Loperamid

Izvor: Wikipedija
Loperamid
Sustavno (IUPAC) ime
4-[4-(4-klorofenil)- 4-hidroksi-1-piperidil]- N,N-dimetil- 2,2-difenil-butanamid
Identifikatori
CAS broj 53179-11-6
34552-83-5 (s HCl)
ATK kôd A07DA03
PubChem 3955
DrugBank APRD00275
Kemijski podaci
Kemijska Formula C29H33ClN2O2 
Mol. masa 477.037 g/mol (513.506 with HCl)
Farmakokinetski podaci
Bioraspoloživost Ne apsorbira se signifikantno iz crijeva
Vezanje na proteine plazme 97%
Metabolizam Jetra
Vrijeme polueliminacije 9,1 do 14,4 sati (prosječno 10,8 sati)
Eliminacija ?
Farmakoinformacijski podaci
Trudnoća - kategorija

B

Registriran u RH?

Da

Trgovački nazivi u RH

Seldiar

Status

Na liječnički recept

Način primjene oralno


Loperamid je snažni sintetski antidijaroik velike terapijske širine. Derivat je haloperidola (antipsihotika) ali ne djeluje ni na središnji živčani sustav niti na srce i krvne žile. Nema navikavanja. Djeluje lokalno, tj. neposredno na crijevnu stijenku gdje se veže na opijatne receptore putem kojih usporava peristaltiku. Pouzdanim antiperistaltičkim djelovanjem smanjuje gubitak vode i elektrolita iz crijeva. Time smanjuje količinu izlučene stolice, a povećava njenu gustoću i viskoznost.

Indikacije[uredi | uredi kôd]

Koristi se za simptomatsko liječenja akutnih i kroničnih proljeva neinfekcijskoga uzroka. Loperamid ne dajemo kada moramo izbjeći sprečavanje peristaltike, dakle bolesnicima s teškim kolitisom i pseudomembranskim kolitisom, pri akutnom nastupu ulceroznog kolitisa, pri ileusu i zatvoru, ali ne primjenjuje se pri infektivnim proljevima (crijevne zaraze), jer blokada proljeva može samo pomoći da se toksini apsorbiraju u krvotok.

Kontraindikacije[uredi | uredi kôd]

Izbjegava se uzimanje lijeka u slučaju povišene tjelesne temperature ili prisutnosti krvi u stolici. Lijek se izbjegava ako se sumnja na uzročnika proljeva koji ima sposobnost prodiranje kroz stijenku crijeva (Escherichia coli O157:H7 ili Salmonella).

Nuspojave[uredi | uredi kôd]

Neke od nuspojava su: pospanost, bol ili nelagodu u trbuhu, umor, blagu euforiju (pri visokim dozama) i u rijetkim slučajevima toksični megakolon.


 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica uglasog portala farmakologija.com (http://farmakologija.com). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Farmakologija.com.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.