomska i Kobiljska rijeka
Države BiH
Slijev crnomorski
Ulijeva se u Vrbas
Plovna od − do nije plovna

Ugar (do 1878. rijeka je nosila ime Brzica) je rijeka u Bosni i Hercegovini, desna pritoka Vrbasa. Izvire na planini Vlašiću, na oko 1550 m n/v (lokalitet "Prelivode"). Na toj vododijelnici izviru još tri rijeke: Ilomska, Vrbanja i Bila. Ulijeva se u Vrbas 20-ak kilometara nizvodno od Jajca.

Najveći desni pritoci Ugra su: Pljačkovac, Ilomska, Kobilja, Zirin potok, Kusin potok i Ugrić, a lijeve: Lužnica, Dedića i Andrijevića potok, Bunar, Oraški i Kukavički potok.

Nakon kraćeg i dubokog kanjona pri izvoru (do ispod Babanovca) rijeka ulazi u Pougarje, pod planinom Ranča, eksponiranoj prema Ugarskim stijenama (iznad kojih je plato sela Imljani). Nakon toga, ulazi u duboki i dugi kanjon ispod Skender Vakufa, iz kojeg izlazi tek pri ušću u Vrbas, 20-ak kilometara nizvodno od Jajca. U srednjem dijelu kanjona (gotovo okomito) se usijeca u podvlašićki plato, mjestimično i preko 500 m duboko.

Rijeka Ugar je dobila ime po tome sto je bila granica Jajčačke banovine t.j. Hrvatsko-Ugarske s Osmanlijama.

Svojim donjim tokom čini entitetsku granicu između Federacije BiH (na jugu) i Republike Srpske (na sjeveru).

Kraj oko rijeke Ugara naziva se Pougarje.Icon river tributary L.svg Nedovršeni članak Ugar (rijeka) koji govori o rijeci treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.