Granisetron

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Granisetron structure.svg
Granisetron
Sustavno (IUPAC) ime
1-metil-N-(9-metil-9-azabiciklo[3.3.1]non-3-il)-indazol-3-karboksamid
Identifikatori
CAS broj 109889-09-0
ATK kôd A04AA02
PubChem 3510
DrugBank APRD01002
Kemijski podaci
Kemijska Formula C18H24N4O 
Mol. masa 312.41 g/mol
Farmakokinetski podaci
Bioraspoloživost 60%
Vezanje na proteine plazme 65%
Metabolizam Jetra
Vrijeme polueliminacije 3–14 sati
Eliminacija bubrezima 11–12%, fecesom 38%
Farmakoinformacijski podaci
Trudnoća - kategorija

B

Registriran u RH?

Da

Trgovački nazivi u RH

Kytril

Status

Bolnički lijek

Način primjene oralno, intravenski

Granisetron je antiemetik iz skupine antagonista serotonina

Farmakoterapijska skupina i djelovanje[uredi | uredi kôd]

Granisetron je snažan, visoko selektivan antagonist receptora serotonina (5-HT3) s antiemetičkim djelovanjem. Studije su pokazale slab afinitet granisetrona za druge tipove serotoninskih receptora ili receptore dopamina (D2). Granisetron je učinkovit oralno u prevenciji te intravenski u profilaksi i u liječenju simptoma povraćanja i mučnine izazvanih kemoterapijom i zračenjem. Njegov glavni učinak očituje se u smanjenju aktivnosti desetog kranijalnog živca, nervusa vagusa, na centar za povraćanje u produženoj moždini. Nema puno učinka na mučninu izazvanu vožnjom.

Farmakokinetski podaci[uredi | uredi kôd]

Na apsorpciju granisetrona uglavnom ne utječe hrana; stoga je apsorpcija brza i potpuna. Oralna bioraspoloživost iznosi oko 60%, zbog učinka prvog prolaza kroz jetru. Srednji volumen distribucije je približno 3 l/kg; vezanje na proteine plazme je oko 65%. Brzo se i intenzivno metabolizira uglavnom procesom N-demetilacije i oksidacijom aromatskog prstena nakon kojih slijedi konjugacija. Srednji poluživot u plazmi oralnog i intravenskog oblika je 9 sati. Većinom se eliminira metabolizmom u jetri. Otprilike 12% doze granisetrona se izlučuje nepromijenjeno putem urina, dok na sadržaj metabolita otpada otprilike 47% doze. Ostatak se izlučuje stolicom u obliku metabolita. Farmakokinetski podaci o oralnom i intravenskom granisetronu ne pokazuju odstupanja od linearne krivulje niti u slučajevima kad se primjeni oralna doza 2,5 puta viša od preporučene, niti intravenska doza 4 puta viša od preporučene.

Terapijske indikacije[uredi | uredi kôd]

Granisetron je indiciran u prevenciji i liječenju (kontroli) akutne i odgođene mučnine i povraćanja induciranih tijekom terapije citostaticima i radioterapije te u prevenciji i liječenju postoperativne mučnine i povraćanja.

Kontraindikacije[uredi | uredi kôd]

Poznata preosjetljivost na granisetron.

Interakcije[uredi | uredi kôd]

Granisetron nije niti inducirao niti inhibirao enzim citokrom P-450 odgovoran za metabolizam lijekova u studijama u glodavaca. U ispitivanjima u ljudi, došlo je do povišenja za otprilike jednu četvrtinu vrijednosti u ukupnom klirensu intravenskog granisetrona u plazmi nakon indukcije hepatičkih enzima fenobarbitalom. Primjena granisetrona s lijekovima koji se inače prepisuju uz antiemetsko liječenje, kao što su benzodiazepini, neuroleptici i protuulkusni lijekovi, pokazala se sigurnom.
Nisu provedena klinička ispitivanja specifične interakcije u anesteziranih pacijenata, ali granisetron se uspješno upotrebljavao uz danas najčešće primjenjivane anestetike i analgetike. Osim toga, in vitro mikrosomalna ispitivanja na ljudima pokazala su da granisetron ne modificira podgrupu 3A4 citokroma P-450 (uključenu u metabolizam nekih glavnih opioidnih analgetika).

Trudnoća i dojenje[uredi | uredi kôd]

Iako istraživanja na životinjama nisu pokazala teratogene učinke, nema iskustava u primjeni granisetrona u ljudskoj trudnoći. Zbog toga granisetron ne treba uzimati tijekom trudnoće ili ga prepisivati dojiljama, osim ako potencijalna korist od tretmana nadilazi mogući rizik. Dojenje treba prekinuti tijekom terapije.

Posebna upozorenja[uredi | uredi kôd]

Obzirom da granisetron može smanjiti normalni motilitet crijeva, bolesnike sa znakovima subakutne intestinalne opstrukcije treba pažljivo pratiti tijekom primjene granisetrona. Nema posebnih upozorenja za starije osobe, niti za osobe s oštećenom funkcijom jetre ili bubrega.

Doziranje[uredi | uredi kôd]

Prevencija i liječenje mučnine i povraćanja induciranih terapijom citostaticima i radioterapijom[uredi | uredi kôd]

Intravenska primjena[uredi | uredi kôd]

Odrasli:

  • Prevencija: potrebno je primijeniti jednu dozu 3 mg granisetrona, bilo kao sporu intravensku injekciju (tijekom 30 sekundi) ili kao intravensku infuziju gdje 3 mg granisetrona treba razrijediti u 20 do 50 ml infuzijske tekućine i aplicirati unutar 5 minuta, a prije početka terapije citostaticima.
  • Liječenje: potrebno je primijeniti jednu dozu 3 mg granisetrona, bilo kao sporu intravensku injekciju (tijekom 30 sekundi) ili kao 5 minutnu infuziju. Daljnje doze u liječenju granisetronom treba primijeniti u razmacima od najmanje 10 minuta. Maksimalna doza granisetrona primijenjena u 24-satnom periodu ne treba biti viša od 9 mg.

Djeca

  • Liječenje: Jedna doza od 40 µg/kg tjelesne težine (do 3 mg) treba biti primijenjena kao intravenska infuzija, razrijeđena u 10 - 30 ml infuzijske tekućine i primijenjena tijekom 5 minuta prije početka terapije citostaticima.
  • Liječenje: ista doza kao i u prevenciji. Jedna dodatna doza od 40 µg/kg može se primijeniti unutar 24 sata ako je potrebno. Tu dodatnu dozu treba aplicirati najmanje 10 minuta nakon prethodne infuzije.

Oralni oblik[uredi | uredi kôd]

Doza granisetrona je 1 mg dva puta na dan. Prvu dozu treba dati unutar sat vremena prije početka citostatske terapije. Maksimalna doza granisetrona primijenjena u 24-satnom periodu ne treba biti viša od 9 mg. Kombinacija s deksametazonom: Učinkovitost oba farmaceutska oblika (oralnog i intravenskog) granisetrona može biti pospješena dodatkom intravenskog kortikosteroida.

Postoperativna mučnina i povraćanje[uredi | uredi kôd]

  • Prevencija: jednu dozu od 1 mg granisetrona razrijediti u 5 ml, te primijeniti kao sporu intravensku injekciju (tijekom 30 sekundi) prije uvođenja u anesteziju.
  • Liječenje:potrebno je primijeniti jednu dozu od 1 mg granisetrona u 5 ml kao sporu intravensku injekciju (tijekom 30 sekundi). Maksimalna doza i duljina liječenja: dvije doze (2 mg) u jednom danu.

Predoziranje[uredi | uredi kôd]

U slučaju predoziranja potrebno je primijeniti simptomatsku terapiju. Zabilježeno je predoziranje i nakon oralne i intravenske primjene Kytrila. Prijavljeno je predoziranje od 38,5 mg intravenske doze granisetrona. Jedina smetnja nakon primjene bila je lagana glavobolja . Nema specifičnog antidota za granisetron.

Nuspojave[uredi | uredi kôd]

Pri provođenju istraživanja na ljudima granisetron se dobro podnosio. Kao i u slučaju s drugim lijekovima iste skupine, najčešće spominjane nuspojave bile su glavobolja i opstipacija, većinom blage i umjerene prirode, dobro podnošene od strane pacijenata. Zabilježeni su neki slučajevi reakcija preosjetljivosti; rijetke pojave ponekad ozbiljne prirode (anafilaksija), te druge alergijske reakcije kao što su manji osipi kože. U kliničkim ispitivanjima zapažene su prolazne povišene vrijednosti jetrenih transaminaza, ali unutar dozvoljenih granica.