Hidrotalcit

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Hidrotalcit je antacid i antiulkusni terapeutik. Odgovara prirodnom hidrotalcitu i zbog svoje mrežno-slojevite strukture novi je tip u nizu antacida.

Farmakoterapijska skupina i djelovanje[uredi VE | uredi]

Djeluje jednako dobro kod svakodnevnih povremenih želučanih tegoba te kod prekomjernog izlučivanja želučane kiseline i njezinih posljedica za koje liječnik smatra da je potrebna dugotrajna primjena. Suspenzija djeluje vrlo brzo zbog svog oblika i osigurava trajno zaštitno djelovanje na sluznicu. Neutralizacija želučane kiseline odvija se stupnjevito i ovisno o količini želučane kiseline. Nakon uzimanja hidrotalcita razina pH u želucu u nekoliko se sekundi povisi na terapijski optimalno područje pH 3-5 i ostane takva od 75 do 90 minuta.
Dugotrajno djelovanje posljedica je mrežno-slojevite strukture: iz netopive monosupstancije u prisutnosti kiseline istodobno se oslobađaju ioni aluminija i magnezija, koji kiselinu neutraliziraju. Reakcija se zaustavi kad je neutralizirana sva suvišna kiselina. Preostali hidrotalcit ostaje kao "tiha rezerva" u želucu i aktivira se pri ponovnoj hiperacidnosti. Prednost hidrotalcita nije samo u brzini smanjivanja prekomjerne želučane kiseline već i naknadno kočenje djelovanja pepsina i žučnih kiselina, koji osim kiseline također mogu izazvati želučane tegobe.
Hidrotalcit ne uzrokuje ponovno izlučivanje kiseline. Kod želučanih tegoba pomaže brzo i djeluje dugo.

Terapijske indikacije[uredi VE | uredi]

  • dispepsija
  • akutna i kronična upala želučane sluznice (gastritis)
  • ulkus na želucu i dvanaesniku.

Mjere opreza[uredi VE | uredi]

Bolesnici s poremećenim radom bubrega ne smiju uzimati velike doze.

Interakcije[uredi VE | uredi]

Hidrotalcit se ne smije uzimati istodobno s nekim drugim lijekovima (npr. tetraciklinima ili fluorokinolonima, kao što su npr. ciprofloksacin i ofloksacin) jer može utjecati na njihovu apsorpciju. Zato se drugi lijekovi moraju uzeti od 1 do 2 sata prije ili poslije uzimanja hidrotalcita

Trudnoća i dojenje[uredi VE | uredi]

Ispitivanjima embriotoksičnosti i teratogenosti kod štakora nisu dokazani takvi učinci. Podataka o prelaženju lijeka u majčino mlijeko nema.

Doziranje[uredi VE | uredi]

Učinkovita je doza od 500 do 1000 mg hidrotalcita od tri do četiri puta na dan, a bolesnik je mora uzeti od 1 do 2 sata poslije jela, prije nego što ode spavati ili ako se pojave želučane tegobe. Kod peptičkog ulkusa učinkovita je doza 1000 mg hidrotalcita od tri do četiri puta na dan.

Nuspojave[uredi VE | uredi]

Pri uzimanju velikih doza izmet može biti mekan i kašast, a bolesnik mora češće na zahod. Ako se uzimaju preporučene doze, te su pojave rijetke.

Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio je preuzet s nekoć aktivnih danas ugaslih internetskih stranica Farmakologija.com. Vidi Dozvola Farmakologija.com.