Koordinate: 35°10′N 5°16′W / 35.167°N 5.267°W / 35.167; -5.267

Chefchaouen

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Chefchaouen
الشاون, ⵜⵛⴻⴼⵜⵛⴰⵡⴻⵏ
Pogled na plavi grad Chefchaouen
Pogled na plavi grad Chefchaouen
Nadimak: Plavi biser / الجوهرة الزرقاء
Koordinate: 35°10′N 5°16′W / 35.167°N 5.267°W / 35.167; -5.267
Država Maroko
Pokrajina Chefchaouen
Osnivač Moulay Ali Ben Moussa Ben Rached El Alami
Vlast
 - Gradonačelnik Mohamed Soufiani (2009.)
(Stranka pravde i razvoja (PJD))
Vremenska zona (GMT) Casablanca, Monrovia (UTC)
Poštanski broj 91000
Zemljovid
Chefchaouen na karti Maroko
Chefchaouen
Chefchaouen
Kuće obojene u plavo
Trgovina na ulicama staroga grada
Plava boja kuća dominira starim dijelom Chefchauena

Chefchaouen ili Chaouen (arapski: شفشاون / الشاون, Shafshāwan, berberski: ⵜⵛⴻⴼⵜⵛⴰⵡⴻⵏ, Ashawen, španjolski: Xauen) slikoviti je stari grad na sjeverozapadu Maroka i ujedno glavni grad istoimene pokrajine u regiji Tangier-Tetouan. Grad je diljem svijeta poznat po karakterističnoj španjolskoj i maurskoj arhitekturi te kućama obojenim u mnoge nijanse plave boje.[1] Kulinarsku tradiciju toga grada UNESCO je 2013., zajedno s kulinarskim tradicijama još nekih mediteranskih država, upisao u popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.[2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Chefchaouen je 1471. sagrađen na obroncima gorja Rif kao mala utvrda za borbu protiv portugalske invazije sjevernog Maroka: utemeljio ga je Moulay Ali Ben Moussa Ben Rached El Alami, potomak slavnoga sufija Ibn Machicha i Idrisa I., prvoga vladara Idrisidske dinastije te, preko njih, i potomak islamskoga proroka Muhameda. U srednjem vijeku su poslije španjolske rekonkiste u grad zajedno s pripadnicima ghomarskih plemena doselili mnogi Moriski i Židovi.[3] Stoljećima je Chefchaouen slovio za sveti grad u koji ulaz strancima, pod prijetnjom smrću, nije bio dozvoljen: djelomično je i zbog toga dobro očuvana srednjovjekovna arhitektura grada.

Španjolska je vojska zaslužna za postupno "otvaranje" Chefchaouena strancima, jer su Španjolci pokušali sjeverni Maroko učiniti protektoratom o kojem se 1906. odlučivalo na Konferenciji u Algericasu. Kad su španjolske vojne postrojbe zauzele Chefchaouen, u gradu je živjelo vrlo mnogo Sefarda[4] koji su govorili židovskošpanjolskim jezikom.[5] Chefchaouen je tada bio glavna baza vojske španjolskoga protektorata. Godine 1920. Španjolci su Chefchaouen pripojili Španjolskome Maroku.

Walter Zechlin (1879. – 1962.), konzul Njemačkog Carstva u Tetuanu, pokušao je u doba Prvoga svjetskoga rata osujetiti francuska kolonijalna nastojanja te je o tome pregovarao s vođom marokanskih ustanika Abd el-Krimom. Zbog pritužbi članica Antante, Zechlin je 1917. premješten u Madrid, a Abd el-Krim je od 1916. do 1917. bio zatočenikom španjolske vojske.

Kad je Maroko 1956. postao nezavisna monarhija, Chefchaouen je prestao biti španjolskim protektoratom.

Turizam[uredi | uredi kôd]

Zbog raznolikosti i bogatstva svoje kulturne baštine i tradicije, ali i mnoštva prodavaonica rukotvorina, suvenirnica te hotela i restorana u kojima se može jesti ukusan kozji sir, Chefchaouen je vrlo popularna turistička destinacija.[1] Stari grad s uskim uličicama, malim trgovima i plavo-bijelo obojenim kućama idealan je za šetnje i razgledavanje. Za razgledavanje je vrlo zanimljiva i maurska utvrda Alcazaba – kazba čiji su zidovi sagrađeni od zbijene zemlje, u kojoj su izloženi mnogi vrijedni predmeti koji svjedoče o bogatoj povijesti i kulturi grada. Oko 1,5 km izvan grada nalazi se i džamija Jamaa Bouzzafer.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Postoje dvije teorije o tome kako je Chefchaouen postao Plavi grad. Pojedini autori tvrde da su kuće i vrata u plavo 1930-ih prvi počeli bojati Židovi-izbjeglice, jer je plava boja vrlo značajan simbol u židovskoj kulturi povezan s nebom i Božjim zapovijedima. No ima i onih koji vjeruju da je razlog za bojanje skoro cijeloga grada u plavo kudikamo praktičniji, odnosno da je plava boja ciljano odabrana kako bi se zavaralo komarce koji bi tako mogli pomisliti da je plavetnilo pod njima kakva vodena površina.[1]

Gradovi prijatelji[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c www.nationalgeographic.rs – Nestvaran plavi grad u Maroku, pristupljeno 13. studenoga 2015. (srp.)
  2. UNESCO – Mediterranean diet: Cyprus, Croatia, Spain, Greece, Italy, Morocco, Portugal, pristupljeno 13. studenoga 2015. (engl.)
  3. Francisco Moscoso García: España y Marruecos, ejemplos de Interculturalidad a través de la lengua, pristupljeno 13. studenoga 2015. (šp.)
  4. LZMK / Hrvatska enciklopedija: SefardiInačica izvorne stranice arhivirana 17. studenoga 2015., pristupljeno 13. studenoga 2015.
  5. LZMK / Hrvatska enciklopedija: židovskošpanjolskiInačica izvorne stranice arhivirana 17. studenoga 2015., pristupljeno 13. studenoga 2015.
  6. Associação Nacional de Municípios Portugueses, pristupljeno 12. studenoga 2015. (port.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Chefchaouen

Mrežna sjedišta[uredi | uredi kôd]