Digestivi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Digestivi su lijekovi za nadomjesnu terapiju kod smanjene sekrecije probavnih enzima.


Takvo stanje može biti posljedica, primjerice, kroničnog pankreatitisa. Kod takve bolesti (najčešći uzrok je alkoholizam, ali se može javiti i zbog nekih drugih nedovoljno poznatih uzroka) javlja se bol u trbuhu, ponekad stalno, a ponekad na mahove. Napredovanjem kroničnog pankreatitisa stanice koje luče probavne enzime polagano, ali sigurno propadaju i lučenje probavnih enzima se smanjuje. Na kraju, funkcija lučenja probavnih enzima u potpunosti zakazuje, a mogu biti oštećene i Langerhansove stanice, pa se razvija šećerna bolest. Kao rezultat nedostatka probavnih enzima javljaju se neugodne tegobe kao što su obilne, smrdljive stolice. Stolica je svijetla i masna, pa čak može sadržavati uljne kapljice. Slaba apsorpcija dovodi do gubitka težine i pothranjenosti. Ovakvo stanje može se poboljšati uzimanjem lijekova koji sadržavaju enzime pankreasa. U pitanju je, zapravo, nadomjesna terapija.

Pankreatin[uredi VE | uredi]

Pankreatin jest smjesa probavnih enzima iz pankreasa, a dobiva se ekstrakcijom iz svinjskog pankreasa. Sadržava lipazu, amilazu i proteazu u omjeru 5 : 4 : 3. Lipaza jest enzim koji razgrađuje trigliceride u monogliceride i masne kiseline, amilaza razgrađuje škrob na jednostavnije šećere, dok proteaza razgrađuje proteine. Takav suhi ekstrakt, naravno, ne može se uzimati jednostavno "per os" jer bi pankreatin, koji je i sam protein, bio razgrađen u želucu pod utjecajem pepsina i HCl. Zbog toga je osmišljen poseban oblik: kapsule s minimikropeletama (mikrotablete) obloženima acidorezistentnom ovojnicom. Time se omogućuje jednolično miješanje sa želučanim sadržajem, mikrotablete se ne otapaju u želucu, nego tek kad prijeđu u duodenum koji je alkalan. Takve kapsule koje sadržavaju 150 mg pankreatina primjenjuju se zajedno s obrokom i to sa svakim obrokom tako da se osigurava učinkovita količina enzima dostatnih u probavi hrane. Dakako, osoba se ipak mora pridržavati dijetetskih mjera, jer takvi pripravci nikada ne mogu nadomjestiti prirodno lučenje enzima iz pankreas.

Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio je preuzet s nekoć aktivnih danas ugaslih internetskih stranica Farmakologija.com. Vidi Dozvola Farmakologija.com.