Metoklopramid

Izvor: Wikipedija
Metoklopramid
Sustavno (IUPAC) ime
4-amino-5-kloro-N-(2-(dietilamino)etil)-2-metoksibenzamid
Identifikatori
CAS broj 364-62-5
ATK kôd A03FA01
PubChem 4168
DrugBank APRD00665
Kemijski podaci
Kemijska Formula C14H22ClN3O2 
Mol. masa 299.80 g/mol
Farmakokinetski podaci
Bioraspoloživost 80±15% (oralno)
Metabolizam Jetra
Vrijeme polueliminacije 5–6 sati
Eliminacija 70–85% urin, 2% feces
Farmakoinformacijski podaci
Trudnoća - kategorija

B

Registriran u RH?

Da

Trgovački nazivi u RH

Reglan, Metopran

Status

Na liječnički recept

Način primjene oralno (dražeje), injekcije

Metoklopramid je antagonist dopamina, u isto vrijeme i antiemetik i propulziv. Kemijski gledano spada u skupinu sulfonamida, ali nema antibakterijski učinak.

Farmakoterapijska skupina i djelovanje[uredi | uredi kôd]

Iskazuje parasimpatomimetsku aktivnost, a također je i dopaminski antagonist u središnjem živčanom sustavu s izravnim učinkom na kemoreceptorsku okidačku zonu. Povećava prag osjetljivosti dopaminskih receptora, i smanjuje prijenos podražaja iz gastrointestinalnog sustava do centra za povraćanje u mozgu, te tako sprječava povraćanje. Posjeduje i antagonističke učinke na serotoninskim receptorima. Rezultat kombinacije navedenih učinaka očituje se u povećanju praga za povraćanje i ubrzanju pražnjenja želuca, što mu daje jedinstvene antiemetske odlike. Stimulira motilitet gornjeg gastrointestinalnog sustava, te ubrzava peristaltiku želuca i dvanaesnika. Dovodi do podizanja tonusa gastroezofagealnog sfinktera u mirovanju, kao i do popuštanja sfinktera pilorusa. Učinci metoklopramida nastupaju 30-60 minuta poslije oralne primjene, 10-15 minuta poslije intramuslularne i 1-3 minuta poslije intravenske primjene.

Terapijske indikacije[uredi | uredi kôd]

Primijenjen peroralno, metoklopramid je indiciran za liječenje:

Primijenjen parenteralno, metoklopramid je indiciran kod:

Kontraindikacije[uredi | uredi kôd]

Mjere opreza[uredi | uredi kôd]

Bolesnici koji boluju od parkinsonove bolesti, hipertenzije, tumora dojke, bolesnici s oštećenom funkcijom bubrega, osobe s depresijom u anamnezi, kao i starije osobe i djeca do 14 godina starosti zahtijevaju posebne mjere opreza.

Interakcije[uredi | uredi kôd]

Trudnoća i dojenje[uredi | uredi kôd]

Metoklopramid bi se tijekom trudnoće trebao koristiti samo ako je potencijalna korist veća od mogućih opasnosti za fetus. Metoklopramid se izlučuje u majčino mlijeko i posebna pažnja mora se posvetiti ako se metoklopramid koristi tijekom razdoblja dojenja.

Posebna upozorenja[uredi | uredi kôd]

Primjena metoklopramida mora se odmah prekinuti u slučaju pojave ekstrapiramidnih simptoma. Metoklopramid se ne bi trebao dugotrajno primjenjivati. Anksioznost, uznemirenost, te pospanost mogu se javiti pri brzoj primjeni nerazrijeđenog metoklopramida.

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima[uredi | uredi kôd]

Lijek može smanjiti psihofizičke sposobnosti upravljanja vozilima i strojevima.

Doziranje[uredi | uredi kôd]

Peroralna primjena[uredi | uredi kôd]

Odrasli: Pojedinačna oralna doza je 10 mg. Dnevna oralna doza je 3-4 puta po 10 mg, uzima se otprilike 30 minuta prije jela i prije spavanja. Najveća pojedinačna doza ne bi smjela biti veća od 20 mg.
Djeca: Djeca do 14 godina starosti: 0,1 mg/kg tjelesne težine kao pojedinačna doza ili ukupna dnevna doza od 0,5 mg/kg tjelesne težine/dnevno, podijeljeno u tri davanja, 30 minuta prije jela.

Parenteralna primjena[uredi | uredi kôd]

Odrasli: Postoperativne mučnine i povraćanja: 10-20 mg na kraju operativnog zahvata; ako je potrebno može se ponoviti nakon svakih 4 - 6 sati.
Pripreme za radiološka ispitivanja želuca i/ili jednjaka i endoskopiranje i biopsija tankog crijeva: 10 mg intravenski (u trajanju 1-2 minute) prije zahvata.
Postoperativna gastrična staza i dijabetična gastropareza: 10 mg intramuskularno ili intravenski 4 puta dnevno sve dok nije moguća oralna primjena.

Djeca: Pripreme za radiološka ispitivanja želuca i/ili jednjaka i endoskopiranje i biopsija tankog crijeva: primjenjuje se 2.5-5.0 mg u djece od 6 do 14 godina starosti, odnosno 0,1 mg/kg tjelesne težine u djece ispod 6 godina starosti. Primjenjuje se intravenski polaganim davanjem tijekom 1-2 minute. Za ostale indikacije dnevna doziranja ne bi trebala biti veća od 0,5 mg/kg tjelesne težine.

Doziranje u osoba s oštećenom funkcijom bubrega[uredi | uredi kôd]

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega potrebna je prilagodba doziranja. Pri tome se mogu koristiti sljedeće preporuke: kreatininski klirens od 10 do 50 ml/min - primjenjuje se 75% uobičajene doze i kreatininski klirens manji od 10 ml/min - primjenjuje se 50% uobičajene doze, uz normalne intervale primjene.

Predoziranje[uredi | uredi kôd]

Nije zabilježen letalni ishod u slučajnom predoziranju, čak ni u slučaju velikih doza uzetih s namjerom samoubojstva. U slučaju predoziranja javljaju se konfuzija, razdražljivost, abdominalni bolovi, somnolencija, vrtoglavica, ekstrapiramidni simptomi, bradikardija, agitacija, hiper/hipotenzija trizmus. Nema specifičnog antidota. Poduzimaju se simptomatske mjere (ispiranje želuca, aktivni ugljen, antikolinergici, miorelaksansi). Neuroleptični maligni sindrom može se liječiti primjenom dantrolena i/ili bromokriptina. Methemoglobinemija se liječi toluidinom ili metilenskim plavilom.

Nuspojave[uredi | uredi kôd]

Nuspojave izazvane primjenom metoklopramida ovise o doziranju i vremenu uzimanja. Glavne nuspojave su neurološke i psihičke naravi uključujući, pospanost, umor, iritabilnost, tremor, sedaciju i depresiju. Ekstrapiramidni simptomi su učestaliji u žena i u djece. Ove se reakcije ispoljavaju u obliku trizmusa, tortikolisa, grčenja lica, opistotonusa, bradikinezije, okulogirnih kriza, disfagije, urinarne retencije i tetanusu sličnih reakcija. Ekstrapiramidni simptomi javljaju se unutar 36 sati od početka primjene i nestaju 24 sata nakon prekida primjene. Nesanica, uzbuđenost, glavobolja, depresija, delirij, manija i disforija mogu se javiti rijetko, kao i neuroleptični maligni sindrom. Zbog pojačanog izlučivanja prolaktina u nekih je pacijenata moguća pojava ginekomastije, galaktoreje i povećanja grudi. Prijavljene su i abdominalne smetnje, aritmije, hipotenzija i hipertenzivne krize, urtikarija, makulopapularni osipi, anafilaksija.

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica uglasog portala farmakologija.com (http://farmakologija.com). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Farmakologija.com.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.